Cristian Bădiliță, invitat al studenților greco-catolici din Cluj la o seară de dezbateri dedicată Sfintei Scripturi
Cristian Bădiliță a fost, joi, 26 mai 2022, invitatul unei seri de dezbateri pentru tineri, organizată de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, prin Misiunea pentru studenți „Lux Mundi”, în colaborare cu Asociația „Zileos”, în Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”, Piața Cipariu, Cluj-Napoca. Eruditul traducător și comentator al Bibliei i-a condus pe cei prezenți până la originile Sfintei Scripturi. A dorit să deschidă o poartă tinerilor spre cercetarea și meditarea scrierilor sfinte, în mod particular adresându-se seminariștilor greco-catolici. Au fost de față Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, și Preasfinția Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.
Salutând prezența cunoscutului patrolog, în capela „Sf. Iosif”, Preasfinția Sa Claudiu și-a exprimat speranța că această seară va fi prima dintr-o serie, și dorința ca această seară să fie „un moment important pentru seminariști, pentru tineri și pentru cei mai puțin tineri, deoarece Sfânta Scriptură este în centrul vieții noastre” și „avem nevoie de ghizi care să ne îndrume pe căile Sfintei Scripturi”. Mulțumind pentru invitația adresată de Ierarhul de Cluj-Gherla, Cristian Bădiliță a pătruns în universul scrierilor Bibliei, oferind, în primul rând, „câteva instrumente de bază pentru abordarea Sfintei Scripturi în mod profesionist”, pentru că, a explicat, „trăim în sec. XXI și dispunem de o serie de instrumente, pe care, ca teologi profesioniști, studenți în ale Teologiei, trebuie să le cunoaștem, să știm de existența lor și ar fi bine să le avem în bibliotecă, pentru că aceste instrumente ne ajută să pătrundem mai ușor prin efortul generațiilor trecute, în miezul Sfintei Scripturi. Și fără Sfânta Scriptură nu există nici patristică, nici predică, nici reflecție teologică în cadrul creștinismului”.
A adus în atenție lucrări ale unor mari bibliști, diferite traduceri ale Bibliei, în mod particular ale Noului Testament. A vorbit despre începuturile scrierilor sfinte, arătând că, până în sec. al IV-lea, textele care alcătuiesc Noul Testament au circulat separat și „abia în sec. al IV-lea apar primele liste canonice și apare un conținut oficial al Noului Testament”. Scrierile din primele secole creștine au culminat cu „cele trei nestemate”, cele mai importante manuscrise ale Bibliei și cele mai vechi. Ele transmit aproape integral conținutul Sfintei Scripturi (din unele lipsesc cărți), dar sunt cele mai vechi manuscrise ale Bibliei care transmit atât Vechiul, cât și Noul Testament: Codex Vaticanus (datează din sec. IV, se păstrează în Biblioteca Apostolică Vaticană); Codex Sinaiticus (tot din sec. IV, descoperit într-o mănăstire din Sinai de către Tischendorf) și Codex Alexandrinus (redactat în zona Alexandriei, datat din sec. V). De la aceste trei manuscrise pleacă în principal edițiile moderne ale Bibliei.
A realizat și „o survolare sistematică a celor patru Evanghelii”, în care și-a propus să sublinieze „mai ales diferențele și intenția teologică a fiecărui autor evanghelist”. În ultima parte a prezentării, Cristian Bădiliță a ales câteva fragmente din paginile Scripturii, pentru a exemplifica ceea ce mai înainte prezentase doar teoretic. În încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit cu multă căldură invitatului special al acestei seri, a mulțumit Preasfințitului Cristian pentru prezență și, de asemenea, organizatorilor, în mod particular pr. Marius Cîmpean, cu îndemnul ca astfel de întâlniri despre Sfintele Scripturi să continue și adresându-i lui Cristian Bădiliță invitația să revină, dacă se poate periodic, la Cluj, pentru a împărtăși studenților clujeni dragostea și interesul pentru studiul cuvântului lui Dumnezeu.