Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Pesimismul bătrânilor poate fi învins de afecțiunea tinerilor

 
Papa Francisc: Pesimismul bătrânilor poate fi învins de afecțiunea tinerilor
  • 28 Apr 2022
  • 1478

Cu un apel stăruitor la rugăciune pentru pace, papa Francisc a continuat la audiența generală de miercuri, 27 aprilie 2022, seria catehezelor dedicată bătrâneții. A șaptea cateheză biblică a avut ca temă: ”Noemi și alianța dintre generații care deschide viitorul”. Pontiful s-a scuzat că nu poate sta mult în picioare, spunând că are din nou dureri la genunchi.

”Vă cer să stăruiți în rugăciune neîntreruptă pentru pace. Să tacă armele pentru ca cei care au puterea să oprească războiul să audă strigătul de pace al întregii umanități!”: este îndemnul adresat de papa Francisc romanilor și pelerinilor care au luat parte la audiența generală de miercuri, desfășurată în Piața San Pietro pe o vreme care, în sfârșit, corespunde primăverii mediteraneene. Sfântul Părinte, care cu o zi înainte și-a întrerupt activitățile zile din cauza acutizării durerilor la genunchi, și-a cerut scuze la finalul audienței de miercuri pentru faptul că trebuie să stea mai mult așezat decât în picioare pentru că ”acest genunchi nu mai ajunge să se vindece”.

Semnele vârstei pe care le arată pontiful de 84 de ani au însoțit, practic, noua sa cateheză despre bătrânețe – a șaptea din această serie – pe care Sfântul Părinte a prezentat-o miilor de romani și pelerini prezenți la săptămânala audiență generală.

Tema catehezei biblice de miercuri: ”Noemi și alianța dintre generații care deschide viitorul”. Cateheza a început cu proclamarea unei pericope din cartea lui Rut (1,8.16-17): «Noémi le-a zis celor două nurori ale ei: „Mergeţi şi întoarceţi-vă fiecare la casa mamei ei! Domnul să aibă îndurare de voi aşa cum voi aţi avut îndurare faţă de cei care au murit şi faţă de mine! (...) [Noémi] a zis [către Rut]: „Iată, cumnata ta s-a întors la poporul ei şi la dumnezeii ei; întoarce-te şi tu după cumnata ta!”. Dar Rut i-a răspuns: „Nu insista să te părăsesc şi să mă întorc de la tine! Încotro vei merge tu, voi merge şi eu, unde te vei odihni tu, mă voi odihni şi eu; poporul tău va fi poporul meu şi Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu; unde vei muri tu, voi muri şi eu şi voi fi îngropată acolo. Aşa să-mi facă Domnul – ba şi mai rău –: numai moartea mă va despărţi de tine!”».

Lăsându-ne inspirați de ”splendida carte a lui Rut”, o adevărată ”bijuterie a Bibliei”, papa Francisc a îndemnat romanii și pelerinii să vadă în parabola lui Rut ”frumusețea legăturilor familiale”, ”legături de iubire capabile să fie la fel de tari în care se iradiază perfecțiunea acelui poliedru al afecțiunilor de bază care formează gramatica familială a iubirii”. Această gramatică aduce sevă vitală și înțelepciune generativă în ansamblul raporturilor care edifică o comunitate”.

Știm, a recunoscut, pontiful, că ”locurile comune despre legăturile de rudenie create în căsătorie, mai ales dintre soacră și noră, vorbesc împotriva acestei perspective. Dar tocmai de aceea, cuvântul lui Dumnezeu devine prețios. Inspirația credinței știe să deschidă un orizont de mărturie contra curentului față de prejudecățile cele mai răspândite, un orizont prețios pentru întreaga comunitate umană”. Este necesar, de aceea, a redescoperi frumusețea acestei cărți biblice, mai ales în parcursul de cateheză pentru formarea și viața familiei.
Papa Francisc: ”Această carte scurtă cuprinde și o prețioasă învățătură despre alianța dintre generații: unde tinerețea se revelează capabilă să redea entuziasm vârstei mature, bătrânețea se descoperă capabilă să redeschidă viitorul pentru tinerețea rănită”.

La început, bătrâna Noemi, deși era copleșită de afecțiunea nurorilor care au rămas văduve după moartea fiilor ei, se arată pesimistă în ceea ce privește viitorul lor în mijlocul unui popor care nu era al lor. De aceea, le încurajează cu afecțiune pe cele două tinere femei să se întoarcă la familiile lor și să-și refacă viața. Una din nurorile ei, Rut, refuză să plece, iar Noemi, în fața acestei situații, ”apare mai mult resemnată decât fericită”. ”În anumite cazuri”, tendința celor bătrâni spre pesimism are nevoie să fie contrastată de presiunea afectuoasă a celor tineri”. În cele din urmă, văduva Rut se căsătorește a doua oară, cu Booz, bărbat din poporul lui Israel. ”Femeile din Israel îi spun lui Noemi că Rut, străina, valorează mai mult decât șapte fii și că această căsătorie va fi o binecuvântare a Domnului”. În acest fel, ”Noemi, la bătrânețea ei, va cunoaște bucuria de a avea o parte în generarea unei noi nașteri”.
Papa Francisc: ”Vedeți câte miracole însoțesc convertirea acestei bătrâne femei! Ea se convertește la angajamentul de a deveni disponibilă, cu iubire, pentru viitorul unei generații rănită de pierdere și la riscul de abandon. Fronturile reintegrării sunt aceleași care, în virtutea probabilităților desemnate de prejudecățile simțirii comune, ar trebui să genereze fracturi de nedepășit. În schimb, credința și iubirea permit depășirea lor: soacra depășește gelozia pentru fiul ei, iubind noua legătură a lui Rut, femeile din Israel depășesc neîncrederea față de străini (și dacă o fac femeile, toți o fac); vulnerabilitatea fetei singure, în fața puterii bărbatului, este reconciliată cu o legătură plină de iubire și de respect. Iar toate acestea, se întâmplă pentru că tânăra Rut s-a încăpățânat să fie credincioasă unei legături expuse la prejudecata etnică și religioasă”.

În cele din urmă, Rut o acceptă pe soacra ei și o face să trăiască din nou, iar bătrâna Noemi ia inițiativa de a redeschide viitorul pentru Rut, în loc că se mulțumească cu susținerea acesteia. ”Dacă tinerii se deschid la gratitudine pentru ceea ce au primit, iar bătrânii iau inițiativa de a relansa viitorul lor, nimic nu va putea să oprească înflorirea binecuvântărilor lui Dumnezeu între popoare”.

La saluturile finale, Sfântul Părinte a avut cuvinte de încurajare pentru pelerinii din diferite țări, iar celor din dieceza italiană de Monferrato le-a mulțumit pentru ”ceea ce au făcut în favoarea unui tânăr din Ghana, bolnav în fază terminală”.

Nelipsit, apoi, salutul adresat bătrânilor, bolnavilor, tinerilor și soților recent căsătoriți: ”În această perioadă pascală, care ne îndeamnă să medităm despre misterul Învierii lui Cristos, fie ca gloria Domnului să fie pentru fiecare izvor de noi energii pe drumul către mântuire. Să vă ajute pe voi, tinerii, în a urma cu credincioșie Evanghelia; să vă susțină pe voi, bătrâni și bolnavi, să mergeți mai departe cu încredere și speranță; să vă călăuzească pe voi, soți recent căsătoriți, să întemeiați familii trainice sub semnul adevărului evanghelic”.

După rugăciunea ”Tatăl Nostru” în limba latină, papa Francis a invocat Binecuvântarea Apostolică asupra romanilor și pelerinilor prezenți la audiența generală de miercuri, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă



Sursa:vaticannews.va/ro