”Să nu risipim timpul care ne este dăruit și să ne ajute pentru a ne vindeca de virusul autosuficienței”. Pentru al șaselea an la rând, diecezele regiunii italiene Lombardia au organizat Ziua de rugăciune și fraternitate cu preoții în vârstă și bolnavi. Papa Francisc a transmis un mesaj participanților la întâlnirea din acest an, organizată la sanctuarul Fecioarei Maria de la Caravaggio, lângă Bergamo. Pontiful și-a exprimat recunoștința față de preoții încercați de suferință, spunându-le că oferirea suferinței în spirit de credință este o slujire ”nu secundară” în Biserică. ”Cristos duce crucea împreună cu noi”, subliniază papa în mesajul său.
”Sper mult ca această perioadă [de pandemie] să ne ajute a înțelege că, mai mult decât a ocupa spații, este necesar a nu risipi timpul care ne este dăruit; să ne ajute a gusta frumusețea întâlnirii cu celălalt și a ne vindeca de virusul autosuficienței. Să nu uităm această lecție”. Este un fragment din mesajul papei Francisc transmis participanților la cea de-a șasea întâlnire anuală a preoților din regiunea Lombardia, în nordul Italiei, prilejuită de Ziua de rugăciune și de fraternitate cu clerul bătrân și bolnav.
La întâlnirea din acest an, organizată în luna august a.c. la sanctuarul Fecioarei Maria din Caravaggio, lângă orașul Bergamo, au luat parte mai mulți episcopi și preoți din regiune. Participanții au continuat să țină cont la întâlnire de normele sanitare specifice pandemiei. Pontiful și-a exprimat gratitudinea, în acest context, față de voluntarii asociației UNITALSI care, ”prin efortul concret și spiritul care îi însuflețește, exprimă, de fapt, gratitudinea întregului popor al lui Dumnezeu față de slujitorii săi”.
Inițiativa clerului din Lombardia, a remarcat papa în mesajul său, este importantă și arată ”atenția păstorilor față de partea preoțimii care este mai fragilă din punct de vedere fizic”. ”Voi”, scrie pontiful adresându-se în mod special clerului bătrân și bolnav, ”sunteți preoți care, în rugăciune, în ascultare, în oferirea suferințelor, îndepliniți o slujire nu secundară în Bisericile voastre”. ”În mod special vouă, dragi confrați care trăiți timpul bătrâneții sau ceasul amar al bolii”, scrie mai departe papa Francisc, ”simt nevoia să vă mulțumesc. Mulțumesc pentru mărturia de iubire credincioasă față de Dumnezeu și de Biserică. Mulțumesc pentru vestirea silențioasă a Evangheliei vieții. Mulțumesc pentru că sunteți memoria vie de la care ne alimentăm pentru a construi ziua de mâine a Bisericii”.
”În ultimele luni”, citim în scrisoarea papei, ”cu toții am experimentat restricții. Zilele, petrecute într-un spațiu restrâns, păreau interminabile și mereu la fel. Am simțit lipsa afecțiunii mai dragi și a prietenilor. Frica de contagiere ne-a de amintit precaritatea noastră. La urma urmei, am cunoscut ceea ce unii dintre voi, precum și multe persoane înaintate în vârstă, trăiți zi de zi. Sper mult ca această perioadă să ne ajute a înțelege că, mai mult decât a ocupa spații, este necesar a nu risipi timpul care ne este dăruit; să ne ajute a gusta frumusețea întâlnirii cu celălalt și a ne vindeca de virusul autosuficienței. Să nu uităm această lecție”.
”În perioada cea mai grea, plină de «o tăcere asurzitoare și de un gol pustiitor» (Moment de rugăciune, 27 martie 2020), foarte mulți, aproape spontan, și-au înălțat privirea spre Cer. Cu ajutorul harului lui Dumnezeu, poate fi o experiență de purificare. Chiar și pentru viața voastră preoțească, fragilitatea poate fi «ca focul celui care topește și ca leșia celui care spală» (Malahia 3,2), care, înălțându-se spre Dumnezeu, ne șlefuiește și ne sfințește. Să nu ne temem de suferință: Domnul poartă crucea împreună cu noi”.
La finalul scrisorii sale, purtând data de 13 august 2020, papa Francisc a spus că îi încredințează pe toți Fecioarei Maria, ”Maica preoților”, înaintea căreia – scrie pontiful - ”îi amintesc pe numeroșii preoți decedați din cauza acestui virus și pe cei care înfruntă parcursul de reabilitare”.