”Dragi cateheți, dragi frați și surori, Domnul să ne dăruiască harul de a fi reînnoiți zi de zi de bucuria primei vestiri: Isus a murit și a înviat, Isus ne iubește personal. Să ne dăruiască tăria de a trăi și a vesti porunca iubirii, depășind orbirea aparenței și tristețile lumești. Să ne facă sensibili față de cei săraci, care nu sunt un apendice al Evangheliei, ci o pagină centrală, mereu deschisă în fața tuturor”: este, pe scurt, predica papei Francisc de la Sfânta Liturghie celebrată astăzi, 25 septembrie 2016, în Piața Sfântul Petru, cu ocazia Jubileului cateheților, în Anul Sfânt al Milostivirii. Manifestările jubiliare au început vineri la Roma și au continuat sâmbătă cu momente de reflecție și rugăciune în diferite biserici din Urbe. Într-o lume în care mondenitatea ”anesteziază sufletul”, papa Francisc a amintit că nu se așteaptă ”judecăți amare despre societate și Biserică”, ci îndeplinirea misiunii de a vesti iubirea lui Dumnezeu, începând cu cei mai săraci.
Comentând la Sfânta Liturghie lecturile biblice ale duminicii, după ritul roman sau latin, Pontiful Roman a subliniat la Jubileul cateheților esențialul credinței creștine:
Papa Francisc: ”În acest Jubileu al cateheților ni se cere să nu obosim în a pune pe primul loc vestirea principală a credinței: Domnul a înviat. Nu există un conținut mai important, nimic nu este mai trainic și actual. Orice conținut al credinței devine frumos dacă rămâne unit cu acest centru, dacă este traversat de vestirea pascală. În schimb, dacă este izolat, își pierde sensul și puterea. Suntem chemați întotdeauna să trăim și să vestim noutatea iubirii Domnului: «Isus te iubește cu adevărat, așa cum ești. Fă-i loc: în ciuda dezamăgirilor și a rănilor vieții, lasă-i șansa de a te iubi. Nu te va dezamăgi!»”
Numai iubind unul poate vesti iubirea lui Dumnezeu, după cum arată Evanghelia duminicii, cu parabola despre bogatul fără nume și Lazăr cel sărac (Lc 16,19-31). ”Dumnezeu este vestit întâlnind persoanele, prin atenția față de viața și drumul lor. Pentru că Domnul nu este o idee, ci o Persoană vie: mesajul său trece prin mărturia simplă și adevărată, prin ascultare și primire, prin bucuria care se răspândește. Nu vorbește bine despre Isus când unul este trist, nici nu se transmite frumusețea lui Dumnezeu numai făcând predici frumoase. Dumnezeul speranței se vestește trăind astăzi Evanghelia carității, fără teama de a-l mărturisi chiar prin forme noi de vestire”. Papa Francisc a evidențiat un contrast pe care Isus îl prezintă în parabola Evangheliei:
Papa Francisc: ”Viața de lux a acestui om fără nume este descrisă drept ostentativă: toate în el pretind nevoi și drepturi. Chiar și când este mort insistă să fie ajutat și pretinde interesele sale. Sărăcia lui Lazăr, în schimb, este exprimată cu mare demnitate: de pe buzele sale nu se aud plângeri, proteste sau cuvinte de dispreț. Este o învățătură valabilă: ca slujitori ai Cuvântului lui Isus suntem chemați să nu prezentăm aparența și să nu căutăm slavă, nici nu putem fi triști sau plângăreți. Nu suntem profeți de nenorociri care se complac în a găsi pericole și devieri; nu oameni care se ascund în tranșeele propriilor ambiente, lansând judecăți amare asupra societății, a Bisericii, a toți și a toate, poluând lumea cu negativitate. Scepticismul nu aparține celui care este familiar cu Cuvântul lui Dumnezeu”.
”În fața atâtor Lazări pe care îi vedem”, a încheiat papa Francisc, ”suntem chemați să ne îngândurăm, să găsim căi pentru a întâlni și a ajuta, fără a-i delega mereu pe ceilalți sau a spune: «te voi ajuta mâine, astăzi nu am timp, te voi ajuta mâine». Acest lucru este un păcat. Timpul în care îi ajutăm pe ceilalți este un timp dăruit lui Isus, este iubire care rămâne: este comoara noastră în ceruri, pe care ne-o adunăm aici, pe pământ”.
La rugăciunea ”Angelus”, recitată la încheierea Sfintei Liturghii în Piața San Pietro, papa Francisc a subliniat beatificarea, sâmbătă, în Germania, a preotului martir Engelmar Unzeitig, un adevărat ”Maximilian Kolbe al Germaniei”, și-a exprimat apropierea în rugăciune față de Biserica din Mexic, unde mai mulți preoți au fot uciși din cauza violenței și a criminalității, și a manifestat susținerea sa la Ziua internațională a celor surzi.
Primiți la încheiere Binecuvântarea Apostolică a papei Francisc.
(rv – A. Dancă)