Duminica Floriilor este şi Ziua Tineretului. Această zi se celebrează de către tinerii catolici din lumea întreagă, fiind ocazie de a trăi credinţa cu bucurie şi cu entuziasm redescoperind valoarea Fericirilor proclamate de Cristos.
De ce în Duminica Floriilor este şi Ziua Tineretului?
În Duminica Floriilor din fiecare an se celebrează Ziua Mondială a Tineretului. Acest lucru a fost dorit de papa Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire, un papă al tinerilor, mereu tânăr. Acesta s-a întâlnit cu tinerii reuniţi la Roma, în aprilie 1984, cu ocazia Anului Sfânt, şi cu cei prezenţi în martie 1985 cu ocazia Anului Internaţional al Tineretului, manifestând dorinţa ca tinerii să se întâlnească în fiecare an într-o sărbătoare a lor. Astfel în 1986 a avut loc prima Zi Mondială a Tineretului, în Duminica Floriilor. La încheierea celebrării sfintei Liturghii din această sărbătoare, papa Ioan Paul al II-lea spunea: "«Ziua Tineretului» înseamnă tocmai acest lucru: a merge în întâmpinarea lui Dumnezeu, care a intrat în istoria omului prin misterul pascal al lui Isus Cristos. A intrat în mod ireversibil. El doreşte să vă întâlnească mai întâi pe voi: tinerii. Fiecăruia doreşte să spună: «Urmează-mă! Eu sunt calea, adevărul şi viaţa»". Astfel s-a născut tradiţia Zilelor Mondiale a Tineretului celebrate în Duminica Floriilor, la nivel local, în dieceze şi în parohii.
Cum au început întâlnirile mondiale ale tinerilor?
Prima întâlnire mondială a tinerilor a avut loc la Buenos Aires (1987), iar de atunci aceste momente solemne s-au repetat o dată la doi sau trei ani în diferite locuri ale lumii: Santiago de Compostella (1989), Czestochowa (1991), Denver (1993), Manila (1995), Paris (1997), Roma (2000), Toronto (2002), Köln (2005), Sydney (2008), Madrid (2011), Rio de Janeiro (2013). La toate aceste întâlniri au participat tineri din lumea întreagă alături de Sfântul Părinte, mereu prezent. Următoarea întâlnire mondială a tinerilor va fi în Polonia, la Cracovia, în anul 2016.
Zilele Mondiale ale Tineretului sunt importante?
Papa Francisc în timpul catehezei de la audienţa generală din ziua de 4 septembrie 2013 a vorbit despre importanţa zilelor mondiale ale tineretului. În încheiere a spus următoarele cuvinte: "Dragi prieteni, experienţa de la ZMT ne aminteşte adevărata mare ştire a istoriei, Vestea Bună, chiar dacă nu apare în ziare şi la televizor: suntem iubiţi de Dumnezeu, care este Tatăl nostru şi care l-a trimis pe Fiul său Isus pentru a se apropia de fiecare dintre noi şi a ne mântui. L-a trimis pe Isus ca să ne mântuiască, să ne ierte totul, pentru că el iartă mereu: el iartă mereu, pentru că este bun şi milostiv. Amintiţi-vă: primire, sărbătoare şi misiune. trei cuvinte: primire, sărbătoare şi misiune. Aceste cuvine să nu fie numai o amintire a ceea ce a avut loc la Rio, ci să fie sufletul vieţii noastre şi al vieţii comunităţilor noastre".
Cum poate fi celebrată Ziua Mondială a Tineretului din Duminica Floriilor în parohii?
În primul rând una din Liturghiile din duminica respectivă ar trebui să fie animată de tineri, iar în cadrul acesteia (în special la predică) ar trebui să evidenţieze semnificaţia acestei zile. Ziua Tineretului ar trebui să fie precedată de cateheze pornind de la tema Zilei Mondiale a Tineretului şi de la Mesajul Sfântului Părinte pentru această ocazie. Tema de anul acesta este: "Fericiţi cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăţia cerurilor" (Mt 5,3). Totodată Ziua Tineretului ar putea fi precedată de dezbateri despre condiţia şi problemele tinerilor, raportul lor cu familia, şcoala şi lumea adultă. Ziua Tineretului ar putea fi şi o ocazie potrivită în care tinerii implicaţi din parohie să îi "sensibilizeze" pe tinerii mai "depărtaţi de Biserică". Este un mod de a lua în serios misiunea de creştin!
Ziua Tineretului din Duminica Floriilor este o deosebită pregătire pentru sfintele sărbători de Paşti, deoarece este ocazie potrivită pentru a redescoperi frumuseţea Fericirilor. Papa Francisc spune în Mesajul său pentru tineri din anul acesta: "Dacă într-adevăr faceţi să iasă în evidenţă aspiraţiile cele mai profunde ale inimii voastre, vă veţi da seama că în voi există o dorinţă de nestins de fericire şi acest lucru vă va permite să demascaţi şi să respingeţi multele oferte «ieftine» pe care le găsiţi în jurul vostru. Când căutăm succesul, plăcerea, averea în mod egoist şi facem din ei idoli, putem simţi şi momente de beţie, un fals sentiment de satisfacţie; dar la sfârşit devenim sclavi, nu suntem niciodată satisfăcuţi, suntem determinaţi să căutăm tot mai mult. Este foarte trist a vedea un tineret «sătul», dar slab".
Sursa:www.ercis.ro