Papa Francisc a transmis un mesaj cu ocazia celui de-al patrulea Simpozion Global cu privire la "Uniservitate" - un program de promovare a educației prin oferirea de servicii și oportunități în învățământul superior catolic. Simpozionul s-a desfășurat în zilele de 8 și 9 noiembrie, la Manila, în Filipine.
Pornind de la apelul papei Francisc de a construi o lume mai bună prin intermediul unei educații care promovează dreptatea și pacea, cel de-al IV-lea Simpozion Global "Uniservitate", care a reunit experți în educație de pe toate continentele, a avut loc la Universitatea "La Salle", din Manila.
"Uniservitate" este un program de promovare a învățământului și a slujirii solidare în instituțiile catolice de învățământ superior, care aderă la Pactul Educațional Global al papei Francisc, căutând să ofere o educație integrală noilor generații, implicându-le într-un angajament activ față de problemele timpului nostru, astfel încât să fie protagoniști ai unor propuneri transformatoare și promotori ai păcii și fraternității pentru schimbare socială.
Înainte de închiderea celei de-a doua și ultima zi a simpozionului, a fost citit mesajul papei Francisc adresat participanților la cel de-al IV-lea Simpozion Global "Uniservitate", în care a subliniat necesitatea de a "dezvolta în tineri o mai mare conștientizare a relației care trebuie să existe între "limbajele" minții, inimii și mâinilor. În acest fel - a evidenția pontiful - educatorii vor putea să-i formeze, și nu doar să-i informeze, pe cei aflați sub responsabilitatea lor, astfel încât toți să învețe să gândească în armonie cu ceea ce simt și fac; să simtă în armonie cu ceea ce gândesc și fac; și să creeze în armonie cu ceea ce simt și gândesc.
Aceasta, observă papa Francis, este o abordare a educației care "necesită metode creative, interdisciplinare și transdisciplinare pentru a-i ajuta pe tineri să fie lideri și protagoniști în construirea unui viitor mai bun pentru întreaga societate". În același timp, Sfântul Părinte evidențiază că "nu poate fi trecută cu vederea importanța dimensiunii spirituale în educație", care trebuie să-i determine pe tineri să "servească binele comun ca discipoli misionari, capabili să aducă adevărul transformator, frumusețea și bucuria Evangheliei tuturor membrilor familiei umane, promovând astfel împărăția lui Dumnezeu de solidaritate fraternă, dreptate și pace".
Primele două ediții ale Simpozionului Global "Uniservitate", în 2020 și 2021, s-au desfășurat în mod virtual din cauza limitărilor create de pandemia de Covid-19. Anul trecut, cea de-a treia ediție a avut loc, în prezența participanților, la Universitatea Lumsa din Roma, care va găzdui și cel de-al cincilea Simpozion Global "Uniservitate", anul viitor. În luna octombrie a anului trecut, Papa Francisc i-a primit pe studenții câștigători ai premiului "Uniservitate" 2022 și i-a încurajat să continue să lucreze la proiecte de promovare a învățământului și a slujirii solidare în instituțiile catolice de învățământ superior.