Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Smerenia este secretul Preacuratei și calea care duce în Cer

 
Smerenia este secretul Preacuratei și calea care duce în Cer
  • 17 Aug 2021
  • 1598

“Este smerenia secretul Mariei. Smerenia a atras privirea lui Dumnezeu asupra sa. Ochiul omenesc caută măreția se lasă orbit de ceea ce este sclipitor. În schimb, Dumnezeu nu privește aparența, ci inima (cf 1 Sam 16, 7) și este încântat de smerenie”. Astfel a spus papa Francisc în cuvântul de învățătură care a însoțit rugăciunea antifonului marian “Îngerul Domnului”, de duminică, 15 august, solemnitatea Adormirea Maicii Domnului.

“Azi” – a continuat – “când Maria este ridicată cu trupul și sufletul la cer, putem spune că smerenia este calea care duce în Cer. Cuvântul “umilință” derivă din latinescul ‘humus’ care înseamnă “pământ”. Este paradoxal: pentru a ajunge sus, în Cer, trebuie să rămânem mici, ca pământul! Isus ne învață acest lucru: ‘cine se umilește va fi înălțat’ (Lc 14,11). Dumnezeu nu ne înalță pentru abilitățile noastre, pentru avuție și bravură, ci pentru umilință. Dumnezeu înalță pe cine se coboară, pe cine slujește.
De fapt, Maria nu-și atribuie sieși decât ‘titlul’ de slujitoare: este “slujitoarea Domnului’ (Lc 1,38). Nu spune altceva despre sine, nu caută altceva pentru sine.” 

Pontiful ne îndeamnă să ne întrebăm cum stăm noi cu smerenia: căutăm să fim recunoscuți de alții, să ne afirmăm, să fim lăudați, sau ne găndim să slujim? “Știu să ascult, asemenea Mariei, sau vreau doar să vorbesc și să primesc atenție din partea celorlalți. Știu să rămân în tăcere, asemenea Mariei, sau vorbesc mereu? Știu să fac un pas înapoi, să dezamorsez certuri și discuții sau caut doar să mă afirm?”

“Maria, în smerenia sa, cucerește cerul cea dintâi. Secretul succesului ei constă tocmai în a se recunoaște mică, nevoiașă. Cu Dumnezeu, doar cine se recunoaște ca fiind un nimic este în măsură să primească totul. Doar cine se golește de sine însuși este umplut de Dumnezeu. Iar Maria este cea ‘plină de har’ (versetul 28) tocmai datorită smereniei sale. Și pentru noi, smerenia este punctul de plecare, prin smerenie începem să avem credință. Este fundamental să fim săraci în spirit, adică trebuincioși de Dumnezeu. Cine este plin de sine nu acordă spațiu lui Dumnezeu, dar cine se păstrează în smerenie îi îngăduie lui Dumnezeu să înfăptuiască lucruri mărețe (cf versetul 49)” – a continuat Sfântul Părinte.

Amintind că poetul Dante o definește pe Fecioara Maria “smerită și mai mare decât orice făptură” (Paradis, XXXIII, 2), papa Francisc a spus că “este frumos să ne gândim că Preacurata este făptura cea mai smerită și cea mai mare din istorie, prima care a cucerit Cerul cu întreaga sa ființă, trup și suflet”, care și-a petrecut cea mai mare parte din viață în casă, în obișnuit. 

„Zilele celei ‚Plină de har’ nu au avut aproape nimic senzațional, s-au desfășurat adesea la fel, în tăcere” – a mai spus pontiful, evidențiind însă că „privirea lui Dumnezeu a rămas mereu asupra sa, plin de admirație pentru smerenia, disponibilitatea și frumusețea inimii ei care nu a fost niciodată atinsă de păcat”.

„Exemplul Preacuratei” – a continuat – „este ‚un mare mesaj de speranță pentru noi; pentru tine care trăiești zile egale între ele, obositoare, deseori dificile".

„Maria îți amintește azi că Dumnezeu te cheamă și pe tine la acest destin de glorie. Nu sunt doar cuvinte frumoase. Nu este un sfârșit frumos fabricat, o iluzie pioasă, o falsă consolare. Nu, este pură realitate, vie și adevărată precum Sfânta Fecioară Maria ridicată la Cer. Să sărbătorim astăzi cu iubire de fii, însuflețiți de speranța de a fi într-o zi cu Ea, în Cer!” – a spus pontiful la încheierea cuvântului de învățătură, îndemnându-ne să ne rugăm pentru ca Maica Domnului să ne însoțească în parcursul care de pe pământ duce în Cer și pentru ca Fecioara Maria să ne aducă aminte că secretul parcursului este închis în cuvântul smerenie.  

Apeluri ale papei Francisc pentru Haiti și Afganistan

După rugăciunea “Angelus”, papa Francisc și-a exprimat apropierea față de populația din Haiti, lovită sâmbătă, 14 august a.c., de un puternic cutremur de pământ, cu magnitudinea 7,2, produs la circa 150 de km la vest de capitala Port-au-Prince. Până în prezent, bilanțul este de cel puțin 300 de morți și de circa 2000 de răniți. Țara a fost lovită și în urmă cu 11 ani de un cutremur major care a cauzat zeci de mii de morți și mari distrugeri.

Anul acesta. Pe 7 iulie, țara a fost zguduită de uciderea președintelui Jovenel Moïse. Cu acea ocazie, papa Francisc  a transmis poporului haitian expresia rugăciunii și a tristeții sale pentru uciderea președintelui țării, pe care a definit-o “asasinare odioasă”.

Referindu-se la situația dramatică din Haiti, cu numeroși morți, răniți și importante pagube materiale, Sfântul Părinte a spus: „Doresc să-mi exprim apropierea față de acele dragi populații grav lovite de seism. În timp ce înalț spre Domnul rugăciunea mea pentru victime, adresez cuvinte de încurajare supraviețuitorilor, exprimându-mi speranța ca interesul activ al comunității internaționale să se îndrepte spre ei: fie ca solidaritatea din partea tuturor să atenueze consecințele tragediei. Să o rugăm împreună pe Maica Domnului pentru Haiti: Bucură-te, Marie...”.

Papa Francisc a făcut, de asemenea, un însuflețit apel pentru Afganistan, spunând că se alătură îngrijorării unanime pentru situația din această țară. „Vă cer să vă rugați împreună cu mine la Dumnezeul păcii pentru ca armele să înceteze și să fie găsite soluții la masa dialogului. Doar astfel, populația chinuită din această țară – bărbați, femei, vârstnici și copii – va putea să se întoarcă la propriile case și să trăiască în pace, siguranță și în deplin respect reciproc”.  

 



Sursa:vaticannews.va/ro