Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

A murit la Roma artistul care a făcut "restaurarea secolului" în Capela Sixtină

 
A murit la Roma artistul care a făcut "restaurarea secolului" în Capela Sixtină
  • 31 Mar 2021
  • 3140

A trecut la casa Tatălui, la vârsta de 92 de ani, restauratorul italian Gianluigi Colalucci, care a restaurat Capela Sixtină, lucrare definită "restaurarea secolului". "O zi tristă pentru Muzeele Vaticanului şi pentru cei din domeniul restaurării " – a spus Barbara Jatta, directoarea Muzeelor Vaticanului, referindu-se la moartea, la Roma, duminică, 28 martie a.c., a celui care a readus la lumină culorile originale ale frescelor din Capela Sixtină. 

Restauratorul Gianluigi Colalucci s-a aflat în contact cu picturile lui Michelangelo timp de aproape 15 ani, din 1980 până în 1994, după cum a istorisit chiar el în cartea "Eu şi Michelangelo", un jurnal al restaurării Capelei Sixtine în care au fost notate întâmplări, întâlniri cu persoane, surprize şi descoperirea, pas cu pas, a culorilor originale ale frescelor lui Michelangelo. Jurnalul intervenţiilor de restaurare istoriseşte parcursul restaurării început cu un test de curăţare a patinei întunecate depusă de-a lungul secolelor pe suprafaţa acoperită de fresce – din cauza fumului de lumânări şi a prafului – şi ajuns la decizia dificilă de a interveni asupra întregii bolţi şi a "Judecăţii de apoi", decizie încurajată şi de studiile efectuate de Gianluigi Colalucci timp de 30 de ani.

"A plecat dintre noi un om extraordinar, un mare profesionist, unul dintre cei mai mari restauratori ai secolului trecut", a mai spus Barbara Jatta, amintind că directorii Muzeelor Vaticanului de la acea vreme au decis să înceapă restaurarea Capelei Sixtine doar pentru că aveau încredere în capacitatea, forţa şi curajul lui Gianluigi Colalucci, un grande profesionist, o figură de referinţă şi unul dintre cei mai mari restauratori ai secolului trecut, care era moştenitorul unei mari tradiţii vaticane şi italiene în privinţa restaurării, protecţiei şi conservării operelor de artă.

Născut la Roma în 1929, Gianluigi Colalucci a absolvit Institutul Central de Restaurare (ICR). În 1960 a fost angajat la Laboratorul de restaurare al picturilor din cadrul Muzeelor Vaticanului, devenind restaurator-şef în 1979. A continuat să-şi pună cunoaşterea şi experienţa în folosul protejării şi conservării patrimoniului Muzeelor Vaticanului până în ultimele zile de viaţă.



Sursa:vaticannews.va/ro