Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

UCRAINA: de ce au rămas preoții alături de manifestanți în Piața Maidan?

 
UCRAINA: de ce au rămas preoții alături de manifestanți în Piața Maidan?
  • 24 Feb 2014
  • 5238
În Ucraina au loc de la sfârşitul lunii noiembrie manifestații pro-Europa. Acțiuni de violență au fost exercitate de poliție și armată împotriva protestatarilor. Treptat manifestațiile pașnice s-au transformat în confruntări violente. Începând din 10 ianuarie a. c., din ordinul fostului președinte ucrainean, poliția a început să intervină în forță pentru a-i intimida pe protestatari, trecând în cele din urmă la muniție de război. În urma acestor intervenții, acum în Ucraina sunt aproape 100 de morţi și alte sute de răniți.

De la începutul manifestațiilor Biserica a încercat să medieze conflictul și a fost de partea manifestanților ieșiți în stradă, denunțând folosirea violenței împotriva poporului ucrainean.


Arhiepiscopul major de Kiev, Sviatoslav Shevchuk, a fost unul dintre principalii ierarhi care l-a înfruntat pe preşedintele Yanukovich. Arhiepiscopul este capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, una dintre „vinovatele” pentru formarea identităţii ucrainene de-a lungul secolelor.



Pe 11 decembrie 2013, episcopii Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, reuniți în acele zile pentru lucrările Sinodului permanent, au celebrat Sfânta Liturghie în mijlocul protestatarilor aflați în Piața Maidan din Kiev, după care a fost citit un apel de sprijin și solidaritatea cu cei care sunt în stradă pentru a demonstra.
 
Mgr. Sviatoslav Shevchuk, declara atunci pentru agenția Sir că Biserica a ales să fie "cu poporul", fapt pentru care în acele zile de demonstrații s-a decis să lase deschise bisericile în orașul Kiev 24 de ore din 24, oferind adăpost și mese calde într-un moment al anului în care temperatura scade chiar și sub minus 9 grade. Între protestatarii din piață preoții au instalat și o capelă cu un altar, crucifix și icoane, într-un cort.

Tot atunci, Episcopii Sinodului Greco-catolic și-au exprimat consternarea lor în ceea ce privește acțiunile de violență exercitate de poliție și armată în noaptea de 10 decembrie 2013 împotriva protestatarilor din Piața Independenței. "Suntem profund deranjați – se scria în apel - de acțiunile forțelor de securitate ale statului săvârșite în Piața Independenței din centrul orașului Kiev, efectuate sub acoperirea noapții. Condamnăm orice acțiune destinată să limiteze libertățile civile, în special libertatea de exprimare și demonstrația publică pașnică a cetățenilor ucraineni. Ne declarăm sprijinul și solidaritatea noastră față de toți cei care în Piața Maidan manifestă cu demnitate și sunt mărturia demnității concetățeniilor și a întregii națiuni. Sprijinim în mod ferm natura pașnică a acestei întâlniri civice și declarăm dezaprobarea noastră față de orice formă de violență. Ne rugăm Dumnezeului celui Atotputernic să ne dea pace, dreptate și pentru ca  adevărul să triunfe pentru poporul nostru. În acest moment de mare încercare, cuvintele lui Isus Cristos, care au fost proclamat în toate bisericile noastre duminica trecută ne încurajrază: "Nu te teme, crede numai, și se va mântui (Luca 8,50)”

Câteva zile mai târziu, o masă rotundă la nivel național cu titlul "Să unim Ucraina", a avut loc pe 13 decembrie a.c., la Kiev. La reuniunea prezidată de primul președinte al Ucrainei Leonid Kravciuk, au participat:  președintele Viktor Ianukovici, fostul președinte Leonid Kucima, fostul președinte Viktor Iușcenko, primul-ministru Mykola Azarov, purtătorul de cuvânt Volodymyr Rybak, lideri ai opoziției - Arseniy Yatsenyuk, Vitali Klitschko și Oleh Tyahnybok - reprezentanți ai poporului, studenților, precum și ai clerului.



Din partea Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, au participat la întâlnire  Preafericirea Sa Shevchuk, și Cardinalul Lubomyr Husar. Arhiepiscopul Major Sviatoslav Shevchuk, adresându-se lui Viktor Ianukovici, a subliniat faptul că oamenii nu pot fi convinși "pe limba armelor". Dacă există o dorință de a ajunge la o înțelegere reciprocă și de a rezolva criza care s-a iscat, trebuie să asculți aspirațiile de integrare europeană a ucrainenilor. În ceea ce privește Biserica Greco-Catolică Ucraineană, Arhiepiscopul Major a subliniat faptul că această biserică se află pe partea persoanelor care doresc să trăiască într-o Ucraină Europeană.

Arhiepiscopul Shevchuk a acordat o atenție deosebită problemei persecuției studenților participanți la EuroMaidan, inclusiv a Universității Catolice din Ucraina, pentru poziția lor evident pro-europeană. Arhiepiscopul Major a mai criticat în mod sever apelurile pe care studenții le-au primit de la procuratură, precum și interogatoriile. Această practică rușinoasă ar trebui să fie oprită imediat.

În ajunul Crăciunului (după stil vechi), pe 6 ianuarie, înaltul ierarh al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene  a primit o scrisoare oficială din partea Ministerului Culturii, care s-a ”autosesizat”, prin care Biserica sa era acuzată de "nerespectarea sistematică a legii de către unii preoți în Piața Independenței, sprijiniți de autoritățile Bisericii Greo-Catolice Ucrainene."

Ministerul Culturii acuza  reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice că "încalcă legea" oficiind servicii religioase în afara locurilor de cult: "Încălcarea acestei legi poate conduce la declanşarea unor proceduri judiciare, cu scopul de a pune capăt activităţii".

Ca răspuns la scrisoarea Ministerului Culturii, Sviatoslav Şevciuk a spus că Biserica nu ia parte la evenimentele politice, dar "nu poate sta deoparte atunci când credincioșii cer asistență spirituală", fapt pentru care se află și preoții în Piață.

"Biserica noastră a fost întotdeauna una adevărată și va rămâne așa în virtutea misiunii pe care Cristos Mântuitorul ne-a  încredințat-o, în ciuda tuturor amenințărilor. Ne-am gândit că perioada de represiune a trecut, dar scrisori ca acestea ne dau îndoieli. Nu ne este rușine de prezența noastră în Piața Maidan și vom rămâne și pe viitor acolo" – a afirmat superiorul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene.

Papa Francisc și alți lideri spirituali,
printre care şi arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite, cardinalul Lucian Mureşan, dar şi greco-catolicii din Slovacia, la acea vreme, şi-au arătat solidaritatea pentru fraţii din Ucraina.

În 24 ianuarie a.c., fostul preşedinte Yanukovych s-a întâlnit din nou cu diferiţii lideri ai Bisericilor şi ai organizaţiilor cu caracter religios din Ucraina. La acea întâlnire Arhiepiscopul Major de Kiev-Halici, Prea Fericirea Sa Sviatoslav Shevchuk, a amintit încă o dată că „Biserica a fost întotdeauna de partea poporului” şi a denunțat dificultăţile întâmpinate de preoţii care voiau să acorde asistenţă spirituală manifestanţilor. El a subliniat că prezenţa preoţilor printre manifestanţi a fost fundamentală pentru liniştirea spiritelor şi menţinerea unui caracter pacific al protestelor.



Interpelat la acea vreme de jurnalişti referitor la rezultatul întâlnirii, Arhiepeiscopul Şevciuk a spus că ”vor fi faptele cele ce vor demonstra adevăratele intenţii ale preşedintelui Yanukovych”.

Cu toate amenințările și presiunile pe care puterea de la Kiev le-a făcut la adresa Bisericii, episcopii și preoții au rămas în piață.

Când confruntările atingeau apogeul, Episcopul Boris Gudziak, Președintele Universității Catolice din Kiev, declara pentru site-ul vaticaninsider.it: ”Continuu să mă rog cu lumea din Piața Maidan pentru că sunt din școala Papei Francisc, un păstor trebuie să aibă mirosul oilor sale.”



În piața Maidan îl cunoșteau cu toții pe Preasfințitul Episcop Boris Gudziak, cancelarul Universității Catolice Ucrainiene, care în în timpul protestelor a îngenuncheat de nenumărate ori în rugăciune între protestatarii aninați pe baricadele unui oraș ce dorea libertate.

Întrebat fiind, cum este la Kiev în acele ore, el a răspuns: ”Sunt în mașină, e greu să te deplasezi, atmosfera e foarte grea. La Maidan abia ce a fost ucis unul din profesorii noștri, Bohdan Solchanyuk, un istoric de 29 de ani. L-au lovit lunetiștii în aceleași ore în care soseau la Kiev miniștri de externe francez, polonez și german. Sunt zeci de morți și nu s-a sfârșit. De trei luni de zile, președintele nu a ascultat cererea pacifică de demnitate a pieței și acum am ajuns la conflict.”

La întrebarea: Confruntarea a început în numele Europei. Este la fel sau s-a schimbat ceva? Episcopul a răspuns: ”Sigur că este vorba despre Europa. Dar a fost și catalizarea nemulțumirii răspândite de un sistem corupt peste orice margine. Din 1994 până azi, Ucraina a pierdut 7 milioane de persoane, doar în Italia au emigrat 700.000. Speranțele „revoluției portocalii” au dispărut. În ultimii 4 ani, țara a ajuns la un nivel maxim de corupție, degradare și nedreptate. Lumea a ieșit în piață pentru Europa, dar cerând mai ales demnitate, și cu demnitate a rămas pacifică multă vreme, nu împotriva cuiva, ci pentru ceva, organizând concerte în nopțile reci ale Kievului. Acum explodează frustrarea de a nu fi fost ascultați.”



Sfântul Ignațiu, Purtătorul de Dumnezeu, spunea: “Unde este Episcopul acolo este Biserica, iar unde este Biserica acolo este şi Episcopul” - iată motivul pentru care preoții au rămas în piața Maidan. Iată de ce preoții au fost alături de manifestanți acordându-le asistență spirituală, celebrând Liturghii și, din păcate, înmormântări pentru eroii ucraineni.

Adaptare: ACC

Știri din aceeași categorie