Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Prin botezul său, Isus ne arată cum să-i iubim pe ceilalți

 
Papa Francisc: Prin botezul său, Isus ne arată cum să-i iubim pe ceilalți
  • 10 Ian 2021
  • 1535

Duminică, 10 ianuarie 2021, papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” din biblioteca Palatului Apostolic. Din cauza restricțiilor sanitare impuse în contextul pandemiei, rugăciunea s-a desfășurat în prezența unui număr foarte restrâns de prelați și colaboratori apropiați ai Sfântului Părinte. În alocuțiunea sa, papa a vorbit pe larg despre pagina Evangheliei cu botezul lui Isus în râul Iordan, Biserica catolică (de rit latin) celebrând în această duminică sărbătoarea Botezului Domnului.

 

Botezul lui Isus în râul Iordan ”arată felul în care Dumnezeu învinge răul din lume: înjosindu-se și luându-l asupra sa. Este același fel în care noi putem să-i ajutăm pe alții: nu judecându-i, ci împărtășind cu ei iubirea lui Dumnezeu”. Este, pe scurt, mesajul papei Francisc de la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 10 ianuarie 2021, în biblioteca Palatului Apostolic împreună cu un număr restrâns de prelați și colaboratori din Curia Romană.

Papa a vorbit pe larg despre sărbătoarea ”Botezul Domnului”, care în calendarul roman sau latin se celebrează în duminica de după Epifanie. ”Acum câteva zile, l-am lăsat pe Pruncul Isus vizitat de magi. Acum îl regăsim adult pe malurile Iordanului. Liturgia ne face să săvârșim un salt de aproape treizeci de ani, despre care știm un lucru: au fost ani de viață nevăzută, pe care Isus a petrecut-o în familie, ascultând de părinți, învățând și muncind”.

Papa Francisc: «Este impresionant faptul că cea mai mare parte a timpului de pe pământ, Domnul l-a petrecut în acest fel, trăind viața de zi cu zi, fără să apară. Este un frumos mesaj pentru noi: ne dezvăluie măreția vieții cotidiene, importanța înaintea lui Dumnezeu a oricărui gest și moment al vieții, chiar și a celui mai simplu și ascuns».

După anii de viață ascunsă, începe viața publică a lui Isus, iar primul moment îl reprezintă botezul pe care îl primește în râul Iordan din partea lui Ioan Botezătorul. Cu toate că nu avea nevoie de botezul de pocăință pe care îl făcea Ioan, Isus insistă să-l primească ”pentru că vrea să stea cu cei păcătoșii: de aceea, se așază la coadă cu ei și săvârșește același gest. Coboară în râu ca să se cufunde în însăși condiția noastră”. Cu alte cuvinte, în prima zi a slujirii sale, Isus ne oferă ceea ce am putea numi ”manifestul său programatic”.

Papa Francisc: «Ne spune că nu ne mântuiește de sus, printr-o decizie suverană sau un gest de forță, ci venind în întâmpinarea noastră și luând asupra sa păcatele noastre. Iată cum Dumnezeu învinge răul din lume: înjosindu-se și luându-l asupra sa. Este și felul în care noi îi putem ajuta pe ceilalți: nu judecându-i, nu impunându-le ce au de făcut, ci apropiindu-ne de ei, com-pătimind, împărtășind iubirea lui Dumnezeu».

”Chiar mai înainte de a face vreun lucru, viața noastră este marcată de milostivirea care s-a așezat asupra noastră” în ziua Botezului nostru. Din acel moment, suntem fii iubiți ai lui Dumnezeu: practic, aceasta este identitatea noastră cea mai profundă. ”Fecioara Maria”, a încheiat papa, ”să ne ajute să păstrăm identitatea noastră baptismală, care stă la baza credinței și a vieții”.

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a adresat ”un salut plin de afecțiune” poporului din Statele Unite ale Americii după ”recentul asediu la Congres”, spunând că se roagă pentru cei care și-au pierdut viața. ”Violența este întotdeauna autodistrugătoare”, a subliniat papa, ”prin violență nimic nu se câștigă și mult se pierde. Îndemn autoritățile Statului și întreaga populație să păstreze un înalt simț al responsabilității naționale și să tuteleze valorile democratice înrădăcinate în societatea americană”.

În continuarea saluturilor sale, papa și-a exprimat regretul pentru faptul că, din cauza pandemiei, nu a putut celebra în această duminică tradiționalul botez al copiilor în Capela Sixtină și, la încheierea timpului liturgic al Crăciunului, i-a îndemnat pe toți să nu obosească în a invoca ”lumina și puterea Spiritului Sfânt” pe drumul timpului liturgic de peste an.

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă



Sursa:vaticannews.va/ro