În solemnitatea Epifaniei Domnului – miercuri, 6 ianuarie 2021 – papa Francisc a condus rugăciunea ”Angelus” în biblioteca Palatului Apostolic din Cetatea Vaticanului. În alocuțiunea sa, pontiful a făcut o prezentare a Evangheliei proclamată în această solemnitate, cu adorarea magilor în fața Copilului născut la Betleem, și a evidențiat dimensiunea luminii care însoțește această îndrăgită sărbătoare. ”Lumina lui Cristos nu se răspândește prin prozelitism, ci prin mărturie”, a remarcat Sfântul Părinte. La saluturile finale, papa a făcut un apel la pace în R. Centrafricană și a salutat participanții la manifestările Zilei copilăriei misionare.
După Sfânta Liturghie a Epifaniei, papa Francisc a condus la ora Romei 12.00 rugăciunea ”Îngerul Domnului” din biblioteca Palatului Apostolic. Încă o dată, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, Piața San Pietro, cu Ieslea și Bradul de Crăciun, era pustie, în jurul papei aflându-se un număr foarte restrâns de prelați și colaboratori din Curia Romană.
Remarcând că solemnitatea Epifaniei, ”manifestarea Domnului către toate popoarele”, arată faptul că mântuirea lui Cristos nu cunoaște frontiere, papa a scos în evidență ”dimensiunea luminii” care învăluie această sărbătoare: ”lumina care luminează pe tot omul, lumină de primit în credință și lumină de dus la ceilalți prin caritate, mărturie și vestirea Evangheliei”.
Desigur, a recunoscut papa, ”întunericul este prezent și amenințător în viața fiecăruia și în istoria omenirii, dar lumina lui Dumnezeu este mai puternică”. ”Această lumină este Copilul de la Betleem, este Isus, chiar dacă regalitatea sa nu este acceptată de toți. Mai mult, unii o resping, cum face Irod”. Dar lumina lui Isus ”este pentru toate popoarele, mântuirea este pentru toate popoarele”.
Această ”iradiere” a luminii sale are o metodă proprie prin care se răspândește. ”Lumina lui Cristos se răspândește prin vestirea Evangheliei. Vestirea, cuvântul și mărturia. Prin aceeași metodă aleasă de Dumnezeu ca să vină la noi: întruparea, făcându-se aproapele celuilalt, întâlnindu-l, asumând realitatea lui și ducând mărturia credinței noastre”. ”Numai în acest fel, lumina lui Cristos, care este iubire, poate să strălucească în cei care o primesc și poate să-i atragă pe ceilalți. Lumina lui Cristos nu se răspândește numai prin cuvinte, prin metode prefăcute, antreprenoriale... Nu! Credința, cuvântul și mărturia: acesta este felul în care se răspândește lumina lui Cristos”.
”Steaua este Cristos, dar și noi putem și trebuie să fim o stea pentru frații noștri și surorile noastre, ca mărturisitori ai comorilor de bunătate și milostivire nemărginită pe care Răscumpărătorul le oferă gratuit tuturor. Lumina lui Cristos nu se răspândește prin prozelitism, se răspândește prin mărturie, prin mărturisirea credinței, chiar și prin martiriu”. ”Asemenea Magilor”, a încheiat papa, ”suntem chemați și noi să ne lăsăm mereu fascinați, atrași, călăuziți, luminați și convertiți de Cristos”. ”Să invocăm ocrotirea Mariei asupra Bisericii universale pentru ca să răspândească în lumea întreagă Evanghelia lui Cristos, lumina tuturor popoarelor”.
La saluturile de după rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a făcut mai întâi un apel la pace în R. Centrafricană. ”Urmăresc cu atenție și îngrijorare evenimentele din R. Centrafricană, unde recent au avut loc alegeri, prin care poporul și-a manifestat dorința de a continua pe calea păcii. Invit, de aceea, toate părțile la un dialog fratern și respectuos, la respingerea urii și la evitarea oricărei forme de violență”.
În continuarea cuvântului său, papa a salutat ”cu afecțiune” frații și surorile din Bisericile orientale – catolice și ortodoxe – care, potrivit tradiției lor, celebrează mâine, 7 ianuarie, sărbătoarea Nașterii Domnului. ”Le transmit cele mai vii urări de Crăciun sfânt și fericit, în lumina lui Cristos, pacea și speranța noastră”, a spus pontiful.
În fine, înainte de a-i saluta pe toți cei care urmăresc această rugăciune prin mijloacele de comunicare, papa a menționat o îndrăgită tradiție tipică Bisericii catolice: Ziua mondială a copilăriei misionare, la care participă foarte mulți copii din lumea întreagă. ”Mulțumesc fiecăruia dintre ei”, a spus Sfântul Părinte, ”și îi încurajez să fie mărturisitori plini de bucurie ai lui Isus, căutând să ducă fraternitatea în mijlocul celor de o vârstă cu ei”. Ziua copilăriei misionare a avut ca temă anul acesta ”Să orchestrăm fraternitatea”, iar cea mai mare parte a manifestărilor, în contextul sanitar al pandemiei, s-a desfășurat prin mijloacele digitale.
La finalul rugăciunii ”Îngerul Domnului”, papa Francisc a invocat Binecuvântarea apostolică ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.