În Duminica a XXVIII-a după Rusalii (a Celor poftiți la cină), 13 decembrie 2020, Sfânta Liturghie Arhierească din Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj a fost celebrată începând cu ora 08:45 de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, fiind transmisă în direct de TVR3 și online pe canalul Youtube Radio Blaj Online TV.
Preasfinția Sa Claudiu a evidențiat că toți cei care participă la Sfânta Liturghie participă la banchetul lui Dumnezeu.
Este extrem de important să fim prezenți la acest banchet ceresc în fiecare duminică sau sărbătoare, acesta fiind un banchet la care suntem cu toții invitați, totul este pregătit, nu avem nimic de plătit, ci totul este dar.
Preasfinția Sa a amintit că încă din Vechiul Testament observăm tematica banchetului la care suntem invitați în mod continuu, dar pe care îl refuzăm, această tematică începând din grădina Raiului.
Inițial ne regăsim în fața unui banchet desăvârșit, cu totul la dispoziție, iar Adam și Eva erau oaspeți de seamă. Dar, din clipa când ei își întorc urechea de la Dumnezeu înspre cel Rău, apare o fractură. Din acel moment putem observa două tipologii ale aceluiași banchet. Dumnezeu oferă totul, iar omul alege să ignore poruncile Domnului și să ia cu forța ceea ce nu îi aparține.
Atunci când omul alege să consume fructul interzis, chiar dacă Dumnezeu îi avertizase că acest act va conduce la moarte, banchetul desăvârșit se transformă într-un oribil banchet.
Omul de-a lungul istoriei intră în această logică de nenumărate ori, iar în Biblie avem multe exemple de acest fel. Vedem și în Evanghelia de astăzi cum omul nu este obișnuit să gândească în termen de dar ci de posesie. Invitații răspund Împăratului: "am luat un pământ, am luat cinci perechi de boi, mi-am luat femeie și nu pot să vin la banchetul tău", toate răspunsurile punând accentul pe posesie. Dar cât de frumos ar fi dacă invitații ar lăsa spațiu lui Dumnezeu, dacă ar deschide aceste posesii către Dumnezeu?
Tot ceea ce avem în această lume, calitățile, abilitățile și obiecte noastre sunt un dar de la Dumnezeu, dar noi ne gândim că toate acestea sunt ale noastre. Trebuie să ne debarasăm de această logică să încercăm să le vedem toate așa cum sunt, ca pe un dar și să încercăm să nu ne atașăm de ceea ce avem acum pentru a nu ne îndepărta de ceea ce contează cu adevărat: viața veșnică.
La finalul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Claudiu a subliniat că adevăratul banchet este cel din Împărăția cerurilor și adevăratul dar pe care Dumnezeu ni-L face, este Isus venit ca prunc într-o iesle din Betleem pentru noi toți.
Biroul Arhieparhial de Presă