Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Card. Parolin membrilor Comece: Creştinii să fie sufletul Europei

 
Card. Parolin membrilor Comece: Creştinii să fie sufletul Europei
  • 05 Noi 2020
  • 1402

 

Rolul Bisericilor în cadrul Uniunii Europene şi în domeniile prioritare de colaborare cu instituţiile pentru a da o autentică mărturie creştină în Europa: acestea sunt principalele teme abordate de cardinalul secretar de Stat, Pietro Parolin, în discursul transmis on-line, miercuri, 28 octombrie, la deschiderea Adunării plenare a Comisiei Episcopatelor din Uniunea Europeană.

În discursul adresat participanţilor la Adunarea plenară prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea Comisiei Episcopatelor din Uniunea Europeană, cardinalul Parolin a transmis salutul şi binecuvântarea Sfântului Părinte care a adresat o scrisoare secretarului de Stat cu această ocazie.

Discursul se încadrează în actual context al unei perioade dificile, caracterizată de incertitudine, în care multe ţări au fost şi continuă să fie puternic afectate de pandemie, fără a avea deocamdată o cale de ieşire din starea de criză sanitară, economică şi socială. În această situaţie, Biserica din Europa este chemată să îşi îndeplinească misiunea cu şi mai multă râvnă şi să-şi aducă contribuţia, oferind un mesaj de credinţă, unitate, solidaritate şi speranţă.

Reamintind originea procesului de integrare europeană din 1950, cu declaraţia lui Robert Schuman şi demararea unui proiect pentru o unitate supranaţională – ca  garanţie a păcii şi a depăşirii naţionalismelor care au distrus atât de mult Europa –  cardinalul Parolin a evidenţiat sprijinul constant în procesul de integrare oferit de Biserică, dând mai multe exemple, precum proclamarea Sfinţilor Patroni ai Europei, în timpul pontificatului papei Paul al VI-lea şi al papei Ioan Paul al II-lea; vizitele în Parlamentul European: vizita sfântului Ioan Paul al II-lea, la 11 octombrie 1988 şi cea a papei Francisc, la 25 noiembrie 2014, datorită cărora – a subliniat prelatul – apropierea Bisericii de Europa s-a intensificat şi mai mult.

Cardinalul secretar de stat a subliniat importanţa, în Europa, a instituţiilor precum COMECE – Comisia Episcopatelor Uniunii Europene – înfiinţată în data de 3 martie 1980, în urma recunoaşterii necesităţii deschiderii şi a colaborării fraterne reciproce între Bisericile din Europa şi cu instituţiile Uniunii Europene în domeniile de interes pentru Biserică şi în privinţa comunicării opiniilor şi viziunii Episcopatelor cu privire la procesul de integrare europeană.

Referindu-se la scrisoarea pe care papa Francisc a adresat-o cardinalului Parolin în contextul Adunării plenare a Comisiei Episcopatelor Uniunii Europene, secretarul de Stat a evidenţiat îndemnul pontifului privind continuarea reflecţiei asupra viitorului Europei. Fără a da indicaţii specifice cu privire la paşii care trebuie urmaţi, Sfântul Părinte sugerează o "traiectorie ideală" şi elementele fundamentale asupra cărora să se reflecteze astfel încât să se poată acţiona ulterior.



Sursa:vaticannews.va/ro