Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Viața creștină nu înseamnă vorbe și aspirații frumoase, ci fapte și asceză

 
Viața creștină nu înseamnă vorbe și aspirații frumoase, ci fapte și asceză
  • 28 Sep 2020
  • 1835

”Viața creștină nu înseamnă vorbe și aspirații frumoase, ci asceză și fapte”. La rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 27 septembrie a.c., împreună cu romanii și pelerinii prezenți în Piața San Pietro, papa Francisc a prezentat un amplu comentariu la evanghelia duminicii, cu parabola celor doi fii trimiși să lucreze în vie. Saluturile finale au avut în vedere starea de încordare din Caucaz, Ziua mondială a migrantului și refugiatului, Ziua internațională a turismului și lupta împotriva tumorilor mamare.

Prin predicarea Împărăției lui Dumnezeu, a remarcat papa la începutul alocuțiunii sale, ”Isus se opune unei religiozități care nu cuprinde viața umană, care nu interpelează conștiința și responsabilitatea acesteia în fața binelui și a răului”. Parabola celor doi fii trimiși de tatăl să lucreze în vie, arată această preocupare (Matei 21,28-32). La îndemnul tatălui, primul răspunde pe loc NU, dar apoi îi pare rău și merge; al doilea fiu, în schimb, care răspunde imediat DA, în realitate nu se duce.

Papa Francisc: «Ascultarea nu constă în a spune DA sau NU, ci în acțiune, în cultivarea viei, în realizarea Împărăției lui Dumnezeu. Prin acest exemplu simplu, Isus vrea să depășească o religie înțeleasă numai ca o practică exterioară și bazată pe obișnuință, care nu are incidență asupra vieții și a atitudinilor persoanelor».

Reprezentanții unei religii ”de fațadă”, pe care Isus îi dezaprobă, sunt mai marii preoților și bătrânii poporului (cf. Matei 21,23). După cum îi avertizează Isus, în Împărăția lui Dumnezeu, vameșii și desfrânatele vor merge înaintea lor (v. 31). ”Această afirmație nu trebuie să ne facă să gândim că fac bine cei care nu urmează poruncile lui Dumnezeu și morala, spunând: Oricum, cei care merg la Biserică sunt mai răi decât noi. Isus nu-i prezintă pe vameși și desfrânate ca modele de viață, ci ca privilegiați ai harului, pe care Dumnezeu îl oferă oricărei persoane care se deschide și se întoarce la El. Într-adevăr, aceste persoane, ascultând predicarea sa, s-au căit și și-au schimbat viața”.

În evanghelia acestei duminici, a reluat papa, cel care face o figură mai bună este primul dintre frați, dar nu pentru că a spus NU tatălui său, ci pentru că după acel NU, s-a convertit la un DA. ”Dumnezeu este răbdător cu noi”, a subliniat papa, ”El nu obosește, nu renunță după un NU din partea noastră. Ne lasă liberi chiar să ne îndepărtăm de El și să greșim. Dar așteaptă cu nerăbdare un DA de la noi ca să ne primească din nou în brațele sale părintești și să ne copleșească cu milostivirea sa nemărginită”. ”Cel care se convertește la această alegere, după ce a experimentat păcatul, va găsi primele locuri în Împărăția cerurilor, unde este mai mare bucurie pentru un singur păcătos care se convertește decât pentru nouăzeci și nouă de drepți (cf. Luca 15,7)”.

Trebuie să recunoaștem că adevărata convertire, a reluat papa în cuvântul său, este ”un proces de purificare” ce duce la îndepărtarea ”încrustărilor” morale: de aceea, nu este niciodată lipsită de durere.

Papa Francisc: «Drumul convertirii trece întotdeauna prin cruce. Nu există sfințenie fără renunțare și fără luptă spirituală. Creșterea spirituală comportă asceză și mortificare, care, încetul cu încetul, conduc la a trăi în pace și în bucuria Fericirilor [evanghelice]. Evanghelia de astăzi cheamă în cauză modul de a trăi viața creștină, care nu e făcută din vise și aspirații frumoase, ci din angajamente concrete, pentru a ne deschide tot mai mult la voința lui Dumnezeu și la iubirea față de frați».

”Preasfânta Maria”, a fost îndemnul final al papei, ”să ne ajute să fim docili la lucrarea Duhului Sfânt. El este Cel care dizolvă împietrirea inimilor și le dispune la căință, pentru a dobândi viața și mântuirea făgăduite de Isus”.

Rugăciunea ”Angelus” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

După binecuvântarea apostolică, Sfântul Părinte a făcut mai multe apeluri, începând cu situația din ce în ce mai încordată din enclava Nagorno Karabah, la frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan:

Papa Francisc: ”Au ajuns știri îngrijorătoare despre ciocniri în regiunea Caucazului. Mă rog pentru pace în Caucaz și cer părților în conflict să facă gesturi concrete de bună voință și de fraternitate, care să ducă la soluționarea problemelor nu prin folosirea forței și a armelor, ci prin dialog și negocieri. Să ne rugăm împreună, în tăcere, pentru pace în Caucaz”.

Pontiful a amintit că sâmbătă (26 septembrie a.c.), la Napoli, în Italia, a fost beatificată Fericita Maria Luigia a Preasfântului Sacrament, (Maria Velotti), fondatoare a congregației ”Surorile Franciscane Adoratoare ale Sfintei Cruci”. ”Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această nouă Fericită”, a spus papa în cuvântul său, ”exemplu de contemplație a misterului Calvarului și neobosită în exercițiul carității”.

Remarcând apoi că duminică se marchează la nivel internațional Ziua mondială a turismului, papa a subliniat că în ultima duminică a lunii septembrie, Biserica catolică marchează Ziua mondială a migrantului și refugiatului:

Papa Francisc: ”Salut refugiații și migranții prezenți în Piața San Pietro în jurul monumentului intitulat Îngeri fără să știe (cf. Evrei 13,2), pe care l-am binecuvântat anul trecut. Anul acesta am vrut să dedic mesajul meu celor evacuați intern, care sunt constrânși să fugă, după cum s-a întâmplat cu Isus și cu familia sa. ”Ca Isus, constrânși să fugă” [tema Mesajului] sunt și cei evacuați intern, migranții. Către ei, în mod special, și către cei care le acordă asistență, se îndreaptă amintirea și rugăciunea noastră”.

Salutând, în fine, pelerinii prezenți, papa a remarcat că în Piață erau vizibile multe drapele și a menționat în mod special ”femeile și toate persoanele angajate în lupta contra tumorilor mamare”, invocând asupra lor susținerea lui Dumnezeu.



Sursa:vaticannews.va/ro