Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc se roagă pentru cei care ajută la rezolvarea problemelor cauzate de pandemie

 
Papa Francisc se roagă pentru cei care ajută la rezolvarea problemelor cauzate de pandemie
  • 06 Apr 2020
  • 2491

”Sunt oameni care acum încep să se gândească deja la ce va fi după, la după pandemie, la toate problemele care vor veni: probleme de sărăcie, de locuri de muncă, de foame. Să ne rugăm pentru toți oamenii care ajută astăzi, dar se gândesc în același timp la ziua de mâine ca să ne ajute pe noi toți”. Cu această intenție de rugăciune, anunțată la începutul slujbei, papa Francisc a celebrat vineri, 3 aprilie a.c., Sfânta Liturghie în capela Casei Sf. Marta din Cetatea Vaticanului.

La omilia zilei de vineri care precedă Săptămâna Patimilor, papa a îndreptat atenția spre tradiția care comemorează în această zi durerile Sfintei Fecioare Maria care stătea la picioarele Crucii. ”Pietatea creștină”, a remarcat papa, ”a strâns durerile Fecioarei Maria și vorbește de șapte dureri. Prima, la doar 40 de zile după nașterea lui Isus: profeția lui Simeon care vorbește de o sabie care îi va străpunge inima. A doua durere duce gândul la fuga în Egipt pentru a salva viața Fiului. A treia durere, cele trei zile de angoasă când copilul [Isus] a rămas în templu. A patra durere, când Fecioara Maria îl întâlnește pe Isus pe calea Calvarului. A cincea durere a Mariei este moartea lui Isus, să-l vadă pe Fiul acolo, răstignit, gol, care moare. A șasea durere, când Isus a fost dat jos de pe cruce, mort, și îl ia în mâinile ei după cum îl luase în aceleași mâini cu treizeci de ani înainte la Betleem. A șaptea durere este înmormântarea lui Isus. În acest fel, evlavia creștină parcurge drumul Fecioarei Maria care îl însoțește pe Isus. Îmi face bine, seara târziu, când mă rog Angelus, să mă rog aceste șapte dureri ca o amintire a Maicii Bisericii, ca Maica Bisericii care, cu atâta durere, ne-a născut pe noi toți”.

Papa Francisc: «Fecioara Maria nu a cerut niciodată ceva pentru ea, niciodată! Pentru alții, da. Să ne gândim la Cana, când merge să vorbească cu Isus. Nu a spus niciodată: ”Eu sunt mama, uitați-vă la mine: voi fi regina mamă”. Nu a spus așa ceva niciodată. Nu a cerut ceva important pentru ea în colegiul apostolic. Ea acceptă, doar, să fie mamă. L-a însoțit pe Isus ca discipolă, pentru că Evanghelia arată că ea îl urma pe Isus: împreună cu prietenele, cu femeile evlavioase, îl urma pe Isus, îl asculta pe Isus».

O singură dată, potrivit Evangheliilor, cineva a recunoscut-o: ”Uite, e mama”; ”Mama ta e aici”. În celelalte cazuri, a continuat papa la omilie, ea îl urma pe Isus până la Calvar. Iar acolo, în picioare. Lumea spunea cu siguranță: ”Sărmana femeie, cât trebuie să sufere”, iar cei răi spuneau cu siguranță: ”Este vinovată și ea, pentru că dacă l-ar fi crescut bine, acesta nu ar fi sfârșit așa”. Era acolo, cu Fiul, cu înjosirea Fiului”.

Papa Francisc: «A o cinsti pe Fecioara Maria înseamnă a spune: Aceasta este Mama mea”, pentru că ea este Mamă. Acesta este titlul pe care l-a primit de la Isus, chiar acolo, în momentul Crucii. Fiii tăi – tu ești Mamă. Nu a făcut-o prim-ministru, nici nu i-a dat titluri de funcții. Doar pe acela de mamă. Apoi, [cartea] Faptele Apostolilor o arată în rugăciune împreună cu apostolii, ca mamă. Fecioara Maria nu a vrut să-i ia lui Isus niciun titlu: a primit darul de a fi mama Lui și datoria de a ne însoți pe noi ca Mamă, de a fi Mama noastră. Nu a cerut pentru sine să fie o cvasi-răscumpărătoare sau cvasi-mântuitoare, nu! Răscumpărătorul este unul singur și acest titlu nu se dublează. Numai acela de discipolă și mamă. Iar noi în acest fel, ca Mamă, trebuie să ne gândim la ea, trebuie să o căutăm, trebuie să o rugăm. Este Mamă, în Biserica-Mamă. În maternitatea Fecioarei Maria vedem maternitatea Bisericii, care îi primește pe toți, buni și răi, pe toți».

”Ne va prinde bine astăzi”, a încheiat papa, ”să ne oprim un pic și să ne gândim la durere și la durerile Fecioarei Maria. Este Mama noastră. Și cum le-a suportat, cum le-a suportat bine, cu tărie, cu plânset: nu era un plânset prefăcut, era chiar inima distrusă de durere. Ne va prinde bine să ne oprim un pic și să-i spunem Fecioarei Maria: Mulțumesc pentru că ai acceptat să fii Mamă când îngerul ți-a spus aceasta și mulțumesc pentru că ai acceptat să fii Mamă când Isus ți-a spus aceasta”.

La finalul Sfintei Liturghii, transmisă live în streaming la ora Romei 7.00, papa Francisc a păstrat un moment prelungit de adorație și a dat binecuvântarea euharistică, invitându-i pe cei care urmăreau slujba prin mijloacele de comunicare să facă Împărtășania spirituală.



Sursa:vaticannews.va/ro