Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Departe de Dumnezeu doar rătăcitori și fără niciun țel

 
Papa Francisc: Departe de Dumnezeu doar rătăcitori și fără niciun țel
  • 02 Mai 2016
  • 4674

Reconcilierea este tema aleasă de papa Francisc pentru cateheza audienței jubiliare de sâmbătă, 30 aprilie. Definind-o un "aspect important al milostivirii", pontiful a explicat contextul în care intervine necesitatea reconcilierii omului cu Dumnezeu. Amintind că Dumnezeu nu a refuzat vreodată să-i ofere omului iertarea de care au beneficiat toate generațiile, Sfântul Părinte a evidențiat cu forță că "Dumnezeu nu se resemnează niciodată în fața posibilității ca o persoană să rămână exclusă de la iubirea sa, cu condiția, însă, de a vedea în aceasta un semn de căință pentru păcatul comis".

Papa Francisc: "Prin forțe proprii n-am reuși să ne împăcăm cu Dumnezeu. Păcatul este într-adevăr o expresie a respingerii iubirii sale, cu consecința închiderii în noi înșine, cu iluzia de a obține o mai mare libertate și autonomie. Însă, departe de Dumnezeu nu mai avem niciun țel și, din pelerini în această lume devenim 'rătăcitori'.  Un mod comun de a spune este că, păcătuind, 'îi întoarcem spatele lui Dumnezeu'. Chiar așa este; păcătosul se vede doar pe sine și pretinde că în acest fel este independent; de aceea, păcatul mărește tot mai mult distanța dintre noi și Dumnezeu, într-atât încât poate deveni un abis. Însă Isus vine în căutarea noastră ca un bun păstor care nu este mulțumit până când nu a regăsit oaia pierdută (cfr Lc 15,4-6) El reconstruiește puntea care ne reunește cu Tatăl și ne îngăduie să regăsim demnitatea de fii".

Împăcarea cu Dumnezeu își extinde beneficiile asupra relațiilor interpersonale, pontiful explicând că împăcarea cu Dumnezeu ne ajută să descoperim alte forme de reconciliere: în familie, în raporturile interpersonale, în comunitățile ecleziale, în relațiile sociale și internaționale.
Papa Francisc: "De fapt, reconcilierea este și un serviciu adus păcii, recunoașterii drepturilor fundamentale ale persoanelor, solidarității și primirii tuturor."  

La cateheza jubiliară de sâmbătă, 30 aprilie, din Piața Sfântul Petru au venit în pelerinaj, cu ocazia Jubileului Extraordinar al Milostivirii, reprezentanți ai forțelor armate și ai poliției proveniți din întreaga lume, pe care pontiful i-a salutat călduros. Nu a lipsit muzica numeroaselor fanfare militare care au străbătut, în pas de defilare, via de la Conciliazione, ce conduce în Piața Sfântul Petru.
Papa Francisc: "În familiile voastre, în diferitele medii în care activați, să fiți instrumente ale reconcilierii, constructori de punți și semănători de pace. De fapt, sunteți chemați nu doar să preveniți, să gestionați sau să puneți capăt conflictelor ci și să contribuiți la edificarea unei ordini fondată pe adevăr, pe dreptate, iubire și libertate, potrivit definiției dată păcii de Sfântul Ioan al XXIII-lea, în enciclica 'Pacem in terris'" .

RV/AM



Sursa:ro.radiovaticana.va