Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Împreună, pentru o Europă liberă şi unită: episcopii Comece, la 30 de ani de la căderea zidului Berlinului

 
Împreună, pentru o Europă liberă şi unită: episcopii Comece, la 30 de ani de la căderea zidului Berlinului
  • 09 Noi 2019
  • 2405

«Căderea zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989, a fost unul dintre evenimentele cele mai importante ale istoriei europene din ultimele decenii. A fost un moment plin de emoţii. După ce au fost separaţi de un zid de ciment timp de mai bine de 28 de ani, locuitorii Berlinului – rude, prieteni şi vecini de cartier – care trăiau în acelaşi oraş, au avut posibilitatea de a se întâlni, de a sărbători şi de a-şi exprima bucuria şi speranţele. Succesiv acestui moment, lumea se va schimba».  Astfel au amintit episcopii Comisiei Episcopatelor din Uniunea Europeană (Comece), cu ocazia împlinirii a trei decenii de la căderea zidului Berlinului care, timp de 28 de ani (de la 13 august 1961 până la 9 noiembrie 1989) a divizat oraşul german în Berlinul de est şi Berlinul de Vest.

Deschisă strada libertăţii

Pentru episcopii europeni, căderea zidului a fost o mare lecţie pentru întreaga umanitate. «Zidul»   –  se citeşte în declaraţie  – «era simbolul diviziunii ideologice a Europei şi a lumii întregi. Schimbările petrecute în Ungaria la începutul anului 1989, căderea cortinei de fier în luna aprilie şi primele alegeri libere în Polonia, din luna iunie, au culminat cu căderea zidului Berlinului, un eveniment care a deschis strada în vederea obţinerii din nou a libertăţii, după mai bine de 40 de ani de regimuri opresive în ţările din Europa centrală şi orientală.» «Aceste eforturi îşi datorează succesul implicării unui mare număr de europeni care şi-au exprimat în mod constant şi pacific dorinţa profundă a unei schimbări politice», se mai spune în declaraţia membrilor episcopatelor europene din Uniunea Europeană, la împlinirea a trei decenii de la căderea zidului Berlinului.

Construirea zidurilor nu este nicicând o soluţie    

Episcopii din Comece subliniază totodată că nu toate aşteptările suscitate de căderea zidului Berlinului au fost satisfăcute. «Este incontestabil faptul că ideologiile – aflate cândva la baza construirii zidului, nu au dispărut cu totul în Europa şi continuă să fie prezente şi azi, chiar dacă în forme diferite. Să recunoaştem, în calitate de creştini, că este Cristos pacea noastră, cel care a făcut din două [naţiuni ]una şi a dărâmat zidul despărţitor (Ef 2,14). Căderea zidului Berlinului nu este doar un eveniment din trecut, ce merită să fie amintit, "ci conţine şi o dimensiune profetică". «Ne-a învăţat că ridicarea zidurilor între popoare nu este nicicând o soluţie, făcându-se un apel pentru angajarea în favoarea unei Europe cu mult mai bună şi mai integrată» – scriu de asemenea episcopii, îndemnându-ne să ne amintim rolul important avut de Ioan Paul al II-lea şi încurajarea sa legată de o Europă care are nevoie să respire cu doi plămâni.»  

Potrivit membrilor Comece "procesul de vindecare şi de reconciliere este delicat şi dificil". Chiar şi în prezent "pentru unele victime ale regimurilor opresive din trecut, acest proces nu s-a încheiat; tenacitatea, eforturile şi suferinţele lor au fost decisive pentru libertatea de care se bucură azi Europa", scriu episcopii, exprimând dorinţa relansării şi a promovării semnelor de speranţă şi a aşteptărilor privind un viitor mai bun pentru Europa şi pentru europenii care au ghidat acel moment istoric din noiembrie 1989.   "În calitate de creştini şi de cetăţeni europeni", se mai spune în document, "îi îndemnăm pe toţi europenii să se implice împreună în favoarea unei Europe libere şi unite, prin intermediul unui reînnoit proces de dialog care să depăşească mentalităţi şi culturi, respectând diferitele experienţe istorice şi împărtăşind speranţele şi aşteptările noastre privind un viitor comun de pace".

 

 

 

 



Sursa:vaticannews.va/ro