"Trezeşte-te Europa!". Acesta este îndemnul conţinut în documentul final al Adunării plenare a Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa, preşedinţii episcopatelor din Europa adresându-le cetăţenilor europeni un mesaj de încredere în viitor şi încurajarea de a descoperi rădăcinile comune.
"În diferitele istorii şi tradiţii, în vechile şi noile provocări există elemente de speranţă: printre acestea, sfinţii şi martirii din ţările noastre, făclii aprinse care aduc încurajare prezentului şi vestesc viitorul. Ei strălucesc asemenea stelelor cerului." Cu aceste cuvinte episcopii europeni indică modelele atât de necesare trezirii spirituale, amintind numeroase exemple, precum sfinţii patroni ai Europei şi alte modele de sfinţenie prezente de-a lungul existenţei timpurilor noastre, figuri pe care le întâlnim şi în existenţa noastră cotidiană.
În cadrul dezbaterilor Adunării plenare a Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa, participanţii s-au oprit şi asupra contradicţiilor care caracterizează ţările noastre, în care există dorinţa de Dumnezeu dar şi o profundă fragilitate a vieţii creştine; în care dorinţa unei vieţi fondată pe Evanghelie se confruntă cu slăbiciunea eclezială; în care dorinţa de fericire statornică se confruntă cu pierderea sensului adevărului obiectiv.
De la mormântul apostolului Iacob, devenit destinaţie pentru numeroşi pelerini din întreaga lume, reprezentanţii episcopatelor europene observă semnalele de speranţă care continuă să sosească din Europa, scriind în documentul final: "Bucură-te Europă pentru bunătatea poporului tău, pentru numeroşii sfinţi ascunşi care, în fiecare zi, contribuie la construirea unei societăţi civile mai drepte şi mai pe măsura omului."
"Priveşte la numeroase familii, singurele în măsură să genereze viitorul. Recunoaşte cu gratitudine credinţa lor în Dumnezeu şi exemplul lor" – scriu episcopii europeni, exprimându-şi speranţa ca Europa să fie în măsură să promoveze un reînnoit umanism, în măsură să dialogheze, să integreze şi să genereze, valorizând în acelaşi timp ceea ce este mai scump tradiţiei europene: apărarea vieţii şi a demnităţii umane, promovarea familiei şi respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei.
Mesajul participanţilor la Adunarea plenară a Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa se încheie cu o reînnoită proclamare a credinţei în Cristos, Mântuitorul omului şi al lumii, amintind că El îi face pe cei care-l primesc disponibili să asculte, să iubească şi să se pună – în numele lui Cristos – în serviciul oamenilor, mai ales al celor mai nevoiaşi.