Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Episcopul și preotul, aproape de poporul lui Dumnezeu și departe de ideologii

 
Episcopul și preotul, aproape de poporul lui Dumnezeu și departe de ideologii
  • 20 Sep 2019
  • 2395

Când preoții și episcopii nu trăiesc apropierea față de poporul lui Dumnezeu ajung într-o atmosferă de ideologii care nu au nimic a face cu preoția; este necesar nu doar să-i criticăm pe preoți și episcopi, dar și să ne rugăm pentru ei. Este, pe scurt, mesajul papei Francisc de la omilia Sfintei Liturghii celebrată în dimineața de vineri, 20 septembrie a.c., în capela reședinței sale din Casa Sf. Marta.

Făcând un comentariu la lecturile biblice ale zilei (1Tim 6,2-12 și Lc 8,1-3), papa a pus accentul pe sfaturile pe care Sfântul Apostol Paul le dă tânărului episcop Timotei. După ce a evidențiat ”darul” preoției pe care Timotei l-a primit prin cuvântul profetic și prin impunerea mâinilor, apostolul atrage atenția asupra învățăturii. ”Dacă cineva învață alte lucruri”, spune apostolul, ”și nu urmează cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Cristos și învățătura conformă evlaviei, acela este arogant și nu înțelege nimic, ba încă are boala cercetărilor și a controverselor zadarnice” (vv. 3-4).

”Cei care cred că evlavia este o sursă de câștig”, după cum spune apostolul, nu lipsesc nici în zilele noastre, a remarcat la rândul său pontiful. ”Când un slujitor al altarului – preot, diacon sau episcop – începe să se atașeze de bani”, se leagă singur de rădăcina tuturor relelor, a amintit pontiful făcând din nou referință la cuvintele apostolului pentru care ”rădăcina tuturor relelor este iubirea de bani” (v. 10). După cum spuneau ”bătrânele din vremea mea”, a subliniat papa, ”diavolul intră prin buzunar”. Prima îndatorire, în schimb, a preoților și episcopilor este rugăciunea, ceea ce alimentează prima formă de apropiere evidențiată de papa la omilie: apropierea de Dumnezeu.

De aici, în raport cu misiunea încredințată fiecăruia, decurg celelalte forme de apropiere. Pentru un episcop, decurge apropierea față de preoți și diaconi, colaboratorii săi: ”Tu”, afirmă papa, ”trebuie să-i iubești mai întâi pe aproapele cel mai aproape, pe preoții și diaconii tăi”.
Papa Francisc: «E trist când un episcop uită de preoții săi. E trist să auzi plângerile preoților care îți spun: ”L-am chemat pe episcop, am nevoie de o întâlnire ca să-i spun ceva, iar secretara mi-a spus că totul e plin vreme de trei luni”. Un episcop care simte această apropiere față de preoți, dacă vede că un preot l-a chemat astăzi, cel târziu mâine ar trebui să-l sune, pentru că el [preotul] are dreptul să simtă, să știe că are un părinte. Apropiere față de preoți. Iar preoții să trăiască apropierea între ei, nu dezbinările. Diavolul intră ca să dezbine preoții.»

La rândul lor, preoții sunt chemați să trăiască o formă de apropiere specifică vocației lor: apropierea între ei. Dar dincolo de toate, toți au datoria de a trăi apropierea față de poporul lui Dumnezeu:
Papa Francisc: «În cea de-a doua Lectură [a Sf. Liturghii], Paul începe spunându-i lui Timotei să nu uite de mama și de bunica sa, să nu uite de unde a plecat, de unde l-a luat Domnul. Să nu uiți de poporul tău, să nu uiți de rădăcinile tale! Iar acum, ca episcop și ca preot, este necesar să fii întotdeauna aproape de poporul lui Dumnezeu. Când un episcop de îndepărtează de poporul lui Dumnezeu ajunge într-o atmosferă de ideologii care nu au nimic a face cu preoția: nu este un preot, nu este un slujitor. A uitat darul, gratuit, care i-a fost dat.»

La încheierea omiliei sale, papa a enumerat cele patru forme de apropiere: apropierea de Dumnezeu prin rugăciune; apropierea reciprocă dintre episcopi și preoți; apropierea preoților și a episcopilor între ei; în fine, apropierea păstorilor față de poporul lui Dumnezeu. De aici, îndemnul final al papei adresat poporului lui Dumnezeu de a se ruga pentru ca episcopii și preoții, ”conducătorii voștri” și ”cei care vă conduc pe calea mântuirii”, să trăiască aceste forme de apropiere:
Papa Francisc: «Voi vă rugați pentru preoții voștri, pentru paroh, pentru vicar, sau doar îi criticați? Este necesar să ne rugăm pentru preoți și pentru episcopi, pentru ca noi toți – papa este, la rândul său, episcop – să păstrăm darul, să nu neglijăm acest dar care ne-a fost dat, cu ajutorul acestei apropieri.»



Sursa:vaticannews.va/ro