Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: în paradis nu se ajunge pe autostradă, ci prin poarta strâmtă a iubirii

 
Papa Francisc: în paradis nu se ajunge pe autostradă, ci prin poarta strâmtă a iubirii
  • 25 Aug 2019
  • 2785
Cu o amplă meditație la Evanghelia duminicii (Lc 13,22-30), referitoare la posibilitățile de mântuire, și cu un apel în favoarea regiunii Amazonia, afectată de vaste incendii de pădure, papa Francisc a recitat duminică, 25 august 2019, rugăciunea ”Îngerul Domnului” împreună cu mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața San Pietro.
 
În privința mântuirii, ”Isus ne face să înțelegem că nu e o chestiune de număr, nu există un număr fix în Paradis! Este vorba, în schimb, de a trece încă de pe acum prin locul potrivit, care există, este pentru toți, dar este îngust”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, recitată duminică, 25 august a.c., împreună cu mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. ”Pentru a se mântui”, a mai spus pontiful făcând un comentariu la Evanghelia duminicii (Lc 13,22-30), ”este necesar a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele, iar acest lucru nu este ușor”. La saluturile finale, Sfântul Părinte a făcut un apel în favoarea regiunii Amazonia, unde vaste incendii de pădure distrug suprafețe imense de vegetație și pun în pericol comunitățile umane.
 
În timp ce Isus mergea spre Ierusalim, a remarcat papa în alocuțiunea sa referindu-se la pagina Evangheliei proclamată în această duminică urmând calendarul roman sau latin, cineva îl întreabă: ”Doamne, sunt puțini cei mântuiți?” (v. 23). Isus, însă, răstoarnă termenii întrebării, care punea accentul pe cantitate – ”sunt puțini?” – pentru a pune în prim plan responsabilitatea ”invitându-ne să folosim bine timpul de față”. El spune: ”Străduiți-vă să intrați pe poarta cea strâmtă, căci vă spun, mulți vor căuta să intre și nu vor putea” (v. 24).
Papa Francisc: «Prin aceste cuvinte, Isus ne face să înțelegem că nu e o chestiune de număr, nu există un ”număr închis” în Paradis! Este vorba, în schimb, de a trece încă de pe acum prin locul potrivit, care există, este pentru toți, dar este îngust. Aceasta este problema. Isus nu vrea să ne amăgească, spunând: ”Da, stați liniștiți, e ușor, există o frumoasă autostradă și la capătul ei o ușă larg deschisă...”. Nu! Isus ne spune lucrurile așa cum sunt: trecerea este strâmtă. În ce sens? În sensul că pentru a se mântui trebuie să-l iubim pe Dumnezeu și pe aproapele, ceea ce nu este ușor! Este o ”poartă îngustă” pentru că este exigentă – iubirea este întotdeauna exigentă - cere angajare, mai mult, ”străduință”, adică o voință fermă și statornică de a trăi după Evanghelie. Sfântul Paul vorbește de ”buna bătălie a credinței” (1 Tm 6,12). Este nevoie de efortul de fiecare zi și al întregii zile pentru a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele».
 
Pentru a explica acest adevăr, a reluat Sfântul Părinte, Isus prezintă parabola stăpânului casei care nu-i cunoaște pe cei care bat la ușă și cer să intre înăuntru. La refuzul stăpânului, aceștia prezintă motivele pentru care ar trebui să-i cunoască: au mâncat și au băut împreună cu el și i-au ascultat învățătura în public (cf. v. 26). Domnul le spune din nou că nu-i cunoaște și îi numește ”răufăcători” (v. 27). ”Aici este problema”, a subliniat pontiful, pentru că ”Domnul ne va recunoaște nu după titlurile noastre, ci după o viață smerită și bună, o viață de credință care se traduce în fapte”.
Papa Francisc: «Pentru noi, creștinii, aceasta înseamnă că suntem chemați să stabilim o adevărată comuniune cu Isus, rugându-ne, mergând la biserică, primind Sacramentele și hrănindu-ne din Cuvântul său. Aceasta ne păstrează în credință, hrănește speranța noastră, revigorează caritatea. În acest fel, cu harul lui Dumnezeu, putem și trebuie să ne dăruim viața pentru binele fraților, să luptăm împotriva oricărei forme de rău și de nedreptate».
 
”Să ne ajute în această privință Fecioara Maria”, a fost invocația papei Francisc de la finalul alocuțiunii sale. ”Ea a trecut prin poarta cea strâmtă, care este Isus. L-a primit din toată inima și l-a urmat în fiecare zi a vieții sale, chiar și atunci când nu înțelegea, chiar și atunci când o sabie îi sfâșia sufletul. De aceea, o invocăm drept «Poartă a cerului», o poartă care reproduce cu precizie forma lui Isus: poarta inimii lui Dumnezeu, o inimă exigentă, dar deschisă tuturor”.
 
După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a salutat grupurile de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru, în special seminariștii Colegiului Nord American, pelerinii argentinieni și tinerii asociației ”Acțiunea Catolică” din dieceza de Bologna. În același context, pontiful a făcut un apel la angajare concretă: ”Suntem cu toții îngrijorați”, a afirmat, ”pentru vastele incendii care au izbucnit în Amazonia. Să ne rugăm pentru ca, prin angajarea tuturor, să fie stinse cât mai degrabă. Acel plămân de păduri este vital pentru planeta noastră”.
 
Primiți la final binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată duminică la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.
 


Sursa:www.vaticannews.va