Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cele mai vechi icoane ale Fecioarei Maria

 
Cele mai vechi icoane ale Fecioarei Maria
  • 09 Aug 2019
  • 3992

Maicii Domnului îi sunt dedicate multe devoțiuni de la începutul erei creștine, iar chipul ei i-a inspirat pe foarte mulți artiști. Mai jos puteți găsi unele dintre cele mai vechi lucrări care s-au păstrat până în zilele noastre.

Această reprezentare a Fecioarei cu Pruncul este cea mai veche cunoscută până în prezent. Fresca se află în catacombele Sfintei Priscilla din Roma (construite în secolul al doilea). Pe unul dintre pereții „capelei grecești“ se poate distinge chipul Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus în brațe.

O placă din piatră, păstrată în Muzeul Vaticanului, reprezentând adorarea magilor. Această placă datează din secolul al treilea. În dreapta, Fecioara Maria, așezată cu Pruncul Isus în brațe. În spatele ei este reprezentat Sfântul Iosif. Se pot recunoaște cei trei magi ce  vin cu nerăbdare să ofere darurile lor pruncului. Deasupra capului Fecioarei se vede steaua de seară care i-a condus pe magii până la iesle.

Cunoscută sub numele de „Salus Populi Romani“ (protectoarea poporului roman), această imagine se bucură de un devotament popular semnificativ încă din secolul al XIII-lea. Este păstrată în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. Legenda spune că este una dintre icoanele pictate de Sfântul Luca, deși istoricii o datează din secolul al cincilea.

Această frescă, păstrată în mănăstirea ortodoxă Sfânta Ecaterina din Sinai (Egipt), datează din secolul al șaselea.

Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai deține, de asemenea, o icoană a Nașterii datată între secolele VI și IX. În centru este Fecioara Maria lângă o iesle în care se află Isus. În dreapta magii vin cu nerăbdare să-și ofere darurile lor.

Această reprezentare, cunoscută sub termenul de „Agiosoritissa“ (Maica lui Dumnezeu) este singura imagine a Fecioarei Maria fără pruncul Isus în brațe. În acest tip de iconografie Fecioara este, în general, reprezentată ușor într-o parte, cu mâinile în rugăciune. Originară din Constantinopol, această reprezentare din secolul al VII-lea și este acum păstrată la mănăstirea Sfânta Maria a Rozariului din Monte Mario, în apropiere de Roma.

Această placă de fildeș a servit ca acoperitoare pentru a proteja Evanghelia din Lorsch (Germania), realizată fiind între 778 și 820, în timpul domniei lui Carol cel Mare. Placa se păstrează astăzi la Muzeul Victoria și Albert din Londra. Ea reprezintă, în centru, pe Fecioara Maria cu Pruncul Isus. În jurul ei sunt reprezentate alte pesonaje biblice. În partea de jos se poate observa scena Nașterii, iar în partea de sus Cristos, într-un cadru circular, susținut de doi îngeri.

Această icoană din secolul al IX-lea o reprezintă pe Fecioara Maria însoțită de Pruncul Isus. Doi îngeri încadrează scena centrală. Imaginea este înconjurată de plăci de metal pe care sunt reprezentate diferite figuri biblice. Icoana provine de la mănăstirea Tsilkani din Georgia,  acum fiind în Muzeul Național al Georgiei.

 

Traducere: ACC



Sursa:it.aleteia.org