Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Zece moduri simple prin care copilul tău să se apropie de Dumnezeu

 
 Zece moduri simple prin care copilul tău să se apropie de Dumnezeu
  • 26 Iul 2019
  • 3323

Părinții sunt responsabili pentru îngrijirea copiilor și pentru educația lor spirituală, pe care trebuie să le-o oferă încă de la naștere. Iată zece moduri simple care vă vor ajuta să vă apropiați copiii de Dumnezeu:

1. Roagă-te cu voce tare în timpul sarcinii

Cei mici aud vocile noastre în mod continuu, iar de aceea este important ca timpul dedicat rugăciunii să fie trăit în liniște. Alege un loc confortabil, unde nimeni să nu te întrerupă sau să te distragă. Fă în așa fel încât micuțul tău să simtă că acel moment este unic și special pentru amândoi. Acest moment unic poate deveni un obicei zilnic.

2. Du-l la Biserică

Unele persoane consideră că este foarte deranjant ca cei mici să fie duși la Biserică, deoarece fac zgomot, plâng și incomodează pe celelalte persoane. Recomandarea mea este să-i duceți la Sfânta Liturghie în fiecare duminică, așa cum mergeați și voi împreună cu familia, înainte de nașterea copilului.

Chiar dacă nu reușește să stea liniștit, explică-i cu căldură despre importanța locului în care se găsește. Ei sunt copii și le este foarte greu să stea într-un singur loc și cu atât mai puțin să acorde atenție mai mult de 20 de minute consecutive. Chiar dacă sunt foarte mici, ei știu foarte bine să manipuleze. Nu trebuie să vă lăsați păcăliți de acest lucru.

3. Roagă-te împreună cu el înainte de a dormi

Așează-te lângă patul lui, îngenunchează și roagă-te. Atunci când copiii sunt mici, orice lucru îi uimește și îi face curioși. Au darul de a imita, în cele bune și în cele rele. Profită de această oportunitate pentru a-i explica ce faci și invită-l să ți se alăture. Învață-l să facă semnul crucii, spune-i să repete după tine, sau întreabă-l: „Astăzi, pentru ce vrei să-i mulțumești lui Dumnezeu? Vrei să-i transmiți vreun mesaj Fecioarei Maria?” Vei vedea că aceste întrebări îl vor surprinde.

4. Familiarizează-l cu imaginile lui Isus și ale Mariei

Fiecare catolic ar trebui să aibă un mic altar în casă. Nu trebuie neaparat să ocupe o cameră întreagă, dar trebuie să fie într-un loc special, care să fie vizibil și accesibil pentru întreaga familie. Este important ca cei mici să găsească imagini cu Isus, cu Maria și cu sfinții.

5. Alege filme și cărți care vorbesc despre Dumnezeu

Profită de faptul că fiului tău îi plac filmele sau povestirile. Alege filme ca „Arca lui Noe”, „David și Goliat”, „Bunul Samaritean”, „Fiul risipitor”, „Miracolele lui Isus”, etc. De asemenea, există și multe cărți ilustrate pentru copii, care prezintă istorii biblice. Cu ajutorul acestora, copiii vor putea cunoaște încă de mici viața lui Isus, a Fecioarei Maria și a sfinților.

6. Lasă-l să participe la activitățile Bisericii

Nu le interziceți copiilor participarea la activitățile Bisericii (activități caritabile, participarea la corul bisericii, spectacole de teatru, etc).  Dacă se arată interesați de aceste lucruri, lasă-i să experimenteze și experimentează o atitudine pozitivă față de succesul lor.

7. Arată-i că unii copii nu au totul

Duceți-vă copiii să viziteze instituțiile sau fundațiile care îi ajută pe alții. Arătați-le că nu întreaga lume este roz și că nu toți copiii au parte de o casa, de o mamă și de un tată care să fie mereu alături de ei. Puteți vizita o fundație care se îngrijește de copii orfani, victime ale abuzurilor, afectați de cancer sau de vrei altă boală. Toți copiii merită să fie iubiți.

8. Învață-l să aprecieze natura

Nu este necesar să mergi până în Irlanda pentru a-i arăta copilului tău un peisaj uimitor: ajunge o floare pentru a-i explica că Dumnezeu este prezent în fiecare dintre creaturile sale, chiar și în cele mai mici. Cerul, marea, stelele, luna, copacii, munții. Este important ca copiii să fie conștienți de faptul că tot ceea ce îi înconjoară a fost creat de Dumnezeu.

9. Fă-l să înțeleagă că este mai multă bucurie în dăruire decât în primire

Perioada Crăciunului este perfectă pentru a face acest lucru. Există două modalități: prima este de a cumpăra îmbrăcăminte sau jucării pentru copiii săraci, orfani sau fără o casă. Prin a doua modalitate trebuie să le cereți copiilor voștri să doneze jucăriile pe care nu le mai folosesc. Acest act de generozitate poate fi completat în orice perioadă a anului. Cel mai important lucru este să le transmiteți copiilor iubirea pentru cei nevoiași.

10. Învață-l să se roage înainte de masă

Micul dejun, prânzul sau cina pot fi momente ideale pentru a-ți învăța fiul să fie recunoscător pentru tot ceea ce Dumnezeu dăruiește, nu în ultimul rând mâncarea de pe masă. Amintește-ți că exemplul tău este cel mai eficient instrument.

 

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:it.aleteia.org