Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Isus ne doreşte plini de pasiune faţă de El şi faţă de Evanghelie: papa Francisc, la "Angelus"

 
Isus ne doreşte plini de pasiune faţă de El şi faţă de Evanghelie: papa Francisc, la "Angelus"
  • 30 Iun 2019
  • 1943
«În Evanghelia liturgiei zilei (Cf Lc 9,51-62), Sfântul Luca începe istorisirea ultimei călătorii a lui Isus spre Ierusalim, care se va încheia capitolul în 19. Este un marş lung nu doar din punct de vedere geografic şi spaţial, ci spiritual şi teologic spre împlinirea misiunii lui Mesia. Decizia lui Isus este radicală şi totală, şi cei care-l urmează sunt chemaţi să se măsoare cu aceasta. Evanghelistul ne prezintă azi trei personaje – trei cazuri de vocaţie, am putea spune – care pun în lumină ceea ce se cere celui care vrea să-l urmeze pe Isus pe deplin.» Astfel şi-a început Sfântul Părinte reflecţia care a însoţit rugăciunea antifonului marian "Îngerul Domnului", de duminică, 30 iunie, din Piaţa Sfântul Petru.

Referindu-se la personajele din Evanghelia  după sfântul Luca, capitolul 9, versetele 51-62, cu ajutorul cărora Isus indică prioritatea absolută avută de urmarea lui Isus în comparaţie cu restul preocupărilor vieţii, pontiful a propus câteva reflecţii pornind de la atitudinea fiecărui personaj în parte.

Papa Francisc: «Primul personaj îi promite: "Te voi urma oriunde te vei duce" (v.57). Însă Isus îi răspunde că Fiul omului, spre deosebire de vulpile care au vizuini şi de păsările care au cuiburi, "nu are unde-şi rezema capul" (v.58). De fapt, Isus a lăsat casa părintească şi a renunţat la orice situaţie de siguranţă pentru a vesti Împărăţia lui Dumnezeu oilor pierdute din rândul poporului său. Astfel ne-a indicat nouă, discipolilor săi, că misiunea noastră în lume nu poate fi statică, ci trebuie să fie itinerantă. Prin natura sa, Biserica este în mişcare, nu rămâne sedentară şi liniştită în propriul ţarc. Este deschisă celor mai vaste orizonturi, trimisă să ducă Evanghelia pe străzi şi să ajungă la periferiile umane şi existenţiale.»

Cu privire la cel de-al doilea personaj pe care Isus îl întâlneşte şi căruia îi adresează în mod direct cererea de a-l urma, primind răspunsul "Doamne, lasă-mă să merg mai întâi să-l îngrop pe tatăl meu!" (v. 59), Sfântul Părinte a evidenţiat:

Papa Francisc: «Este o cerere legitimă, fondată pe porunca cinstirii tatălui şi a mamei (cf Ex 20,12). Însă, Isus răspunde: ""Lasă morţii să-şi îngroape morţii lor" (v. 60) Cu aceste cuvinte, intenţionat provocatoare, El doreşte să afirme primatul urmării şi al vestirii Împărăţiei lui Dumnezeu chiar şi faţă de realităţile mai importante precum familia. Urgenţa de a comunica Evanghelia, care rupe lanţul morţii şi inaugurează viaţa eternă, nu admite întârzieri şi necesită promptitudine şi disponibilitate deplină.»

Cât despre cel de-al treilea personaj care vrea să-l urmeze pe Isus, nu înainte însă de a-şi lua rămas bun de la părinţi, căruia Isus îi răspunde "Nimeni care pune mâna pe plug şi priveşte înapoi nu este vrednic de împărăţia lui Dumnezeu" (v.62), pontiful explică: «Urmarea lui Isus exclude regrete şi privirea în urmă, ci necesită virtutea deciziei.»

Papa Francisc: «Valoarea acestor condiţii puse de Isus – condiţia de pelegrin, caracteristica promptitudinii  şi capacitatea de a decide – nu constă într-o serie de "nu" spuse aspectelor bune şi importante ale vieţii. Însă, accentul trebuie pus mai ales pe obiectivul principal: a deveni discipol al lui Cristos. O alegere liberă şi conştientă, făcută din iubire, un răspuns la harul inestimabil al lui Dumnezeu şi nu un mod de a ne promova pe noi înşine. Isus ne doreşte plini de pasiune faţă de El şi faţă de Evanghelie. O pasiune a inimii care se traduce în gesturi concrete de apropiere şi de a le fi alături celor care au nevoie de primire şi îngrijire. Întocmai după cum a trăit El însuşi.»

«Preacurata Fecioară Maria, icoana Bisericii în mers, să ne ajute să-l urmăm cu bucurie pe Domnul Isus şi să le vestim fraţilor, cu reînnoită iubire, Vestea cea Bună a mântuirii.»

La cadrul saluturilor care au urmat rugăciunii "Angelus", pontiful le-a urat tuturor celor care lucrează posibilitatea de a avea în această vară o perioadă de odihnă care să fie benefică pentru ei şi familiilor lor. Pontiful şi-a îndreptat totodată gândul spre cei care – în aceste zile – au avut mai mult de suferit consecinţele temperaturilor ridicate; bolnavii, vârstnicii, persoanele care trebuie să lucreze în aer liber, pe şantiere. «Nimeni să nu fie abandonat sau exploatat», a spus cu însufleţire pontiful.     

Primiţi acum binecuvântarea Sfântului Părinte de la finalul rugăciunii Îngerul Domnului de duminică, 30 iunie 2019, din Piaţa Sfântul Petru.



Sursa:www.vaticannews.va