Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să nu ne fure diavolul speranţa

 
Să nu ne fure diavolul speranţa
  • 26 Mar 2013
  • 5549
de Massimo Introvigne

În predica din Duminica Floriilor din 24 martie, Sfântul Părinte ne-a invitat să medităm trei cuvine: bucurie, Cruce şi tineri, reluând o temă care devine tipică Magisterului său, adică acţiunea diavolului în viaţa individuală şi socială.
Papa Francesco a început prin descrierea acelei imagini vii din Duminica Floriilor: «Mulţime, sărbătoare, laudă, binecuvântare, pace: se respiră o atmosferă de bucurie. Isus a trezit atâtea speranţe în special în inima celor umili, săraci, a celor uitaţi de lume şi a acelora care nu valorează nimic în ochii lumii. El a ştiut să înţeleagă condiţia sărăcăcioasă a omului, a făcut cunoscut chipul milostiv al lui Dumnezeu şi s-a aplecat pentru a vindeca trupul şi sufletul omului».

Această imagine este o mare lecţie pentru noi toţi, o lecţie care ne cheamă să ne încredem în milostivirea Domnului. «Acesta este Isus. Aceasta este inima Lui care ne priveşte pe noi toţi, care vede suferinţele noastre, păcatele noastre. Mare este dragostea lui Isus!»
A primi dragostea lui Isus care vine înspre noi cu o milostivire nemărginită este bucuria noastră. Şi «acesta este primul cuvânt pe care doresc sa vi-l spun: bucurie! Să nu fiţi niciodată, bărbaţi sau femei, trişti: un creştin nu poate fi niciodată aşa! Nu vă lăsaţi niciodată prinşi de descurajare!».

Duminica Floriilor descoperă rădăcinile bucuriei creştine. «Bucuria noastră nu naşte din acumularea multor bunuri ci naşte din faptul că am întâlnit o Persoană: Isus care este în mijlocul nostru; naşte din faptul că ştim că atunci când suntem cu El nu suntem niciodată singuri, chiar şi în momentele cele mai grele, chiar şi atunci când în drumul vieţii apar probleme şi obstacole care par de netrecut, iar probleme de acest fel sunt multe!».

Dar de ce oare de atâtea ori ne lipseşte bucuria? Papa răspunde, aşa cum deja a făcut de două ori în acest scurt timp de pontificat, printr-o trimitere cu care trebuie să ne obişnuim ca fiind familiară Magisterului său: acţiunea concretă şi vicleană a diavolului. «În acest moment vine duşmanul, vine diavolul, de multe ori în chip de înger şi ne vorbeşte cu mult vicleşug. Să nu-l ascultaţi! Să-l urmăm pe Cristos!». Diavolul vine să încerce să ne fure speranţa: «vă rog nu-l lăsaţi să vă fure speranţa! Nu-l lăsaţi să fure speranţa! Acea speranţa pe care ne-o dă Isus».
A-l doilea cuvânt: Crucea. Lumea îl aclamă pe Isus ca pe un rege. «Şi El nu se opune, nu îi spune mulţimii să tacă». Dar ce fel de rege este Isus? «Să-l vedem: este călare pe un măgăruş, nu are oameni de curte care să-i urmeze, nu este înconjurat de armată, simbol al puterii». Ştie că vine la Ierusalim «pentru a primi o coroană de spini, un baston, o haină roşie, regalitatea sa va fi obiect de batjocură; intră în Ierusalim pentru a urca pe Calvar cu o cruce grea în spate». Dar «este chiar aici locul unde se arată regalitatea sa dumnezeiască: tronul său regal este lemnul Crucii! Mă gândesc la ceea ce Benedict al XVI-lea le spunea Cardinalilor: Voi sunteţi prinţi, dar ai unui Rege răstignit. Acela este tronul lui Isus». Prin Cruce «Isus ia asupra sa răul, mizeria, păcatul lumii, chiar şi păcatul nostru, al tuturor şi îl curăţă, îl spală prin sângele său, prin milostivirea şi prin dragostea lui Dumnezeu».
«Bunica mea - a amintit Pontiful Roman – ne spunea nouă copiilor: giulgiul nu are buzunare». Lăcomia este rădăcina multor păcate. «Iubirea de arginţi, de putere, corupţie, diviziuni, crime contra vieţii umane şi contra creaţiei!». Isus ia asupra sa toate aceste rele, împărăţeşte de pe «tronul crucii» şi biruieşte răul prin Înviere. Crucea şi învierea sunt împreună. «Crucea lui Cristos îmbrăţişată cu dragoste nu duce la tristeţe ci la bucurie».
În sfârşit, văzând că «de 28 de ani Duminica Floriilor este Ziua Tinerilor» iată al treilea cuvânt: «tinerii». Tinerilor Papa le-a spus: «Voi aveţi o parte importantă în sărbătoarea credinţei! Voi aduceţi bucuria credinţei şi ne spuneţi că trebuie să trăim credinţa cu o inimă tânără, întotdeauna: o inima tânără chiar şi la vârsta de şaptezeci de ani, la optzeci de ani! Inimă tânără! Cu Cristos inima nu îmbătrâneşte niciodată!». Însă a sărbătorii cu Cristos înseamnă a îmbrăţişa Crucea deoarece «în dăruirea de sine, în a ieşi din noi înşine se găseşte adevărata fericire».
Papa Francisc, «pe urmele fericitului Papă Ioan Paul al II-lea [1920-2005] şi a lui Benedict al XVI-lea» le-a dat întâlnire tinerilor «din următoarea etapă a acestui mare pelerinaj al Crucii», la Ziua Mondială a Tinerilor din Rio de Janeiro. I-a invitat să reflecteze încă de acum asupra legăturii dintre aceste trei cuvinte: bucurie, Cruce, tineri. Apoi Fecioara Maria «ne învaţă bucuria întâlnirii cu Cristos, iubirea cu care trebuie să-L privim de sub cruce, entuziasmul unei inimi tinere cu care trebuie să-L urmăm în această Săptămână Sfântă şi în întreaga noastră viaţă».
http://www.lanuovabq.it/it/articoli-il-diavolo-non-ci-rubi-la-speranza-6097.htm

Știri din aceeași categorie