După ZMT din Panama. Pr. Awi Mello (Dicasterul pentru Laici): "Trebuie cu adevărat să avem încredere şi să ne încredem în tineri"
Poporul de tineri la Campo San Juan Pablo II - Metrou Park pentru Liturghia de încheiere a Zilei Mondiale a Tineretului. Fotografia cea mai frumoasă? "A avea încredere şi a ne încrede în tineri". Sunt multe ideile pe care ZMT din Panama, abia încheiată, le încredinţează Bisericilor locale. Este convins de asta părintele Alexadre Awi Mello, secretar al Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă, care pentru agenţia SIR trasează un fel de bilanţ şi de perspectivă pentru drumul spre Lisabona 2022, ţintă a următoarei întâlniri.
Părintele Awi Mello, o altă ZMT - a 34-a - s-a încheiat de puţin timp. Ca orice întâlnire mondială, sunt multe fotografiile care compun albumul fiecărui participant. Ne puteţi relata fotografia dumneavoastră preferată? Ce mesaj puternic de la care să se pornească din nou?
Campusul "San Juan Pablo II - Metro Park" plină de tineri pentru liturghia finală: aceasta este imaginea care m-a impresionat mai mult. Fără îndoială, ZMT, abia încheiată, a fost una nu cu cifre mari: atâţia tineri au avut greutăţi de a ajunge în Panama. Oricum, inima panameză a fost aşa de mare încât să primească atâtea persoane. Acesta este un semn că au reuşit să facă o ZMT foarte frumoasă, şi pentru evenimentele organizate. A fost bine organizată de o ţară mică, săracă, dar cu o inimă mare.
Nu au lipsit cuvintele puternice ale papei Francisc. Ce mesaj sau gest a avut incidenţă mai mare?
Mă impresionează atitudinea papei Francisc de deschidere, de apropiere de tineri. Vorbeşte cu cuvinte clare. Şi asta mi se pare că a fost foarte important şi la această Zi. Papa a invitat, încă o dată, pe tineri să fie protagonişti ai vieţii lor, să asume misiunea lor şi a făcut asta cu un limbaj foarte clar. Am văzut gesturi foarte puternice ale papei, ca acela de a primi persoanele, de a merge să vorbească cu deţinuţii, de a saluta persoanele din celelalte religii. Gesturi mici, dar foarte frumoase.
Tinerii, cu vitalitatea lor, cu îndoielile lor, suferinţele lor - şi în Panama am văzut atâtea -, au fost adevăraţii protagonişti. Credeţi că este un semnal important pentru Bisericile noastre?
Au fost atâţia tineri implicaţi în organizarea ZMT în Panama. Nu numai voluntarii care au venit la sfârşit, ci pe tot parcursul. A fost o demonstraţie în plus a tot ceea ce pot face tinerii. Trebuie cu adevărat să avem încredere şi să ne încredem în tineri.
Ce este de făcut acum pentru ca întâlnirea din Panama să nu rămână izolată în pastoraţia obişnuită a tineretului?
Sinodul a spus că ZMT şi alte evenimente, ca acesta, trebuie să fie văzute mereu în legătură cu pasoraţia obişnuită a tineretului. Şi asta trebuie făcut mereu. Atâtea pastoraţii ale tineretului au fost întărite pornind de la munca dintr-o călătorie sau de la o ZMT în propria ţară. În acest sens mi se pare că suntem deja obişnuiţi să facem această legătură, să profităm de faptul că tinerii au mers la o ZMT pentru a desfăşura după aceea o muncă de pastoraţie a tineretului în teritoriu. Aş spune că în acest moment trebuie să receptăm şi Sinodul şi să facem o muncă în plus. De exemplu, Dicasterul nostru încearcă să propună un forum internaţional cu tinerii din toată lumea pentru a da o contribuţie acestui proces de punere în practică a Sinodului şi a tuturor propunerilor şi sugestiilor reieşite. Şi asta legând şi cu experienţa ZMT. Probabil că Sinodul a fost mai mult o experienţă de reflecţie şi ZMT o experienţă de viaţă. Mi se pare că merg bine împreună.
Următoarea ZMT internaţională va fi a 37-a: au trecut mulţi ani de la intuiţia sfântului Ioan Paul al II-lea. Tinerii s-au schimbat şi, cu ei, şi contextul social s-a schimbat complet. Consideraţi că mai este o propunere valabilă aceea a ZMT? Sau este ceva de integrat?
Fără îndoială ZMT sunt foarte valabile, sunt o experienţă de reînnoire pentru cel care le trăieşte. Şi acest lucru este valabil nu numai pentru tineri, ci şi pentru ţările care le găzduiesc. Dacă se citeşte ceea ce a scris presa panameză suntem surprinşi de tot ceea ce a însemnat pentru ţară şi pentru societate să organizeze această Zi. În afară de asta, tinerii au fost reînnoiţi în credinţa lor, în speranţa lor, în iubirea lor faţă de Biserică şi faţă de Isus. În acest sens este cu siguranţă una dintre experienţele cele mai frumoase care se poate trăi în Biserică. Şi aceasta se poate perfecţiona şi integra cu alte iniţiative şi reflecţii. Însă, mi se pare că suntem pe un drum pozitiv. Eventual la următoarea ZMT vor fi mici schimbări, dar propunerea în sine este foarte valabilă.
Aşadar, se porneşte din nou spre Lisabona 2022...
Da, următoarea întâlnire în Portugalia. Suntem foarte bucuroşi că patriarhia a primit, împreună cu guvernele oraşului şi al ţării, această provocare. Fiind un oraş european, va fi cu siguranţă o provocare pentru o reînnoire a tineretului din Europa. Ar trebui să ne amintim mereu că tinereţea este o etapă relativ scurtă în viaţă. Tinereţea trece foarte repede. Deci, la fiecare ZMT sunt generaţii diferite. Gândindu-mă la următoarea întâlnire, va fi cu siguranţă o bucurie pentru italieni să aibă o ZMT apropiată. Anii următori vor fi trăiţi cu siguranţă ca un moment de reînnoire şi de creştere pentru pastoraţia tineretului şi vocaţională în Italia.
(După agenţia SIR, 30 ianuarie 2019)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu