Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

ZMT Panama: ZMT, în urmă cu 35 de ani "invenţia tinerilor" care a reînnoit Biserica

 
ZMT Panama: ZMT, în urmă cu 35 de ani "invenţia tinerilor" care a reînnoit Biserica
  • 23 Ian 2019
  • 2280

În urmă cu treizeci şi cinci de ani începea drumul lung al "Woodstock catolică", invenţia cea mai celebră a lui Ioan Paul al II-lea. Şi pe urmele predecesorului său pe care el însuşi l-a canonizat, Francisc va participa de la 23 la 28 ianuarie în Panama la a 34-a ZMT. Originea Zilei Mondiale a Tineretului, printre cele mai inovatoare intuiţii ale sfântului Ioan Paul al II-lea, dăinuie din Anul Sfânt al Răscumpărării cu care în 1983-1984 Biserica a celebrat 1950 de ani de la Pătimirea lui Isus. 35 de ani de istorie ecleziastică ce se împletesc cu principalele evenimente de la trecerea între al XX-lea şi al XXI-lea secol.

Preotul francez Eric Jacquinet, după ce a prestat serviciu timp de cinci ani în Vatican ca responsabil al "Secţiunii tineri" din Consiliul Pontifical pentru Laici, s-a întors la Bordeaux să fie paroh predând ştafeta părintelui Chagas şi relatează astfel perioade de început. "ZMT este considerată de mulţi cea mai frumoasă invenţie a papei Karol Wojtyła care susţinea în schimb că tinerii înşişi au fost cei care au inventat-o, în realitate această aventură minunată s-a născut în anii 1983-1984, când printre diferitele activităţi ale anului jubiliar Ioan Paul al II-lea a voit să stabilească o adunare a tinerilor pentru Duminica Floriilor. Comitetul de organizare prevedea 60 de mii de participanţi şi au venit 250 de mii.

Monseniorul Giancarlo Vecerrica, episcop emerit de Fabriano-Matelica şi creator al marşului Macerata-Loreto, ajuns în iunie anul trecut la a 40-a ediţie, reevocă faptul că "începutul nostru dăinuie din jumătatea lui iunie 1978 şi după câteva luni a fost ales papă Karol Wojtyła". În septembrie 1979, noul pontif a venit în vizită la Loreto, explică prelatul marchegian: "Pentru a-l primi pe papa am organizat o veghe cu două mii de tineri, am ajuns pe jos noaptea, apoi am recitat Rozariul în piaţa bazilicii şi după aceea am celebrat liturghia papa a ieşit după-amiază în piaţă şi ne-a găsit acolo în rugăciune". Şi, continuă episcopul, "la un moment dat am auzit un strigăt: «Vecerrica la papa», apoi am sărit peste balustrade şi murdar de ţărână datorită marşului nocturn, m-am aflat în faţa lui Ioan Paul al II-lea care mă strânge puternic şi spune: «Realitatea tinerilor este aceea care se află mai mult în inima mea», apoi mă priveşte drept în ochi şi adaugă: «De acum înainte aceşti tineri trebuie să-i cultivi unul câte unul». După câteva minute m-am aflat în faţa fântânii din piaţă cu prietenii care m-au ajutat să organizez veghea de rugăciune pentru vizita papală şi ne-am spus că trebuie să primim mandatul papei şi să ne ţinem de angajamentul luat faţă de el".

După aceea monseniorul a aflat de la organizatorul Zilelor Mondiale ale Tineretului, Marcello Bededeschi, că atunci când erau organizate ZMT şi se voia să se creeze ceva pentru tineri, Ioan Paul al II-lea a spus: "Mergeţi un pic să vedeţi cum face acel preot al pelerinajului Macerata-Loreto". În 1985, Naţiunile Unite au proclamat Anul Internaţional al Tineretului. "Papa, voind să manifeste atenţia Bisericii faţă de noile generaţii, i-a chemat din nou pe tineri la Roma pentru Duminica Floriilor - subliniază părintele Eric Jacquinet -. Şi de această dată, ca în timpul convocării analoge a noilor generaţii cu ocazia Anului Sfânt al Răscumpărării, răspunsul a fost mare: 300 de mii de tineri s-au răspândit în bisericile din Cetatea eternă pentru diferite momente de rugăciune şi cateheză şi apoi s-au adunat în piaţa Sfântul Petru pentru a participa la celebrarea cu pontiful".

După aceste două adunări, mulţi se întrebau "de ce acest răspuns generos, ce anume caută tinerii, ce vor", continuă fostul responsabil al "Secţiunii tineri" de la Consiliul Pontifical care din septembrie 2016 a transferat competenţele sale noului Dicaster pentru Laici, Familie şi Viaţă, dar Ioan Paul al II-lea intuise asta: tinerii simţeau dorinţa de a se aduna împreună, de a împărtăşi experienţa lor, de a asculta un cuvânt de credinţă, de a privi împreună spre viitor, de a reînnoi şi a confirma propria angajare".

Şi astfel, la sfârşitul anului 1985, Karol Wojtyła a anunţat instituirea Zilei Mondiale a Tineretului, care să se celebreze în fiecare an în dieceze în Duminica Floriilor. La celebrarea diecezană a fost alăturată repede o mare întâlnire mondială, care iniţial s-a ţinut la fiecare doi ani. După prima ZMT, celebrată în dieceze în 1986, a urmat astfel prima mare ediţie internaţională, care s-a desfăşurat în 1987 la Buenos Aires, în Argentina aflată într-o obositoare ieşire din dictatură.

În 1989, Ziua Mondială a Tineretului s-a celebrat în Spania la Santiago. După aceea a urmat Czestochowa în Polonia, după căderea zidului din Berlin. În 1993, ieşirea din Europa cu ediţia din Denver, în Statele Unite. În 1995, la Manila, în Filipine. În 1997 a fost rândul Parisului. În 2000, cele două milioane de "santinele ale dimineţii" la Tor Vergata în timpul Marelui Jubileu, apoi în 2002, ZMT din Toronto, în Canada. În 2005, puţin după moartea lui Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea a prezidat ediţia din Köln, în Germania. În 2008, Ziua Mondială a Tineretului a ajuns la Sydney. Au urmat Madrid, Rio de Janeiro şi Cracovia. Şi acum Panama.

 

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 



Sursa:ercis.ro