Marți, 8 ianuarie 2019, papa Francisc a celebrat Sf. Liturghie în capela Casei Sf. Marta din Cetatea Vaticanului. La omilia celebrării euharistice pontiful a vorbit despre Evanghelia zilei cu înmulțirea pâinilor și a peștilor (Mc 6, 30-44).
Există, în viața de zi cu zi, un fel de ”luptă între compasiunea lui Isus și indiferență, o indiferență care se repetă iar și iar în istorie”. La omilia Sfintei Liturghii celebrată astăzi în capela reședinței sale din Cetatea Vaticanului, papa Francisc a făcut la omilie un comentariu despre episodul înmulțirii pâinilor și a peștilor (Mc 6, 30-44). Isus era înconjurat de o mare mulțime care venea din toate cetățile și ”i s-a făcut milă, pentru că erau ca oile care nu au păstor”.
Papa Francisc: «Inima lui Dumnezeu, inima lui Isus este adânc mișcată și vede. Vede acea mulțime de oameni și nu poate să rămână indiferentă. Iubirea este neliniștită. Iubirea nu tolerează indiferența. Iubirea are compasiune. Dar compasiune înseamnă a-ți pune inima în joc: înseamnă milostivire. A-ți pune în joc inima pentru ceilalți: aceasta este iubirea. Iubirea înseamnă a pune în joc inima pentru ceilalți».
Evanghelistul notează că Isus a început să-i învețe multe până la lăsatul seri. Discipolii i-au cerut lui Isus să dea drumul mulțimii ca să-și caute de mâncare. În realitate, a remarcat pontiful, discipolii nu-și făceau griji pentru mulțime, ci mai degrabă pentru Isus, ”pentru că îi voiau binele”. Față de ceilalți, discipolii ”nu erau răi, erau indiferenți. Nu știau ce înseamnă să iubești. Nu știau ce înseamnă să ai compasiune”. Mai mult, a subliniat papa, s-ar putea spune că ei ”nu știau ce înseamnă indiferența”: după ce au păcătuit, după ce l-au trădat pe Învățătorul lor, după ce l-au abandonat au înțeles ”nucleul compasiunii și al milostivirii”. La îngrijorarea discipolilor, răspunsul lui Isus este tranșant:
Papa Francisc: «Dați-le voi să mănânce! (v. 37). Ai grijă de ei. Aceasta este lupta dintre compasiunea lui Isus și indiferență, indiferența care se repetă în istorie iar și iar. Mulți oameni sunt buni, dar nu înțeleg necesitățile celuilalt, nu sunt capabili de compasiune. Probabil, pentru că iubirea lui Dumnezeu nu a intrat în inima lor sau nu au lăsat-o să intre».
De aici, îndemnul final al papei de a imita la rândul nostru bunătatea și compasiunea lui Dumnezeu în relațiile cu aproapele:
Papa Francisc: «Opusul cel mai frecvent la iubirea lui Dumnezeu, la compasiunea lui Dumnezeu este indiferența. Da, indiferența! ”Eu sunt mulțumit, nu duc lipsă de nimic. Am totul, am asigurată viața aceasta, ba chiar și viața veșnică, pentru că merg duminica la Liturghie, sunt un bun creștin. Dar ieșind de la o masă la restaurant, mă uit în altă parte”. Să ne gândim: acest Dumnezeu care face primul pas, care are compasiune, care are milostivire, iar noi, de atâtea ori, atitudinea noastră este indiferența. Să ne rugăm Domnului ca să vindece umanitatea, începând de la noi înșine, pentru ca inima mea să se vindece de această boală care este cultura indiferenței».