La invitația Eminenței sale, Cardinalul Dr. Christoph Schönborn, arhiepiscopul Vienei și Ordinarius pentru Bisericile Catolice Orientale din Austria, a avut loc marți, 4 decembrie 2018 un simpozion dedicat Centenarului Unirii Transilvaniei cu România. Organizatorii acestui eveniment au fost Ordinariatul pentru bisericile catolice orientale din Austria și preoții români din acest Ordinariat, EK. Vasile Luțai, Dr. Gheorghiță Dobrică și Mag. Traian Tămaș.
Locul evocării a fost palatul arhiepiscopal din Viena, bucurându-ne de prezența Preasfinției Sale dr. Florentin Chrihălmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla, reprezentantul Preafericirii Sale Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii române greco-catolice la acest eveniment, și a părintelui vizitator apostolic pentru creștinii greco-catolici din Europa de Vest, părintele dr. Cristian Dumitru Crișan.
În cadrul acestui simpozion au fost evocate personalitățile a doi clerici marcanți ai bisericii greco-catolice române, episcopul de Cluj-Gherla, dr.Iuliu Hossu și părintele dr. Vasile Lucaciu care au contribuit la realizarea acestui deziderat al națiunii române din Transilvania.
Primul conferențiar a fost dr. Florentin Chrihălmeanu, episcopul eparhial de Cluj-Gherla, care a făcut o prezentare a bisericii române greco-catolice și a contribuției ei spiritual-culturale la edificarea conștiinței porului român. Nu au lipsit din această evocare nici ierarhii și clericii greco-catolici, ctitori ai școlilor și instituțiilor românești din Transilvania, însă partea cea mai importantă a fost dedicată personalității complexe a ilustrului său înaintaș, Episcopul dr.Iuliu Hossu.
A urmat apoi profesorul și vicerectorul universității Babeș-Bolyai, dr. Rudolf Gräf, care a prezentat situația biconfesională a românilor din Ardeal, exemplificând în mod echilibrat situații din viața cotidiană din Ardeal în care cele două biserici românești au avut un rol unificator pentru românii din Transilvania, în special în cultură, educație, și nu în ultimul rând pe tărâmul național.
Profesorul dr.Blaga Mihoc de la Oradea a făcut un portret al părintelui dr. Vasile Lucaciu în dubla lui funcție de păstor sufletesc și om implicat în viața socetății.
Liviu Burz, Răzvan Roșu și Ruben Doran ne-au încântat inimile cu melodii din repertoriul tradițional și clasic românesc.
După simpozion a urmat celebrarea Sfântei Liturghii în domul Sfântului Ștefan, în prezența Eminenței Sale, Cardinalul dr. Christoph Schönborn Ordinariatul pentru bisericile catolice orientale din Austria și a nunțiului apostolic în Austria, arhiepiscopul Dr. Peter Stephan Zurbriggen.
Celebrantul principal al Sfintei Liturghii a fost Preasfinția Sa dr. Florentin Chrihălmeanu. Alături de el au celebrat, Preasfinția Sa Josif Milan, episcop auxiliar de Kiev, Preasfinția Sa, Stephen Chirappanath, vizitator apostolic pentru creștinii siro-malabari din Europa, Vicarul General Yuriy Kolasa, părintele dr. Cristian Dumitru Crișan, vizitatorul apostolic pentru creștinii greco-catolici români din Europa de Vest și preoții ordinariatului pentru bisericile catolice orientale din Austria.
Răspunsurile la Sfânta Liturgie au fost date de corurile diferitelor națiuni prezente pe teritoriul Ordinariatului, și de către seminariștii români greco-catolici din Cluj.
A urmat apoi o agapă în palatul arhiepiscopal, unde participanții au avut ocazia să se cunoască și să îl salute pe episcopul locului, Eminența Sa. dr.Christoph Schönborn.
P. Gheorghiță Dobrică
(Sursa foto: Pr. diacon Marius Cîmpean)