Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Spre Nașterea Domnului, nu a bradului de Crăciun

 
Spre Nașterea Domnului, nu a bradului de Crăciun
  • 03 Dec 2018
  • 2286
Luni, 3 decembrie 2018, în prima săptămână din timpul liturgic al Adventului (ritul latin), papa Francisc a celebrat Sf. Liturghie în capela reședinței sale din Casa Sf. Marta și a vorbit despre importanța Adventului ca ocazie de a înțelege mai bine nașterea lui Isus la Betleem și de a cultiva raportul personal cu Fiul lui Dumnezeu.
 
Timpul liturgic al Adventului are trei dimensiuni – trecutul, viitorul și prezentul – și ne oferă ocazia importantă de a purifica memoria, speranța și vigilența pentru a nu reduce sărbătoarea Nașterii Domnului la un prilej de cumpărături și cadouri. La predica Sfintei Liturghii, celebrată în cursul dimineții în capela Casei Sf. Marta, papa Francisc a făcut un comentariu la Evanghelia zilei (Mt 8,5-11) despre întâlnirea de la Cafarnaum dintre Isus și un centurion din armata romană, care îi cere ajutorul pentru slujitorul său paralizat la pat. Chiar și în zilele noastre, a remarcat pontiful, se poate întâmpla să ne obișnuim cu credința, uitând ”vivacitatea” acesteia. Dar ”când ne lăsăm duși de obișnuință, pierdem puterea credinței, noutatea credinței care mereu se reînnoiește”.

Același lucru se poate întâmpla cu Adventul. Prima dimensiune a acestui timp liturgic este trecutul și cere ”purificarea memoriei” pentru ”a ne aduce bine aminte că nu s-a născut bradul de Crăciun”, un ”frumos semn, ci să ne amintim că ”s-a născut Isus Cristos”.
Papa Francisc: «S-a născut Domnul, s-a născut Răscumpărătorul care a venit să ne mântuiască. Da, e sărbătoare... Noi suntem mereu în pericolul, avem mereu tentația de a mundaniza Nașterea Domnului, de a mundaniza Crăciunul. Când sărbătoarea încetează să mai fie contemplație – o frumoasă sărbătoare de familie, dar cu Isus în centru – și începe să fie sărbătoare mundană, atunci facem cumpărături, cadouri, cutare și cutare lucru. Iar Domnul rămâne acolo, pe undeva, uitat. Chiar și în viața noastră: da, s-a născut, la Betleem, dar... Adventul vine pentru a purifica memoria acelui timp trecut, memoria acelei dimensiuni».

De la trecut, la viitor. Adventul ne ajută să ”purificăm speranța”, să ne pregătim pentru ”întâlnirea definitivă cu Domnul”.
Papa Francisc: «Pentru că Domnul care a venit acolo se va întoarce, se va întoarce. El se va întoarce să ne întrebe: ”Cum a fost viața ta?” Va fi o întâlnire personală. Noi, întâlnirea personală cu Domnul, astăzi, o avem la Sf. Liturghie și nu putem avea o întâlnire personală cu Crăciunul de acum două mii de ani: avem memoria acelui moment. Dar când El se va întoarce, vom avea acea întâlnire personală. [Aceasta] Înseamnă purificarea speranței»

În fine, prezentul. Papa a îndemnat să cultivăm dimensiunea zilnică a credinței, în ciuda grijilor și a frământărilor, luând în ”custodie” propria ”casă interioară”. Noi credem că Dumnezeu este ”Dumnezeul surprizelor” iar creștinii ar trebui să descopere zi de zi semnele Tatălui ceresc, modul său de a ne vorbi în timpul de față.
Papa Francisc: «Cea de-a treia dimensiune este mai de fiecare zi: purificarea vigilenței. Veghere și rugăciune sunt două cuvinte pentru Advent. Domnul a venit în istorie la Betleem, va veni, la sfârșitul lumii și la sfârșitul vieții fiecăruia dintre noi. Dar vine în fiecare zi, în fiecare clipă, în inima noastră, prin inspirațiile Spiritului Sfânt».

A. Dancă



Sursa:www.vaticannews.va