Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Dialogul filial cu episcopul, esenţial pentru a fi un preot bun

 
Dialogul filial cu episcopul, esenţial pentru a fi un preot bun
  • 28 Noi 2018
  • 2515

În discursul liber adresat seminariştilor din dieceza italiană de Agrigento, în cadrul audienţei pe care le-a acordat-o în Vatican sâmbătă, 24 noiembrie a.c., papa Francisc a amintit că, pentru a fi preoţi buni, este necesar dialogul filial cu episcopul, care trebuie să fie asemenea unui tată.

Izvorâte din inimă, cuvintele Sfântului Părinte adresate seminariştilor din arhidieceza de Agrigento au avut în centru conceptul-cheie al misiunii, pontiful evidenţiind importanţa unui "orizont apostolic", fără de care se umblă într-un labirint.

Episcopul asemenea unui tată

Papa Francisc a amintit că episcopul este chemat să fie un părinte rodnic, să-şi cunoască bine preoţii, limitele şi calităţile lor, episcopul nefiind "un director de bancă care dă sarcini angajaţilor", ci un tată care pregăteşte pentru misiune, care realizează unitatea printr-un dialog filial cu preoţii.

Harul Spiritului Sfânt

Pontiful a indicat trei direcţii de dialog necesare pentru un preot: dialogul cu episcopul, raportul cu ceilalţi preoţi şi cu poporul lui Dumnezeu. Papa Francisc a recomandat relaţia de prietenie ce caracterizează raportul fratern, atrăgând atenţia asupra vorbirii fără folos, spunând că bârfele sunt o ciumă în rândul clerului.

Chestiunea clericalismului

Oprindu-se asupra relaţiei cu poporul lui Dumnezeu, pontiful a atras atenţia asupra pericolului clericalismului, spunând că preotul trebuie să se ferească de acest viciu, şi nu trebuie să uite că a fost ales de Dumnezeu din mijlocul oamenilor pe care-i păstoreşte, fiind nevoie de păstori nu de clerici de stat.

De asemenea, papa Francisc i-a îndemnat pe seminarişti să se îngrijească de cultivarea vieţii spirituale, fiind deschişi sfaturilor date de părinţii spirituali care – a spus – "nu sunt inspectori ai conştiinţei" ci sunt persoane care – în numele episcopului – îi ajută pe seminarişti să crească.

 



Sursa:www.vaticannews.va