Cum să ajuți un copil care este insultat la școală să se protejeze? Prin adoptarea tehnicii "umbrelă-scut", dezvoltată de Véronique Lemoine Cordier, psiholog și psihoterapeut.
Copiii se duc cu bucurie sau fără la școală. Lipsa bucuriei poate fi cauzată de diferite ostilități care iau forma unor batjocuri, insulte, amenințări sau chiar agresări fizice împotriva unor copii. Cei din urmă se plâng sau nu, dar, în ambele cazuri, sunt răniți adânc în sinea lor, iar încrederea le este puternic zdruncinată.
Când vorbim despre o situație care durează de mai mult timp, nu putem reacționa pur și simplu cu o frază de genul "Nu contează, nu-i asculta, nu s-a întâmplat nimic". Unii vor spune că așa este în viață, că este necesar să se înarmeze, copilul este suficient de mare pentru a se apăra singur ... Până când ajunge în situația de a nu mai avea resursele necesare pentru a se confrunte cu atât de multă ură și umilință. Și chiar dacă, în afară, ar arăta rezistență sau indiferență la atacuri, poate fi doborât în interiorul său. Prin urmare, e nevoie de a acționa ca părinți atunci când este cunoscută o situație de hărțuire.
Anunță-l pe diriginte
Odată ce ai "șansa" de a fi conștientizat o astfel de situație, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să îl avertizezi pe diriginte. De ce "șansă"? Deoarece sunt "foarte puțini copii care se plâng de ei înșiși", notează Bernadette Lemoine și Inès Pélissié du Rausas în cartea lor Personnalités Toxiques (EdB). "Uneori sunt părinții colegilor de clasă care avertizează părinții copilului aflat într-o astfel de situație", scriu autorii. Cu toate acestea, din fericire, este posibilă remedierea unei hărțuiri a copiilor, dar "cu condiția să fie recentă, copilul să fi vorbit despre asta sau că semnele suferinței lui vorbesc pentru el". Copilul nu vorbește pentru că îi este rușine, pentru că vrea să se descurce singur, pentru că este amenințat sau pentru că nu vrea să fie cel care "pârăște". Ca urmare, situația se înrăutățește. În timp ce informați școala, permiteți-i dirigintelui să aibă grijă, parțial, de problemă: avertizarea copilului insultător, monitorizarea sporită, măsuri disciplinare, dacă este necesar...
Înarmează-ți copilul cu o bună "umbrelă-scut"
În plus față de o avertizare a școlii, există o modalitate simplă de a înarma un copil, astfel încât să nu fie atins sau subminat de cuvinte toxice. Aceasta este tehnica "umbrelă-scut" propusă de Véronique Lemoine Cordier în cartea sa Guide de survie à l’usage des parents (Quasar). Sub umbrelă, auzim ploaia care cade pe umbrelă, dar nu suntem udați. De asemenea, dacă puneți o umbrelă invizibilă peste cap, auziți cuvintele urâte, dar nu vă ating, cuvintele cad la pământ. Și dacă puneți un scut magic în fața voastră, vă protejează de săgeți și spini. Psihologul îndeamnă părinții să încurajeze copiii să ia cu ei în fiecare dimineață, această armă eficientă pentru a evita să fie loviți de cuvinte jignitoare: „Trebuie să ne imaginăm că avem pe cap un scut umbrelă. De îndată ce ați auzit pe alții spunându-vă ceva neplăcut, deschideți-o spunându-vă că sunteți o minune. Astfel, veți fi în siguranță. Apoi, puteți exclama în mod intern: "nu-i rău!" Și va fi adevărat".
Véronique Lemoine Cordier subliniază necesitatea ca victima să-și schimbe modul de a gândi, pur și simplu să nu se poziționeze ca o victimă, pentru că hărțuirea va continua, „Dacă utilizați de fiecare dată umbrela-scut indestructibilă și nu reacționați la remarcile altora, aceștia se vor opri."
Traducere: ACC