Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

BLAJ: manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea mons. Octavian Barlea

 
BLAJ: manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea mons. Octavian Barlea
  • 26 Oct 2013
  • 5747
Sâmbătă, 26 octombrie 2013, în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, la inițiativa pr. Irineu Fărcaș, rectorul Misiunii greco-catolice din Munchen, vor avea loc manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea mons. Octavian Bârlea. De la orele 17:00 se va celebra Slujba Parastasului, urmată de o sesiunea de comunicări cu titlul „Monseniorul Octavian Bârlea – 100 de ani de la naştere”, moderată de pr. conf. dr. Ioan Mitrofan.

Sesiunea de comunicări va începe cu un cuvânt de salut al P.S. dr. Claudiu Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopale şi Ion Dumitrel preşedintele Consiliului Judeţean Alba. În continuarea programului vor urma prezentările: “Octavian Bârlea sau exemplaritatea unei vieţi - repere biografice”,
prezintă pr. Ioan-Irineu Fărcaş; ”Octavian Bârlea, istoric al Bisericii Române Unite”, prezintă prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta; Intermezzo muzical – cvartetul Asociaţiei Regale din Alba Iulia; Prezentarea volumelor: ”Octavian Bârlea, Biserica Română Unită şi problema naţională”, prezintă prof. univ. dr. Iacob Mârza; ”Octavian Bârlea, Spre o nouă faţă a Bisericii Române Unite”, prezintă pr. conf. univ. dr. Cristian Barta; ”Carmen Banța, Ovidiu Bârlea, ediţie critică din fondurile documentare inedite”, prezintă diacon prof. univ. dr. Ioan Buzaşi.

Duminică, 27 octombrie 2013, în Sala festivă a Primăriei Mogoş, începând cu orele 13:00 va avea loc o comemorare a mons. Octavian Bârlea și a fratelui său Ovidiu, urmtă de vizitarea Bibliotecii „Ovidiu Bârlea” şi lansarea programului “Biblionet” în comuna Mogoş. De la ora 14:00 momentul comemorativ va continua în Căminul Cultural Mogoş, cu lansarea cărţilor: Octavian Bârlea, Biserica Română Unită şi problema naţionala (prezintă prof.univ.dr.Iacob Marza), Octavian Bârlea, Spre o nouă faţă a Bisericii Române Unite (prezintă pr.conf.univ.dr.Cristian Barta), Carmen Banța, Ovidiu Barlea, editie critica din fondurile documentare inedite (prezintă diacon prof.univ.dr. Ioan Buzaşi).

Octavian Bârlea, scurtă biografie:

Preot, istoric și cercetător de reputaţie internaţională, Octavian Bârlea s-a născut în 5 mai 1913, la Mogoş, judeţul Alba. A studiat la Academia de Teologie din Blaj, între anii 1930-1934, fiind hirotonit preot în Catedrala greco-catolică din Blaj în 1937. Între anii 1937-1945 și-a continuat studiile la Roma, obţinând doctoratul în teologie la Ateneul “De Propaganda Fide”, în 1943; în ştiinţe teologice la Institutul Pontifical Oriental, în 1945; şi licenţa în istorie ecleziastică, la Universitatea Gregoriană, în 1945.

Octavian Bârlea devenea simbolul exilului, mai ales al celui intelectul. Îl găsim în toate mişcările culturale, ale scriitorilor şi oamenilor de ştiinţă. Pune bazele Societăţii Academice Române, Academiei Româno-Americane, din anii 40 publică lucrări fundamentale despre istoria şi mai ales perspectivele românilor. A fost preot misionar pentru românii greco-catolici din exil – Germania, Austria, Paris, Statele Unite ale Americii; Vizitator apostolic pentru românii greco-catolici din Europa – din 1985; şi Rector al Misiunii române unite cu Roma din Germania, cu sediul la Munchen, în perioada 1978-2003. De asemenea, între anii 1957-1960 a fost redactor al redacției române de la Radio Vatican.

În legătură cu numeroase medii academice şi culturale internaţionale, a fost un cercetător asiduu al arhivelor italiene, germane şi austriece, publicând numeroase studii de istorie şi teologie în actele Societăţii sau în revista “Perspective”. Este considerat unul dintre cei mai mari istorici români ai Bisericii româneşti din Transilvania. Contribuţiile sale se situează în completarea operelor lui Augustin Bunea, Ioan Micu-Moldovan, Zenovie Pâclişanu. A primit următoarele distincţii pontificale: camerier secret, în 1952, prelat papal cu titlul de monsenior, în 1964, capelan al Ordinului de Malta, în 1961.

S-a stins din viață în 5 aprilie 2005.

ACC