Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Arhiepiscopul greco-catolic Traian Crișan, secretar al Congregaţiei Cauzelor Sfinţilor

 
Arhiepiscopul greco-catolic Traian Crișan, secretar al Congregaţiei Cauzelor Sfinţilor
  • 06 Noi 2018
  • 2617

La 6 noiembrie 1990 trecea la cele veșnice Arhiepiscopul greco-catolic Traian Crișan, secretar al Congregaţiei Cauzelor Sfinţilor.

Născut la 21 mai 1918, la Iara jud. Cluj, într-o famile destul de numeroasă, Traian Crişan era fiul lui Ştefan Crişan şi al Anisiei Trancă, fiind  al treilea copil din cei şase: Ştefan, Letiţia, Lenuţa, Romul şi Emilia. Studiază primele clase la şcoala primară din satul natal, în perioada 1925-1929, apoi la Liceul Regele Ferdinand din Turda şi mai apoi Teologia la Cluj. Trimis la Roma de către Episcopul Iuliu Hossu în anul 1939 a studiat teologia la Ateneo di Propaganda Fide (în prezent Universitatea Urbaniana) obţinând licenţa în Ştiinţa Sfintei Scripturi. A fost hirotonit în biserica Colegiului Pontifical Român Pio Romeno în 25 martie 1945 alături de Pamfil Carnaţiu şi Vasile Zăpărţan, de către episcopul  Alexandru Evreinof. Şi-a început apostolatul în biserica din Colle di Tora activând în acelaşi timp şi în cadrul colegiului român Pio Romeno şi în diecezele Porto şi Santa Rufina. Tot în anul 1945 se înscrie la Institutul Biblic din Roma – Pontificium Institutum Biblicum unde obţine doctoratul în Ştiinţele Biblice. După anul 1948 alege să rămână la Roma ocupând postul de aiutante di studio la secţiunea a III-a a Congregaţiei Riturilor. În anul 1951 este chemat capelan la Congregația Surorilor Franciscane ale Neprihănitei Zămisliri din Lipari, din Roma. În ierarhia Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor (desprinsă din Congregaţia Riturilor) avea să fie tot mai remarcat mai cu seamă după ce a fost numit prelat de onoare al Papei în 1973, ajungând ca în anul 1975, la 15 octombrie, să fie numit subsecretar al acestei  Congregaţii. Numirea sa ca subsecretar al acestei Congregaţii era o recunoaştere a activităţii sale timp de 29 de ani în cadrul Curiei Romane, fiind la această dată între cei 60-70 de funcţionari ai Congregaţiei, al treilea în ierarhie.

În anul 1979 este numit Rector al Bisericii Româneşti a Mântuitorului din Roma în Piazza delle Copelle.

Devenind vacant postul pentru secretar al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, Papa Ioan Paul al II-lea l-a desemnat pe Traian Crişan să ocupe acest post. A fost numit la 7 decembrie 1981, la vârsta de 63 de ani fiind numit şi Arhiepiscop titular de Drivast. Întrucât Dreptul Canonic latin prevedea faptul că Secretarul unei Congregaţii din Curia Romană trebuie să fie episcop, Sfântul Părinte l-a consacrat la data de 6 ianuarie 1982. Despre consacrarea lui Traian Crişan ca Arhiepiscop de Drivast (Drivastum) în România, a aflat atât familia sa cât şi conducerea statului român şi ierarhia Bisericii Ortodoxe. Întreaga ierarhie ortodoxă întrunită la Bucureşti pentru alegerea noului Mitropolit al Ardealului a condamnat această numire şi consacrare şi chiar a protestat considerând că această consacrare nu îşi are rostul din moment ce Biserica Greco-Catolică din România nu mai există. La data de 11 ianuarie 1982, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat textul unei scrisori de protest către Papa Ioan Paul al II-lea. Din însărcinarea Papei Ioan Paul al II în anul 1983 Traian Crişan face o vizită în Statele Unite ale Americii în Canton-Ohio, unde  l-a consacrat întru Episcop pe preotul Vasile Louis Puşcaş, acesta fiind primul episcop greco-catolic român din S.U.A. În februarie 1990, fiind bolnav a considerat că este în imposibilitatea de a-şi continua activitatea ca Secretar al Congregaţiei, motiv pentru care şi-a depus cererea de retragere. Moare în acelaşi an la 6 noiembrie.

Trupul său a fost depus la capela Congregaţiei Surorilor Franciscane ale Neprihănitei Zămisliri din Lipari, după care la capela biserica colegiului Pio Romeno, unde s-a ţinut şi slujba de înmormântare. A fost înmormântat în cimitirul Campo Verano din Roma în cripta Congregaţiei.  

Pr. Florin Gheorghiu

Știri din aceeași categorie