Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

România 100. Centenarul Unității Naționale sărbătorit la Blaj

 
România 100. Centenarul Unității Naționale sărbătorit la Blaj
  • 05 Noi 2018
  • 2425

Cu prilejul aniversării Centenarului Unității României s-a organizat la Blaj, în perioada 29-30 octombrie 2018, la Palatul Cultural, simpozionul științific-omagial „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Actualitate”. Peste 30 de personalități ale lumii universitare, profesori, conferențiari și lectori, au susținut, timp de două zile, conferințe despre diferite aspecte ale Unirii de la 1918 și implicațiile acesteia în viața concretă a românilor.

Organizatorii întregii manifestări au fost Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca prin Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Blaj și Facultatea de Istorie și Filosofie, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj și Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU) Blaj.

La eveniment au participat episcopii greco-catolici, care s-au aflat în această perioadă la Blaj, cu ocazia sesiunii de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Simpozionul „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Actualitate” a început luni, 29 octombrie, la orele 16:00, cu alocuțiuni de deschidere din partea prodecanului Facultății de Teologie, conf. univ. dr. Sorin Marțian, a decanului Facultății de Istorie și Filosofie prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, și a lect. univ. dr. pr. Anton Rus, directorul Departamentului Blaj al Facultății de Teologie. S-a continuat cu prelegeri pe teme precum Bisericile la 1918 (Ion Cârja), relația Stat Biserică (Lucian Turcu), identitate confesională și națională (Ciprian Ghișa), călugărul asumpționist Ștefan Berinde în dosarele Securității (Lucian Dîncă), controversa Dumnezeu și Cezarul (Sorin Marțian).

Tot luni, de la orele 18:30, a avut loc conferința internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”. În deschiderea conferinței, moderatorul acesteia, părintele vicar general prof. univ. dr. Cristian Barta, Decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeş-Bolyai, a așezat evenimentul sub semnul cinstirii eforturilor înaintașilor de a trezi conștiința națională și spiritul românesc și a contribuției acestora în realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Invitații speciali, ambasadorii prezenți la Blaj, au susținut alocuțiuni dedicate sărbătorii.

Într-o conferință susținută în limba română, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, a vorbit despre Biserica Română Unită cu Roma ca despre un adevărat ambasador al spiritului românesc, lupta acesteia fiind pentru triumful valorilor creștine în societatea românească, într-o perioadă, atunci și acum, tulbure. Verticalitatea și spiritul Blajului au contribuit la realizarea unității naționale. Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía i-a invitat pe cei care au asistat la această conferință să prețuiască trecutul, dar să fie în permanență atenți la prezent și viitor, pentru că numai așa putem duce mai departe valorile promovate de Școala Ardeleană la Blaj. În final, Excelența Sa a vorbit despre unitate ca necesitate, pentru că numai împreună putem spera la o patrie mai prosperă și mai dreaptă (conferința integrală poate fi lecturată aici). Următoarea prelegere a fost ținută de Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, acreditat și în Republica Malta și Republica San Marino. Excelența Sa a interpretat misiunea diplomaților români și a oricărui om politic sau de stat din perspectiva acțiunii episcopului Inocențiu Micu Clain, care a fost un model ce trebuie urmat în orice epocă a istoriei. Pornind de la definiția unui om de stat, Excelența Sa l-a prezentat pe „întemeietorul” Blajului drept un adevărat om de stat, cu viziune, care își proiectează acțiunile nu spre imediat, ci spre viitor. Diplomația contemporană este obligată să facă o privire lucidă asupra trecutului, cu proiectare spre viitor, o diplomație care să nu fie construită pe compromisuri. Exemplul de verticalitate al lui Inochentie Micu Clain trebuie să-i călăuzească nu doar pe diplomați, ambasadori sau oameni politici, ci pe fiecare dintre români, iar Blajul este în continuare chemat să joace un rol important în societatea românească, așa cum au făcut acest lucru înaintașii săi.

Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, mesaj ocazionat de festivitățile centenare (mesaj care poate fi lecturat integral aici).

În finalul conferinței internaționale „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, Preasfinția Sa Claudiu, în numele Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, i-a conferit Excelenței Sale Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Ordinul Arhiepiscopal Major „Preasfânta Treime” în formă de cruce pectorală. De asemenea, Excelenței Sale George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, acreditat și în Republica Malta și Republica San Marino, i-a fost conferit Ordinul Arhiepiscopal Major „Preasfânta Treime” pentru laici.

Din partea autorităților locale a vorbit primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, care a elogiat, la rândul său, Școala Ardeleană și valorile pe care primele școli cu predare în limba română din Transilvania le-a adus în cultura românească. Spiritul european al Blajului de altădată este o obligație pentru cei de azi de a urma calea deschisă aici, în urmă cu 300 de ani, iar autoritățile publice locale au responsabilitatea să ducă mai departe munca înaintașilor, întrucât demnitatea națională a devenit o stare de spirit la Blaj. În finalul intervenției sale, primarul municipiului Blaj l-a rugat pe Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía să transmită Papei Francisc faptul că Sfântul Părinte este așteptat în Mica Romă.

Marți, 30 octombrie, prelegerile au abordat teme referitoare la identitatea națională (Daniel Dumitran), Biserica și Unirea (Pop Horea Ovidiu), contrastul dintre Bine și Rău (Alberto Castaldini), binele public și amurgul datoriei (Ionuț Popescu), poeți ardeleni profeți ai Marii Uniri (Ion Buzași), istoriografia de după Unire (Remus Câmpeanu), prof. Vasile Chirvariu de la Oradea (Silviu Sana), acad. Alexandru Borza (Maria Țenchea), puterea în Stat și Biserică (Sabin Făgăraș), comunitatea creștină (Daniel Călin Pațulea), Biserica din Miercurea-Ciuc (Mihai Ștefănescu), binele comun (William Bleiziffer), România după 100 de ani (Sorin Russu), Biserica în spațiul ex-iugoslav (Mihai Gherghel).

(GALERIE FOTO)

Tot marți, 30 octombrie, de la orele 18,00 a fost programată conferința „70 de ani de la interzicerea abuzivă a Bisericii Române Unite”, care i-a avut ca invitați pe scriitorul Cristian Bădiliță, istoric al creștinismului timpuriu, cu conferința „Geniul greco-catolic românesc. O reevaluare a istoriei și culturii române” și pe istoricul Marius Oprea, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, cu conferința „Greco-catolicii în catacombe. Biserica Română Unită sub persecuțiile regimului comunist”. La eveniment, moderat de domnul Ion Moldovan, președintele AGRU Blaj, au participat membri ai Sinodului Bisericii, cadre didactice universitare, persoane consacrate, un numeros public. Manifestarea s-a desfășurat pe două planuri: unul, în care au fost scoase în evidență personalități ale Bisericii și rolul important pe care acestea l-au jucat în istoria, cultura, politica și viața socială a Transilvaniei și a României, și unul în care s-au prezentat momente din perioada în care Biserica Română Unită s-a aflat în catacombe. Despre primul subiect a prezentat o amplă expunere Profesorul Cristian Bădiliță, doctor în istoria creștinismului antic al Universității Paris IV Sorbona cu teza „Les métamorphoses de l’Antichrist chez les Pères de l’Eglise”, autor a zeci de volume cu caracter teologic și coordonator, împreună cu Francisca Bălăceanu și Monica Broșteanu, a traducerii comentate a Septuagintei. Cel de-al doilea subiect a fost abordat de istoricul Marius Oprea, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, autor al unei teze de doctorat cu titlul „Rolul și evoluția Securității (1948-1964)” și al mai multor volume dedicate instituției de represiune care a fost Securitatea comunistă, care a vorbit despre persecuțiile la care Biserica Greco-Catolică a fost supusă în anii comunismului. A fost prezentat și un film documentar despre deshumarea rămășițelor pământești ale mai multor victime ale comunismului, și așezarea lor creștinească în pământ, oameni uciși cu bestialitate pentru credința lor greco-catolică și pentru că se opuneau regimului instaurat în țara noastră de sovietici.

În final, a avut loc prezentarea cărții „Cealaltă jumătate a cerului. Figuri biblice feminine”, de Mauro Orsatti, traducere de Călin Daniel Pațulea și Adriana Zaharia, și a volumului omagial „Sapientia et Scientia Theologica. In honorem Renzo Lavatori, volum coordonat de Anton Rus și Alberto Castaldini, publicat cu prilejul aniversării a 80 de ani de viață ai Părintelui Profesor Renzo Lavatori, unul dintre cei mai cunoscuți teologi europeni contemporani.

Simpozionul organizat a fost expresia dorinței ierarhiei bisericești, a lumii universitare teologice și a autorităților publice blăjene de a marca momentul Centenarului României cu noblețe și profesionalism, într-un cadru de elegantă ținută de conștiință națională și fin patriotism, calități atât de necesare astăzi și care conferă atitudinea justă ca orientare spre viitor.

Pr. Anton Rus

Foto: Nicu Goga, Paul Crișan

 

 



Sursa:bru.ro