Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Vizita ad limina Apostolorum

 
Vizita ad limina Apostolorum
  • 02 Noi 2018
  • 3650

În perioada 5-10 noiembrie 2018, Episcopii catolici de ambele rituri din România se vor afla la Roma pentru tradiționala vizită „ad limina Apostolorum”.

Prin expresia „vizita ad limina Apostolorum” se intenționează menționarea întâlnirii pe care, la fiecare cinci ani, Episcopii din întreaga lume o au cu Sfântul Părinte Papa la Roma, pentru a ilustra particularitățile care caracterizează regiunea lor bisericească din punct de vedere religios, social și cultural. Având un fundament biblic (Gal 1, 18),  prin expresia „ad limina Apostolorum” erau indicate mormintele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar vizitele ad limina erau tocmai acele pelerinaje pe care credincioșii le făceau la mormintele Sfinților Apostoli. Același termen indica și vizita pe care fiecare Episcop trebuia să o facă în Urbe, potrivit celor stabilite de Conciliul din Roma în anul 745.

Prevederile Codului Canoanelor Bisericilor Orientale (can. 92 §3; 134 §2; 208; 317) tratează despre raportul cincinal asupra stării eparhiei pe care fiecare Episcop trebuie îl prezinte Scaunului Apostolic și despre vizita ad limina Apostolorum pe care trebuie să o facă Patriarhii, Arhiepiscopii Majori, Mitropoliții, Episcopii și Exarhii.

În ceea ce privește Biserica latină, can. 399 și 400 tratează despre vizitele ad limina Apostolorum.

Această vizită constă în trei momente principale: pelerinaj la mormântul Sfântului Apostol Petru, primul Papă; întâlnire cu Pontiful Roman; vizitarea Dicasterelor Curiei Romane. La nivel pastoral, această vizită le oferă Episcopilor posibilitatea de a-și întări conștiința de succesori ai Apostolilor și de a simți comuniunea ierarhică cu succesorul lui Petru. Întâlnirea cu Sfântul Părinte tinde să consolideze legăturile unității în aceeași credință, speranță și caritate. Ea constituie un moment particular de comuniune, nu doar ca o informare reciprocă, ci mai ales ca o consolidare a colegialității.

În baza acestor principii, vizita „ad limina Apostolorum” dobândește diferite semnificații: o semnificație sacrală în rugăciunea „ad Limina Apostolorum”; o semnificație personală, în întâlnirea între Episcop și Pontiful Roman; o semnificație curială sau comunitară, rezultată din vizitele și colocviile cu reprezentanții Dicasterelor care, alături de Pontiful Roman, formează o comunitate dedicată necesităților tuturor Bisericilor.

Vizita ad limina nu este un act pur și simplu administrativ, ci este unul eclezial care implică o „ecleziologie euharistică”, în care se evidențiază legătura dintre Biserica Universală și Bisericile locale și care își are centrul în celebrarea euharistică, taina unității cu un nume: Petru, și un scaun: Roma.

Ultima vizită ad limina a Episcopilor Catolici din România a avut loc în anul 2010, în timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

 

Biroul Juridic al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș