Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Apropiere de creştinii persecutaţi

 
Apropiere de creştinii persecutaţi
  • 16 Oct 2018
  • 2078

Sinodul despre tineri. A zecea congregație generală

Unul dintre principalele motive pentru care tinerii se simt vulnerabili este pentru că n-au primit o cateheză suficientă. De fapt, adesea nu au instrumentele necesare cu privire la temele credinţei pentru a se confrunta cu persoanele pe care le întâlnesc. A fost tema ridicată în timpul adunării de după-amiază, joi 11 octombrie, a Sinodului Episcopilor. Au participat 257 de părinţi sinodali sub preşedinţia cardinalului Desiré Tsarahazana şi în prezenţa papei Francisc. În afară de şase părinţi sinodali, au intervenit şase auditori, şase delegaţi fraterni. Au fost douăsprezece intervenţii libere.

Înainte de începutul lucrărilor, pontiful a urcat în sectorul unde se aflau tinerii auditori şi a conversat cu ei. Şi în dimineaţa următoare papa Francisc s-a oprit cu un tânăr auditor brazilian şi cu acea ocazie a înregistrat un scurt video-mesaj adresat întregului popor din Brazilia, în ziua în care se sărbătoreşte Fecioara de la Aparecida. "Fie ca fiecare dintre voi - a spus el - s-o întâlnească în inima sa aşa cum pescarii au găsit-o în fluviu. Căutaţi în apele inimilor voastre şi o veţi întâlni pentru că este mamă. Fie ca ea să vă însoţească şi ca să vă rugaţi pentru mine".

În congregaţia de joi după-amiază s-a vorbit despre fragilitatea care derivă din lipsa unui drum catehetic rodnic şi care poate să inducă pe tineri să cadă în capcana fundamentalismului religios. Această condiţie poate să-l facă pe vreunul să fie îndreptat spre o profundă radicalizare care se manifestă sub multiple forme. Adică, unii tineri ajung să fie victime ale unui soi de spălare a creierului care loveşte mai uşor pe şomeri şi pe cei care au puţin de pierdut.

A forma şi a însoţi tineretul, a amintit un părinte sinodal, odinioară era datoria întregii comunităţi creştine locale, astăzi revine celei parohiale. Ea ar trebui să-i considere pe fiii săi drept cea mai preţioasă dintre comorile de condus, de ocrotit şi de susţinut în maturizarea sa. În afară de comunitate, în acest context, a fost subliniat rolul fundamental al familiei. Ea este prima şcoală în care tinerii primesc mai ales educaţia la viaţă şi la viaţa creştină. De fapt, familia poate să contribuie eficient la însoţirea tinerilor în discernământul vocaţiei la viaţa călugărească sau familială. Un părinte sinodal a amintit apoi că impresia că Biserica, atunci când este vorba despre putere, este o Biserică de bărbaţi, trebuie să fie depăşită. Altminteri mai ales femeile tinere, a adăugat el, nu vor avea posibilitatea de a-şi face auzit glasul lor.

După intervenţiile părinţilor sinodali programate a fost rândul a şase auditori, dintre care primul a fost Safa Al Abbia, din Biserica caldeeană, care a amintit numeroşii martiri care şi-au vărsat sângele în Irak. Au fost 1224, dintre care jumătate tineri, creştinii ucişi în ultimii ani. E suficient să ne gândim la atentatul petrecut în biserica Our Lady of Salvation la Bagdad în timpul liturghiei duminicale din 31 octombrie 2010, în care au murit 58 de credincioşi şi 2 preoţi. Sau, la asasinarea părintelui Ragheed şi a episcopului Faraj Paulus Rahho, în afară de numeroasele bombe lansate împotriva bisericilor. Safa a relatat că a fost aproape martor al unuia dintre aceste atentate, petrecut în biserica frecventată de el, unde maşina capcană a provocat morţi şi răniţi. Apoi a amintit că în timpul ofensivei de la Mosul şi în Câmpia Ninive, peste 120.000 de creştini au fost expulzaţi din casele lor într-o singură noapte. Astfel printre tineri, a explicat Safa, s-a răspândit frica de viitor. Asta a influenţat atitudinea lor faţă de educaţie, studiu şi căsătorie. Una dintre temerile principale, a destăinuit el, este de a vedea Irakul golit de creştini. Motivul este emigraţia masivă care a dus numărul de creştini de la aproape 1.500.000 în 2003 la 400.000 în ultimii ani. De aici invitaţia la rugăciune pentru Irak şi pentru credincioşii săi, cu o intenţie specială şi pentru tinerii din alte naţiuni unde creştinismul este minoritar.

Yadira Vieyra, cercetătoare şi asistentă pentru familiile imigrate în Statele Unite ale Americii, a spus că este nevoie de o Biserică ce îi asistă pe tineri şi familiile lor ca să dezvolte răspunsuri adecvate la adversităţi şi să transmită adevărul că Cristos este de partea celor asupriţi şi îi provoacă pe asupritori. Samoanul Joseph Sapati Moeono-Kolio, membru al Caritas Internationalis pentru Oceania, a amintit că strămoşii săi timp de secole au străbătut oceanele. Bătrânii ştiau să citească stelele şi curenţii, conducând în direcţia corectă, dar pentru a mişca canoele era nevoie de tineri. În timpul navigaţiei, a explicat el, bătrânii trebuie să fie sensibili faţă de tineri şi aceştia trebuie să aibă încredere în bătrâni pentru a vâsli în ape sigure. Ambele generaţii înţelegeau importanţa acestei relaţii de încredere reciprocă, pentru că se aflau în aceeaşi canoe. Şi astăzi este nevoie de a regăsi acest raport de încredere pentru a urma împreună lumina lui Cristos.

Henriette Camara, membru al scoutiştilor catolici din Guineea, a făcut referinţă la situaţia tinerilor care trăiesc în contexte familiale dificile sau care s-au convertit de la alte religii. De aici propunerea de a forma o echipă de reflecţie pentru a-i însoţi pe cei care sunt persecutaţi numai pentru că vor să-l urmeze pe Cristos mai îndeaproape, cum ar fi în viaţa consacrată. O altă propunere a fost aceea de a organiza un simpozion de tineri care aparţin tuturor mişcărilor pentru a purta flacăra lui Cristos şi a păcii în lume.

Părinţilor sinodali le-a fost oferit un text cu titlul Tineri misionari, martori ai lui Cristos până la dăruirea vieţii! Pregătit de Agenţia Fides. Este vorba despre un raport despre tineri preoţi, surori, seminarişti şi laici ucişi din 2000 până în 2017. Documentul a fost prezentat de cardinalul Fernando Filoni, prefect al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor.

 

(După L'Osservatore Romano, 13 octombrie 2018)

 

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 



Sursa:ercis.ro