de Roberto dal Bosco
În sălile de cinema rulează filmul american „Gravity”. În fruntea box-office-ului din SUA şi Italia se află un film de calitate; este una dintre cele mai emoţionante pelicule văzute în ultimul timp. În film este vorba despre doi astronauţi care, naufragiind în spaţiul orbital, încearcă să revină pe Pământ, însă nu vă spunem mai multe pentru a nu va fura bucuria de a vedea un film de calitate. Pelicula regizată de mexicanul Alfonso Cuarón a avut un buget de 100 de milioane de dolari şi are doar 2 actori: George Clooney şi Sandra Bullock.
Pelicula este unul dintre cele mai bune filme ale regizorului mexican, nu doar datorită efectelor speciale deosebite, a prezentării vieţii în spaţiu şi a frumuseţii pământului văzut din spaţiu, ci şi datorită mesajului pe care îl transmite şi care nu ne poate lăsa indiferenţi. După ce vezi acest film este imposibil să rămâi cu impresia că spaţiul este un loc primitor; din contră, spaţiul este un loc al terorii, al distrugerii şi al morţii.
Leit-motivul filmului pare a fi: „viaţa în spaţiu este imposibilă”, frază repetată împreună cu alte informații încă de la începutul filmului pentru a dovedi imposibilitatea de a supravieţui în spaţiu. Însuşi protagonistul peliculei, un astronaut, spune la un moment dat că urăşte spaţiul.
În spatele denigrării programelor spaţiale se ascunde şi altceva, unii dintre promotorii acestei discreditări cred cu tărie că omenirea nu trebuie să părăsească Pământul. Iar orice tentativă de a cuceri spaţiul merită pedeapsa divină, subiect care se află şi în centrul filmului „Gravity”. Nu de puţine ori această luptă împotriva cuceririi spaţiului degenerează într-o adevărată pledoarie pseudo-religioasă care se reîntoarce la păgânism şi la adorarea Gaiei, Mama Pământ, care nu trebuie niciodată părăsită. Un subiect care este readus în centrul atenţiei prin pelicula americană care se bucură de un succes incredibil.
Pro sau contra explorării spaţiului, pro sau contra părăsirii Pământului, „Gravity” ne invită să reflectăm încă o dată la programele spaţiale şi al „prietenia mortală” a omului cu spaţiul neprietenos.
Traducere: Andrei Hrişman
Sursa:www.lanuovabq.it