”Există pericolul ca prezența fraților și surorilor în credință să fie ștearsă, desfigurând chipul însuși al regiunii, pentru că un Orient Mijlociu fără creștini nu ar fi Orientul Mijlociu”: a spus papa Francisc în discursul de la începutul Zilei de rugăciune și reflecție despre pace în Orientul Mijlociu, organizată la inițiativa pontifului sâmbătă, 7 iulie 2018, la Bari, orașul Sfântului Nicolae. Papa a invitat la această zi de rugăciune patriarhii catolici și ortodocși din Orientul Mijlociu, care au răspuns cu o generozitate emoționantă. Inițiativa spirituală are ca generic ”Pace ție! Creștinii, împreună pentru Orientul Mijlociu”.
Pontiful a ajuns cu elicopterul la Bari sâmbătă în jurul orei 8.00. După ce a salutat personal patriarhii răsăriteni în fața bazilicii ”Sf. Nicolae”, a mers să se închine împreună la relicvele sfântului și a aprins candela artistică a celui venerat deopotrivă în Răsărit și în Apus.
Primul moment al Zilei a fost Rugăciunea comună pentru pace în Orientul Mijlociu, care a început la 9.30 în Piața ”La Rotonda” de la țărmul mării. Aici papa Francisc și patriarhii orientali erau așteptați de un mare număr de pelerini și credincioși, care urmăreau ceremonia cu ajutorul maxi-ecranelor.
În cuvântul de prezentare a Rugăciunii comune, Sfântul Părinte a subliniat importanța locului în care se desfășoară întâlnirea religioasă cu patriarhii răsăriteni. ”Am venit peregrini la Bari, fereastră deschisă larg spre apropiatul Orient, purtând în suflet Bisericile noastre, popoarele și numeroasele persoane care trec prin situații de mare suferință”, a spus pontiful în discursul său. ”În Orientul Mijlociu se află rădăcinile sufletelor noastre. Dar asupra acestei splendide regiuni, s-a adunat, mai ales în ultimii ani, un nor negru de întuneric: război, violență și distrugere, forme de ocupație și de fundamentalism, migrații forțate și abandon, toate în tăcerea multora și cu complicitatea multora”.
Papa Francisc: «Orientul Mijlociu a devenit pământul unor oameni care își abandonează țara. Și există riscul ca prezența fraților și surorilor în credință să fie ștearsă, desfigurând chipul însuși al regiunii, pentru că un Orient Mijlociu fără creștini nu ar mai fi Orientul Mijlociu».
”Să ne rugăm uniți”, a fost îndemnul pontifului, ”ca să cerem de la Stăpânul cerului pacea pe care cei puternici de pe pământ nu au reușit încă să o găsească. De pe cursul Nilului la Valea Iordanului și mai departe, dincolo de Oronte, până la Tigri și Eufrat, să răsune strigătul Psalmului: ”Pace ție!” (122,8). Împreună cu psalmistul implorăm în mod special pentru Ierusalim, cetatea sfântă și iubită de Dumnezeu dar rănită de oameni, asupra căreia Domnul continuă să plângă: «Pace ție!». Indiferența ucide, iar noi vrem să fim vocea care contrastează omuciderea indiferenței. Vrem să dăm voce celui fără voce, celui care are de înghițit numai lacrimi, pentru că Orientul Mijlociu astăzi plânge, suferă și tace, în timp ce alții îl calcă în picioare căutând putere și bogății. Pentru cei mici, cei simpli, cei răniți, pentru cei de partea cărora stă Dumnezeu, noi implorăm: «Pace ție!»”.
La finalul Rugăciunii pentru pace, papa și patriarhii s-au întors la bazilica ”Sf. Nicolae” pentru al doilea moment important al Zilei: un dialog fratern cu ușile închise. După o reflecție introductivă, încredințată monseniorului Pierbattista Pizzaballa, administratorul apostolic al Patriarhatului latin al Ierusalimului, a urmat un timp de intervenții libere. Reprezentanții Bisericilor din care fac parte peste un miliard de creștini au împărtășit în comun punctele de vedere, observațiile și propunerile raportate la situația concretă a respectivelor comunități.
În mod sugestiv, la încheierea întâlnirii porțile bazilicii ”Sf. Nicolae” s-au redeschis, iar papa Francisc și ceilalți participanți au ieșit împreună pe esplanada lăcașului de cult pentru a elibera spre cer un stol de porumbei primiți din mâinile copiilor. După prânzul în comun la Arhiepiscopia din Bari și câteva momente de întreținere cu patriarhii, papa se întoarce la Roma cu elicopterul, urmând să ajungă în Cetatea Vaticanului în jurul orei 17.00.
A. Dancă