Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Olanda: Cale liberă pentru eutanasie pentru persoanele bătrâne afectate de slăbiciuni foarte obişnuite

 
Olanda: Cale liberă pentru eutanasie pentru persoanele bătrâne afectate de slăbiciuni foarte obişnuite
  • 29 Iun 2018
  • 3467

În Olanda va fi suficient a fi bătrâni şi afectaţi de slăbiciuni pentru a cere şi a obţine eutanasia. Spune asta noul cod de conduită trimis tuturor medicilor de bază din ţară de comisia de control al eutanasiei. Faţă de cel din 2015 se observă o schimbare relevantă: slăbiciunile normale şi foarte răspândite care în general vin în timpul bătrâneţii sunt o motivaţie suficientă pentru a avea acces la sinuciderea asistată.

În documentul de 138 de pagini se citeşte: "Dacă un pacient vrea să primească eutanasia, suferinţele sale trebuie să fie de natură medicală. Însă nu trebuie neapărat să fie afectat de o patologie terminală. Acumularea de dificultăţi tipice ale bătrâneţii - cum sunt probleme de vedere, probleme de auz, osteoporoză, artrită, probleme de echilibru, declin cognitiv - pot cauza suferinţe insuportabile fără perspective de îmbunătăţire. Dacă una sau mai mult condiţii împreună cauzează pacientului o suferinţă pe care el o consideră insuportabilă", trebuie să fie autorizată eutanasia. În document se subliniază după aceea că "acest criteriu este complet subiectiv pentru că ceea ce este suportabil pentru un pacient ar putea să nu fie suportabil pentru un altul".

Şi medicul? Care este rolul său? Acesta va fi pur şi simplu un executant al voinţei pacientului. În acest mod se răstoarnă nu numai rolul medicinii, ci şi cel al legii, care în 2002 fusese aprobată numai pentru acele "cazuri excepţionale" în care pacientul avea o perspectivă de viaţă care nu era mai mare de şase luni în faţa unor boli terminale.

Noul cod de conduită a fost aprobat după ce Ministerul Justiţiei a deschis cinci dosare împotriva tot atâtor medici pentru neglijenţă şi iregularitate în aplicarea legii. Îndeosebi, a fost pusă sub acuzare clinica "Sfârşitul vieţii", care a acordat eutanasia unei femei de 84 de ani care nu avea patologii deosebite, decât o dificultate crescândă de a se deplasa. Medicul său de bază îi refuzase injecţia letală, propunându-i intervenţii alternative de îngrijire, ea s-a opus adresându-se tocmai clinicii, care a predispus totul pentru ucidere la doar o lună după cerere.

Eutanasia, ca şi avortul, pare să reprezintă o cale fără întoarcere pentru societăţile care o acceptă. Numerele, cel puţin în Olanda deocamdată, vorbesc clar: numai în 2002 au murit cu eutanasie 1.882 de persoane. În 2017, au murit cu eutanasie 6.585 de persoane, adică 250% mai mult. De acum, 4,4% din decesele din Olanda se datorează eutanasiei. Numere ameţitoare care arată cum injecţiile letale administrate cresc de 15 ani, la fel cu abuzurile, care adesea sunt tolerate. În afară de asta, conform unui studiu al New England Journal of Medicine (NEJM), intitulat "Decizii despre sfârşitul vieţii în Olanda", circa 23% dintre cazuri nu sunt raportate (în 2017 morţii ar fi aşadar 8.100).

 

Traducere: pr. Mihai Pătrașcu

 



Sursa:ercis.ro