Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Biserica nu se limitează doar la comunitatea de la umbra propriei clopotniţe

 
Biserica nu se limitează doar la comunitatea de la umbra propriei clopotniţe
  • 09 Oct 2013
  • 4440
La cateheza audienţei generale de miercuri, 9 octombrie 2013, Sfântul Părinte s-a oprit asupra caracteristicii catolicităţii Bisericii, asupra semnificaţiei sale: “Cred în Biserica una, sfântă, catolică”. Explicând etimologia cuvântului catolic, care derivă din grecescul „kath olòn”, care înseamnă totalitate sau potrivit totalităţii, Papa Francisc a întrebat „în ce sens spunem că Biserica este catolică”.

Iată cele trei semnificaţii prezentate de Episcopul Romei în cateheza audienţei generale:

Prima semnificaţie a catolicităţii – credinţa vestită în întregime şi vestită tuturor: „Biserica este catolică pentru că este spaţiul, casa în care este vestită credinţa în întregime şi în care mântuirea purtată de Isus este oferită tuturor”, a spus Papa Francisc.

„În Biserică fiecare dintre noi află tot ceea ce este necesar pentru a crede, pentru a trăi asemenea unor creştini, pentru a deveni sfinţi”, a continuat Episcopul Romei aducând ca exemplu familia, în cadrul căreia fiecare primeşte ceea ce-i permite să crească, să se maturizeze, să trăiască".

„Nu putem creşte singuri, nu putem merge înainte singuri, în izolare, ci este necesar să se crească într-o comunitate, într-o familie. (…) În Biserică îl putem întâlni pe Domnul în Sacramente, ce sunt ferestrele deschise prin intermediul cărora ne este dată lumina lui Dumnezeu, izvoare din care putem să gustăm adevărata viaţă a lui Dumnezeu”.

Sfântul Părinte ne-a îndemnat pe fiecare să ne întrebăm cum trăim în Biserică, cum primim darurile pe care ni le oferă, pentru a putea creşte şi maturiza asemenea unui creştin.

A doua semnificaţie a catolicităţii – universalitatea Bisericii: Pontiful a explicat că a doua semnificaţie a catolicităţii este universalitatea, Biserica fiind răspândită în întreaga lume pentru a vesti Evanghelia fiecărei femei şi fiecărui bărbat.

„Biserica nu este un grup de elită, nu-i priveşte doar pe unii. Biserica nu se închide ci este trimisă la întreaga umanitate. Este unica Biserică prezentă şi în cele mai mici componente ale acesteia. Fiecare poate spune că Biserica catolică este prezentă în propria parohie, căci şi aceasta face parte din Biserica universală, şi aceasta conţine plinătatea darurilor lui Cristos, credinţa, sacramentele, ministerul, fiind în comuniune cu Episcopul, cu Papa şi fiind deschisă tuturor”.

Explicând că Biserica nu se limitează doar la comunitatea „de la umbra propriei clopotniţe”, Episcopul Romei a spus că „Biserica îmbrăţişează o imensă mulţime de oameni şi popoare care profesează aceiaşi credinţă, se hrănesc cu aceeaşi Euharistie şi sunt slujiţi de aceiaşi Păstori”.

Apartenenţa la Biserica Catolică trebuie însă să suscite în noi o întrebare legată de ce anume facem pentru a le comunica altora bucuria întâlnirii cu Domnul, bucuria apartenenţei la Domnul. „Vestirea şi mărturisirea credinţei nu este o chestiune care-i priveşte doar pe unii, ci mă priveşte şi pe mine, pe tine, pe fiecare dintre noi”.

A treia semnificaţie a catolicităţii – Biserica, casa armoniei, unde unitatea se îmbină cu diversitatea: Oprindu-se asupra celei de-a treia semnificaţii a catolicităţii, Succesorul lui Petru a explicat că Biserica este catolică pentru că „este casa armoniei, unde unitatea şi diversitatea ştiu să se conjuge împreună pentru a deveni bogăţie (spirituală)”.

„Să ne gândim la imaginea simfoniei, care înseamnă acord şi armonie”, a spus Papa. „Diferite instrumente cântă împreună, dar fiecare menţine un timbru unic, de neconfundat, iar propriile caracteristici de sunet se acordează după un element comun. Există apoi directorul de orchestră iar în cadrul simfoniei care se execută toţi interpretează împreună în armonie, fără ca timbrul şi caracteristica fiecărui instrument să se piardă ci, dimpotrivă, fiecare instrument fiind valorizat la maximum”.

„Există o frumoasă imagine potrivit căreia Biserica este asemenea unei mari orchestre în care este varietate şi diversitate între diferitele componente; o varietate care nu conduce la conflict, nu creează antagonism, ci se lasă cuprinsă de armonia Spiritului Sfânt; este El adevăratul Maestru, El însuşi este armonia. De aceea, să ne întrebăm: trăim în comunităţile noastre în armonie? Îl acceptăm pe celălalt, acceptăm să existe o justă varietate sau tindem spre uniformizare?”

„Să ne rugăm pentru ca Spiritul Sfânt să ne facă tot mai „catolici”, a îndemnat Papa Francisc sugerându-ne să ne întrebăm în mod concret cum ne raportăm noi la Biserică: “Când merg la Biserică este ca şi cum aş fi pe stadion, la o partidă de fotbal? Nu! Este altceva. Cu ce spirit merg eu la Biserică? Cum primesc darurile pe care mi le oferă, pentru a creşte, pentru a mă maturiza ca şi creştin? Particip la viaţa comunităţii sau merg în Biserică şi mă închid în propriile probleme, izolându-mă de ceilalţi?”




Sursa:ro.radiovaticana.va