Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să nu ne separăm niciodată de iubirea lui Isus, vița cea adevărată

 
Să nu ne separăm niciodată de iubirea lui Isus, vița cea adevărată
  • 30 Apr 2018
  • 3957

Să rămânem întotdeauna în Isus ca mlădițele pe viță și să nu ne separăm niciodată de iubirea sa, căci fără El nimic nu putem face: este îndemnul papei Francisc de la rugăciunea ”Regina Coeli”, recitată duminică, 29 aprilie 2018, împreună cu romanii și pelerinii prezenți în Piața Sf. Petru. Printre aceștia se afla și un grup de profesori de religie din dieceza de Iași, însoțiți de pr. Mihai Roca, directorul Oficiului diecezan pentru cateheză. La saluturile finale, Sfântul Părinte a făcut un apel la pace în Nigeria, unde săptămâna trecută au fost uciși doi preoți și zeci de credincioși în timpul Sfintei Liturghii, și a promis sprijinul rugăciunilor sale pentru realizarea speranțelor pozitive din Peninsula Coreeană.

«Cuvântul lui Dumnezeu», a spus papa la rugăciunea ”Regina Coeli”, «continuă și în această a cincea duminică a Paștelui să ne arate calea și condițiile prin care putem fi comunitatea Domnului înviat. Duminica trecută era scoasă în evidență relația dintre cel care crede și Isus Bunul păstor. Astăzi, Evanghelia ne propune momentul în care Isus se prezintă ca adevărata viță și ne îndeamnă să rămânem uniți cu El pentru a aduce rod mult (cf. Ioan 15,1-8). Vița este o plantă care formează o unitate cu mlădițele, iar mlădițele sunt roditoare numai dacă sunt unite cu vița. Această relație este secretul vieții creștine, iar evanghelistul Ioan o exprimă prin verbul ”a rămâne”, care în pericopa de astăzi este repetat de șase ori».

A rămâne cu Domnul, a continuat Sfântul Părinte, înseamnă a găsi curajul de a ieși din comoditățile noastre pentru a înainta în ”marea deschisă” a necesităților celorlalți și a da un spațiu amplu mărturiei noastre creștine în lume.

«Unul din roadele cele mai mature care provin din comuniunea cu Cristos este, într-adevăr, angajamentul de caritate față de aproapele, iubindu-i pe frați cu spirit de abnegație, până la cele din urmă consecințe, așa cum Isus însuși ne-a iubit. Dinamismul carității celui care crede nu este rezultatul unor strategii, nu ia naștere din solicitări externe, instanțe sociale sau ideologice, ci din întâlnirea cu Isus și din faptul de a rămâne în Isus. El este pentru noi vița din care absorbim seva, adică ”viața” prin care ducem în societate un alt mod de a trăi și de a se dărui, care îi pune pe primul loc pe cei din urmă».

Făcând referință la recenta sa exortație apostolică ”Gaudete et exsultate”, papa Francisc a subliniat că Sfinții au reușit să trăiască în plinătate viața creștină și mărturia carității pentru că ”au fost adevărate mlădițe ale viței Domnului. Dar pentru a fi sfinți nu e nevoie să fim episcopi, preoți, călugărițe sau călugări [...]. Cu toții suntem chemați să fim sfinți trăind cu iubire și oferind fiecare propria mărturie în ocupațiile de fiecare zi, acolo unde se află” (nr. 14). Cu toții suntem chemați să fim sfinți, trebuie să fim sfinți cu această bogăție pe care o primim de la Domnul înviat. Orice activitate – munca și odihna, viața de familie și în societate, practica responsabilităților politice, culturale și economice – orice activitate, dacă este trăită în uniune cu Isus și cu o atitudine de iubire și slujire, este o ocazie de a trăi în plinătate Botezul și sfințenia evanghelică. Să ne fie ajutor Maria, Regina sfinților și modelul comuniunii desăvârșite cu Fiul său dumnezeiesc. Ea să ne învețe să rămânem în Isus ca mlădițele pe viță și să nu ne separăm niciodată de iubirea sa. Nimic nu putem face fără El, pentru că viața noastră este Cristos cel viu, prezent în Biserică și în lume”.

După rugăciunea ”Regina Coeli”, papa a amintit că ieri a fost beatificată în Polonia Ana Chrzanowska (1902-1973), laică, asistentă sanitară, ”care și-a dedicat viața îngrijirii bolnavilor în care vedea chipul lui Isus cel suferind. Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru mărturia acestei apostole a bolnavilor și să ne străduim să-i imităm exemplul”.

Suveranul Pontif a spus mai departe că însoțește cu rugăciunea sa ”rezultatul pozitiv” al summit-ului inter-coreean de vinerea trecută și ”angajamentul curajos” al celor doi lideri de a întreprinde un parcurs de dialog sincer pentru o Peninsulă Coreeană liberă de arme nucleare. ”Înalț rugăciuni la Domnul pentru ca speranțele într-un viitor de pace și o prietenie mai fraternă să nu fie dezamăgite și pentru ca această colaborare să poată continua, aducând roade de bine pentru scumpul popor coreean și pentru lumea întreagă”.

Papa Francisc, care a întâlnit săptămâna trecută la Roma episcopii din Nigeria cu ocazia vizitei ”ad Limina Apostolorum”, a făcut la rugăciunea ”Regina Coeli” un apel la pace în această țară africană. ”Săptămâna trecută”, a afirmat pontiful, ”comunitatea creștină din Nigeria a fost din nou lovită prin uciderea unui grup de credincioși, printre care se aflau și doi preoți. Să-i încredințăm lui Dumnezeu cel milostiv pe acești frați pentru ca să ajute comunitățile atât de greu încercate să-și regăsească armonia și pacea”.

În fine, după ce a salutat diferitele grupuri de pelerini din mai multe țări, Sfântul Părinte a amintit că în seara de marți, 1 mai a.c., va efectua un scurt pelerinaj la sanctuarul Fecioarei Maria a Divinei Iubiri, lângă Roma. ”Vom recita rozariul”, a spus episcopul Romei, ”rugându-ne în mod special pentru pace în Siria și în întreaga lume. Vă invit să vă uniți spiritual la această inițiativă și să prelungiți pe parcursul întregii luni a lui mai rugăciunea rozariului pentru pace”.

Primiți la final Binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

(rv – A. Dancă)

 



Sursa:ro.radiovaticana.va