Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Credinţa nu poate fi cumpărată, dar poate fi cerută şi primită în dar

 
Credinţa nu poate fi cumpărată, dar poate fi cerută şi primită în dar
  • 18 Apr 2018
  • 2734

«Semnificația Botezului reiese în mod clar din celebrarea sa, de aceea ne îndreptăm atenția asupra acesteia», a spus Sfântul Părinte în cateheza audienţei generale de miercuri, 18 aprilie, din Piaţa Sfântul Petru, a doua cateheză din Timpul Paştelui, dedicată Botezului şi inspirată din Evanghelia după sfântul Ioan, capitolul 3.

«De fapt, ceea ce se petrece în celebrarea Botezului suscită o dinamică spirituală care traversează întreaga viață a celor botezaţi; este începutul unui proces care ne permite să trăim uniţi cu Cristos în Biserică», a explicat pontiful, evidenţiind cum din gesturile şi cuvintele celebrării acestui sacrament al iniţierii creştine reuşim să înţelegem mai bine darul primit în ziua botezului nostru şi să reînnoim angajamentul de a corespunde acestuia în actualele condiţii de viaţă.

Parcurgând momentele Botezului, începând cu solicitarea numelui candidatului, "deoarece numele indică identitatea unei persoane", Sfântul Părinte a explicat:

Papa Francisc: «Dumnezeu îl cheamă pe fiecare pe nume, iubindu-ne individual, în aspectele concrete ale istoriei noastre. Botezul declanșează vocația personală de a trăi ca creștini, care se va dezvolta pe tot parcursul vieții. Și implică un răspuns personal și nu unul împrumutat, de felul "copiere și lipire". De fapt, viața creștină este impregnată cu o serie de chemări și răspunsuri: Dumnezeu continuă să ne pronunțe numele de-a lungul anilor, făcând să răsune în mii de feluri chemarea sa de a deveni conformi cu Fiul Său Isus.»

«Numele este, prin urmare, important! Părinții se gândesc la numele pe care urmează să-l dea copilului chiar înainte de nașterea lui: şi acest lucru face parte din așteptarea unui fiu care, în propriul nume, va avea identitatea sa originală, și pentru viața creștină legată de Dumnezeu», a spus pontiful, subliniind că a deveni creştini este un dar venit de Sus.

 «Credinţa nu poate fi cumpărată, dar poate fi cerută şi primită în dar», a continuat Sfântul Părinte explicând valoarea Semnului Crucii "ce marchează pecetea lui Cristos asupra celui care îi va aparţine şi semnifică harul răscumpărării pe care Cristos ni l-a dobândit prin Crucea sa". Însă, în ce măsură devenim creştini?

Papa Francisc: «Se devine creştini în măsura în care crucea este imprimată în noi ca un sigiliu "pascal" (Cf Ap 14,1; 22,4), făcând vizibil, chiar și în exterior, modul creștin de a înfrunta viaţa. Făcând semnul crucii – când ne trezim, înainte de masă, în caz de pericol, ca apărare împotriva celui rău, seara, înainte de a dormi –  înseamnă să spunem nouă înşine şi altora cui îi aparţinem, cine vrem să fim. De aceea este foarte important să-i învăţăm pe copii să facă bine Semnul Crucii  Și, după cum facem când intrăm într-o biserică, tot astfel putem face şi acasă: păstrând puțină apă sfinţită într-un mic vas potrivit, când ne întoarcem acasă sau când ieșim din casă, făcând semnul crucii cu acea apă, ne amintim că suntem botezați.»

 

RV/AM

 



Sursa:ro.radiovaticana.va