Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Festivitatea de deschidere a noului an universitar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj

 
Festivitatea de deschidere a noului an universitar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj
  • 01 Oct 2013
  • 3993
Sub semnul speranţelor, al străduinţelor personale şi instituţionale, şi al încrederii în perspectivele pe care Dumnezeu le deschide atunci când omul începe un lucru cu bunăintenţie şi credinţă, s-a desfăşurat deschiderea noului an universitar 2013-2014 la Facultatea de Teologie Greco-Catolică Departamentul Blaj din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” în data de 30 septembrie a.c.

Festivităţile au început cu celebrarea Sfintei Liturghii pontificată în Capela Seminarului Teologic, de la orele 10:00, de Preasfinţia Sa Claudiu Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj care a fost prezent în numele Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureşan şi în nume propriu şi care, în cuvântul arhieresc ocazionat de deschiderea anului universitar s-a adresat cadrelor didactice şi studenţilor vorbindu-le despre numărul şi evlavia celor care-l urmau pe Hristos în perioada activităţii Sale pe pământ şi care sunt într-un fel premergătorii studenţilor în teologie. Evanghelia ne descrie cum Hristos a fost urmat de mai multe categorii de persoane: de grupul restrâns al celor 12 apostoli, apoi de grupul mai numeros al celor 72 de ucenici, dar şi de mulţime mare de popor, bărbaţi şi femei, care ascultau Cuvântul Lui. În mod asemănător, la Facultatea de Teologie din Blaj, pe lângă grupul restrâns al seminariştilor, s-au înscris şi laici, băieţi şi fete, bărbaţi şi femei, care doresc să aprofundeze credinţa prin studierea Sfintei Scripturi şi a disciplinelor teologice, fiecare în starea în care a fost chemat.

La sfârşitul Sfintei Liturghii Părintele Rector al Seminarului Teologic, Pr. Florian Guţiu, a subliniat importanţa pe care o are Seminarul Teologic în formarea viitorilor candidaţi la preoţie, oferind o formare integrală preoţilor Bisericii de mâine. În acelaşi timp, a anunţat numirea din partea Preafericitului Lucian a Părintelui Dr. Daniel-Călin Paţulea ca părinte spiritual al Seminarului Teologic.

Lect. univ. dr. pr. Anton Rus, Directorul Departamentului Blaj, a adus salutul Părintelui Decan al Facultăţii, Conf. univ. dr. pr. Cristian Barta – care era prezent la Rectoratul Universităţii din Cluj pentru inaugurarea anului universitar împreună cu ceilalţi decani şi Rectorul Universităţii -, apoi a subliniat un aspect fundamental al instituţiei teologice blăjene: Facultatea de Teologie din Blaj, pe lângă excelenţa academică şi formarea intelectuală, promovează de asemenea formarea spiritulă a studenţilor săi. În mijlocul unei resimţite crize educative, Facultatea îi susţine pe studenţi să beneficieze de o formare integrată în care dobândirea cunoştinţelor profesionale să fie în armonie cu formarea unui caracter integru, creştin şi bine centrat pe valoarea veşnică a omului creat de Dumnezeu. Facultatea nu intenţionează doar să “umple minţi” ci şi să “aprindă inimi”; nu se limitează doar la transmiterea mecanică de informaţii ci susţine studentul în a deveni o mărturie a dragostei şi înţelepciunii lui Dumnezeu. Toţi vorbitorii au urat corpului profesoral şi studenţilor un an universitar plin de roade intelectuale şi sufleteşti.

Departamentul Blaj al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică are în prezent peste 100 de stundenţi, printre care seminariştii care locuiesc în Seminarul Teologic şi beneficiază de o formare completă orientată spre primirea Tainei Preoţiei, dar şi preoţi care-şi completează studiile, soţii de preot, călugăriţe şi laici, bărbaţi şi femei, care doresc să investească în formarea lor profesională şi în credinţa pe care o nutresc şi care, pe lângă formarea ştiinţifică şi spirituală din Facultate, se implică în comunitatea parohială din care provin, întotdeauna în colaborare şi sub îndrumarea preotului paroh.

Iată că, în mijlocul dificultăţilor şi al crizei educative, Facultatea de Teologie Greco-Catolică Departamentul Blaj împreună cu Seminarul Teologic, adică Biserica împreună cu Universitatea, îşi continuă menirea formării viitorilor oameni ai Bisericii, cărora Dumnezeu le va deschide întotdeauna căi nebănuite care îi vor purta întâi la slujirea creştină şi în acelaşi timp spre dobândirea Împărăţiei Sale.



Sursa:bru.ro