Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Veronica Antal va fi beatificată la 22 septembrie 2018, la Nisiporeşti (Neamţ)

 
Veronica Antal va fi beatificată la 22 septembrie 2018, la Nisiporeşti (Neamţ)
  • 23 Mar 2018
  • 3451

Veronica Antal (1935-1958), tânără româncă şi terţiară franciscană, al cărei martiriu pentru credinţă a fost recunoscut de papa Francisc la 26 ianuarie 2018, va fi beatificată sâmbătă, 22 septembrie 2018, la Nisiporeşti (Neamţ), localitatea sa natală, în cadrul unei sfinte Liturghii pontificale oficiate la ora 11.00, în biserica romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului".

Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul papei Francisc, Eminenţa Sa cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, în prezenţa Preasfinţitului Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a Înaltpreasfinţitului Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, a numeroşi episcopi, a ministrului general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, pr. Marco Tasca, a reprezentanţilor şi membrilor Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraţilor Minori Conventuali din România, a numeroşi preoţi şi persoane consacrate, şi a tuturor credincioşilor ce vor binevoi să participe.

Prin declararea ei ca fericită, Veronica Antal va fi înscrisă în calendarul bisericesc al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali şi al Bisericii Catolice locale. Sărbătoarea ei religioasă va fi stabilită ulterior, ţinând cont de data de 24 august, ziua martiriului său, când a fost ucisă din ură faţă de credinţă la Hălăuceşti (Iaşi).

Veronica Antal este prima femeie româncă, prima tânără româncă şi primul laic român ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică. Este, totodată, al doilea membru al Ordinului Franciscan din România beatificat, după fericitul Ieremia Valahul; al şaselea român ridicat la cinstea altarelor, după fratele capucin Ieremia Valahul, episcopul Szilárd Ignác Bogdánffy, episcopul János Scheffler, Monseniorul Vladimir Ghika şi episcopul Anton Durcovici; al treilea român înscris de papa Francisc în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice.

Născută la 7 decembrie 1935, la Nisiporeşti (Neamţ), Veronica Antal s-a înscris încă din adolescenţă în Ordinul Franciscan Secular (Terţiar), în acea perioadă istorică ordinele religioase catolice fiind interzise prin lege în România. În seara zilei de 24 august 1958, în timp ce se întorcea de la Sfânta Liturghie din parohia din Hălăuceşti, a fost atacată de un tânăr şi ucisă. Încă din primele momente ale morţii ei, credincioşii din localitatea natală şi din împrejurimi au considerat-o sfântă şi martiră, exemplul vieţii ei de credinţă răspândindu-se apoi în ţară şi peste hotare. Cauza ei de canonizare a fost deschisă în anul 2003 în Dieceza de Iaşi, documentaţia fiind coordonată de pr. Damian Gheorghe Pătraşcu, vicepostulator, în numele Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraţilor Minori Conventuali din România.

Beatificarea (din lat. beatificatio) este actul prin care papa, în urma unor investigaţii începute în dieceză şi continuate la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, acordă unui creştin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat toate virtuţile în chip eroic, titlul de "fericit" şi permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioşi, cum ar fi o ţară, o dieceză etc (cf. Ioan Tamaş, Mic dicţionar creştin catolic, Ed. Sapientia, Iaşi 2001).

 

Fr. Virgil Blaj

 



Sursa:ercis.ro