Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să privim mereu spre altar, centrul Sfintei Liturghii

 
Să privim mereu spre altar, centrul Sfintei Liturghii
  • 01 Mar 2018
  • 3002

«Continuăm cu cateheza asupra Sfintei Liturghii. Liturgiei Cuvântului – asupra căreia ne-am oprit în catehezele trecute – îi urmează o altă parte ce alcătuieşte Sfânta Liturghie, reprezentată de Liturgia euharistică», a spus papa Francisc la începutul catehezei audienţei generale de miercuri, desfăşurată în Aula Paul al VI-lea din Vatican.

Dedicată Sfintei Liturghii, cateheza s-a oprit asupra liturgiei euharistice, îndeosebi asupra prezentării darurilor, pontiful amintind că, la Cina cea de taină, Cristos a orânduit jertfa şi ospăţul pascal, prin  care se face permanent prezentă în Biserică jertfa crucii şi "ascultătoare faţă de porunca lui Isus, Biserica a împărţit Liturgia euharistică în momente care corespund cuvintelor şi gesturilor săvârşite de El în ajunul Pătimirii".

Papa Francisc: «Astfel, la pregătirea darurilor, sunt aduse la altar pâinea şi vinul, adică aceleaşi elemente pe care Cristos le-a luat în mâinile sale. La Rugăciunea euharistică, i se aduc mulţumiri lui Dumnezeu pentru întreaga lucrare a mântuirii, iar darurile se prefac în Trupul şi Sângele lui Isus Cristos. Urmează frângerea Pâinii şi Împărtăşirea, prin care retrăim experienţa Apostolilor care au primit darurile euharistice din mâinile lui Cristos.» (Principii și norme pentru utilizarea Liturghierului Roman, 72).

Referindu-se la aducerea darurilor la altar, pontiful a amintit recomandarea ca "înşişi credincioşii să prezinte pâinea şi vinul, pentru că aceştia semnifică oferta spirituală a Bisericii adunată acolo în vederea Euharistiei". Apoi, a descris momentele aducerii darurilor, cu procesiunea de prezentare, însoţită de cântarea la ofertoriu, urmată de rugăciunea asupra darurilor, amintindu-ne că "centrul Sfintei Liturghii este altarul, iar altarul este Cristos; trebuie să privim mereu spre altar, care este centrul Sfintei Liturghii".

Papa Francisc: «Preotul îi cere lui Dumnezeu să accepte darurile pe care Biserica i le oferă, invocând rodul minunatului schimb dintre sărăcia şi bogăţia noastră. În pâine şi în vin îi prezentăm oferta vieţii noastre, astfel încât să fie transformată de Spiritul Sfânt în jertfa lui Cristos şi să devină cu El o singură ofertă spirituală plăcută Tatălui. În timp ce se încheie în felul acesta pregătirea darurilor, se  pregăteşte rugăciunea euharistică.»

«Spiritualitatea dăruirii de sine pe care ne-o învaţă acest moment al Sfintei Liturghii, să ne ilumineze zilele, relaţiile cu ceilalţi, ceea ce facem, suferinţele pe care le întâmpinăm, ajutându-ne să construim cetatea pământească în lumina Evangheliei», a spus papa Francisc la încheierea catehezei audienţei generale de miercuri, dedicată Liturgiei euharistice, îndeosebi Prezentării darurilor.

 

RV/AM

 



Sursa:ro.radiovaticana.va