Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: ”La predica Sfintei Liturghii unii adorm, comentează sau ies la fumat”

 
Papa Francisc: ”La predica Sfintei Liturghii unii adorm, comentează sau ies la fumat”
  • 07 Feb 2018
  • 3769

”Cel care face predica – diaconul, preotul sau episcopul - trebuie să-și îndeplinească bine slujirea sa aducând un adevărat serviciu celor care participă la Sf. Liturghie, dar și cei care o ascultă trebuie să-și îndeplinească partea lor”: a spus papa Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 7 februarie, continuând seria reflecțiilor dedicată Sfintei Liturghii. Cea de-a noua cateheză despre Liturgia Cuvântului a adus în centrul atenției proclamarea liturgică a Evangheliei și predica sau omilia. Tradiționala întâlnire a papei cu credincioșii de la audiența generală nu s-a mai desfășurat în Piața Sfântul Petru, condițiile meteo nesigure sugerând alegerea aulei Paul al VI-lea.

Dialogul dintre Dumnezeu și poporul său, desfășurat la Liturgia Cuvântului din cadrul Sfintei Liturghii, ajunge punctul său culminant la proclamarea Evangheliei. ”După cum misterele lui Cristos luminează întreaga revelație biblică, tot la fel, la Liturgia Cuvântului, Evanghelia constituie lumina prin care se înțelege sensul textelor biblice care o precedă, atât din Vechiul cât și din Noul Testament”, a spus pontiful la cateheză.

Papa Francisc: «La Sfânta Liturghie, așadar, nu citim Evanghelia ca să aflăm cum au mers lucrurile, dar ascultăm Evanghelia ca să devenim conștienți de ceea ce Isus a făcut și a spus. Cuvântul acela este viu, Cuvântul lui Isus care este în Evanghelie este viu și ajunge la inima mea. De aceea, a asculta Evanghelia este atât de important, cu inima deschisă, pentru că este un Cuvânt viu».

Pentru a face să ajungă mesajul său, Cristos se folosește și de cuvântul preotului care, după Evanghelie, ține omilia, parte integrantă a celebrării liturgice. ”Omilia nu este un discurs de circumstanță”, a remarcat pontiful, ”nici o cateheză ca aceasta pe care o fac acum, nu este o conferință și nici o lecție”. Omilia este ”o reluare a dialogului care s-a deschis deja dintre Domnul și poporul său ca să-și găsească împlinire în viață. Exegeza autentică a Evangheliei este viața noastră sfântă. Cuvântul Domnului își încheie cursa făcându-se trup în noi, traducându-se în fapte, cum a fost cu Maria și sfinții”. De aceea, omilia ”cere ca predicarea să orienteze adunarea liturgică și predicatorul însuși spre o comuniune cu Cristos în Euharistie care să transforme viața”. Omilia, însă, pentru a-și atinge finalitatea are nevoie de atitudinea justă și din partea credincioșilor.

Papa Francisc: «Cel care face predica trebuie să-și îndeplinească bine slujirea sa – cel care predică: diacon, preot sau episcop - aducând un adevărat serviciu celor care participă la Sf. Liturghie, dar și cei care o ascultă trebuie să-și îndeplinească partea lor. Mai întâi de toate, acordând atenția cuvenită, asumând dispozițiile interioare juste, fără pretenții subiective, știind că orice predicator are calități și limite. Dacă uneori există motiv de plictiseală pentru că omilia este prea lungă, nu este centrată sau este de neînțeles, alteori piedicile vin din partea prejudecăților. Iar cel care face omilia trebuie să fie conștient că nu face ceva personal, el predică dând glas lui Isus, predică Cuvântul lui Isus. Iar omilia trebuie să fie bine pregătită, trebuie să fie scurtă».

”Îmi spunea un preot”, a povestit papa Francisc, ”că s-a dus odată într-un alt oraș unde locuiau părinții și tatăl său i-a zis: «Știi, sunt bucuros pentru că am găsit cu prietenii mei o biserică unde se face Liturghie fără predică!». De câte ori vedem că în timpul predicii unii adorm, alții pălăvrăgesc sau ies afară să fumeze o țigară. De aceea, vă rog, omilia să fie scurtă, dar să fie bine pregătită. Cum se pregătește o omilie, dragi preoți, diaconi, episcopi? Cum se pregătește? Prin rugăciune, prin studiul Cuvântului lui Dumnezeu și făcând o sinteză clară și scurtă, nu trebuie să depășească 10 minute. Vă rog!”.

”Dacă ne dispunem să ascultăm Vestea cea bună”, a încheiat papa Francisc, ”vom ajunge să fim convertiți și transformați, capabili de aceea să ne schimbăm pe noi înșine și să schimbăm lumea. Pentru că Vestea cea bună, Cuvântul lui Dumnezeu intră în urechi, merge la inimă și ajunge la mâini ca să facă faptele bune”.

Primiți acum și binecuvântarea apostolică a papei Francisc invocată miercuri la finalul audienței generale, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va