Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Constituția apostolică ”Veritatis gaudium” cu privire la universitățile și facultățile bisericești

 
Constituția apostolică ”Veritatis gaudium” cu privire la universitățile și facultățile bisericești
  • 29 Ian 2018
  • 3429

Sala de presă a Sfântului Scaun a publicat astăzi constituția apostolică ”Veritatis gaudium” a papei Francisc cu privire la universitățile și facultățile bisericești. ”Bucuria adevărului («veritatis gaudium») exprimă dorința arzătoare care face neliniștită inima oricărui om până când nu întâlnește, nu locuiește și nu împărtășește cu toți oamenii Lumina lui Dumnezeu”, scrie papa Francisc la începutul constituției apostolice. ”Adevărul, de fapt, nu este o idee abstractă, ci Isus, Cuvântul lui Dumnezeu în care este Viața, Lumina oamenilor (cf. In 1,4), Fiul lui Dumnezeu care este totodată și Fiul omului. Numai El, «prin însăși revelarea misterului Tatălui și al iubirii Acestuia, îl dezvăluie pe deplin omului pe om și îi descoperă măreția chemării proprii» (Gaudium et spes, 22). (…) Strâns legat de misiunea Bisericii de a vesti Evanghelia”, se mai afirmă în constituția apostolică, ”este și vastul și pluriformul sistem de studii bisericești care a înflorit de-a lungul secolelor din înțelepciunea poporului lui Dumnezeu, sub călăuzirea Spiritului Sfânt și în dialogul și discernământul semnelor timpurilor și ale diverselor expresii culturale”.

Conciliul Vatican II, promovând cu vigoare și profeție reînnoirea vieții Bisericii, a recomandat în decretul ”Optatam totius” - subliniază Sfântul Părinte - o ”fidelă și creativă revizuire a studiilor bisericești” (cf. n. 13-22). Atare îndatorire, după un studiu atent și o experimentare înțeleaptă, s-a exprimat în constituția apostolică ”Sapientia christiana”, promulgată de Sfântul Ioan Paul al II-lea în 15 aprilie 1979. Cu ajutorul acesteia, a fost promovată și perfecționată angajarea Bisericii în favoarea ”facultăților și universităților bisericești care se ocupă în mod particular de Revelația creștină și de disciplinele legate de aceasta și care, de aceea, se raportează mai strâns la însăși misiunea ei de evanghelizare”, împreună cu celelalte discipline care, ”deși nu au o conexiune particulară cu Revelația creștină, pot fi de mare folos totuși la lucrarea de evanghelizare”.

”La o distanță de aproape patruzeci de ani, în fidelitate față de spiritul și orientările Conciliului Vatican II și ca o actualizare oportună a acestuia, se face astăzi necesară și urgentă o actualizare a acelei constituții apostolice. Aceasta, într-adevăr, rămânând pe deplin valabilă prin viziunea  profetică și conținutul clarvăzător, cere să fie integrată cu dispozițiile normative care au fost emanate între timp, ținând cont totodată de progresul studiilor academice din ultimele decenii, precum și de contextul socio-cultural care s-a modificat la nivel planetar, alături de cele recomandate la nivel internațional ca actualizare a diferitelor inițiative la care Sfântul Scaun a aderat. Ocazia este prielnică pentru a proceda cu o determinare ponderată și profetică la promovarea, la orice nivel, a unei relansări a studiilor bisericești în contextul noii etape a misiunii Bisericii, marcată de mărturisirea bucuriei care izvorăște din întâlnirea cu Isus și din vestirea Evangheliei sale, pe care – afirmă papa Francisc – am propus-o în mod programatic întregului popor al lui Dumnezeu în [exortația] Evangelii gaudium”.

Constituția apostolică ”Veritatis gaudium”, după primele șase numere introductive, prezintă în prima parte ”Normele comune” privind natura și finalitatea universităților și facultăților bisericești, comunitatea academică și conducerea acesteia, profesorii, studenții, oficialii (secretarul, bibliotecarul, economul și alții), programul de studii, gradele academice și celelalte titluri, subsidiile didactice, administrația economică, planificarea și colaborarea facultăților. În partea a doua, constituția prezintă ”Normele speciale” pentru unele facultăți care ocupă un loc particular în viața Bisericii: facultățile de teologie, drept canonic, filozofie și celelalte facultăți. ”Normele finale” aduc precizări privind aplicarea noilor dispoziții: actuala constituție apostolică va fi pusă în aplicare începând cu prima zi a noului an academic 2018-2019 (sau 2019, după calendarul diferitelor regiuni). Universitățile și facultățile trebuie să prezinte la Congregația pentru educația catolică până la 8 decembrie 2019 propriile statuturi și programa de studii, revizuite în conformitate cu această constituție.

În fine, documentul papei Francisc ”Veritatis gaudium” este însoțit de decretul de aplicare (”Normele aplicative”) promulgat de Congregația pentru educația catolică vizând punerea în aplicare a noii constituții apostolice.

Potrivit datelor oferite la Conferința de presă de prezentare a constituției apostolice, Facultățile bisericești sunt 289, iar instituțiile afiliate, agregate sau încorporate, 503. Totodată, universitățile catolice sunt 1.365, înființate în diferite țări pe baza legislației locale și recunoscute de atât de episcopatul național cât și de Congregația pentru educația catolică.

 

(rv - A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va