Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Transmiterea credinței prin dialectul iubirii vorbit în familii: papa Francisc, în sărbătoarea Botezul Domnului

 
Transmiterea credinței prin dialectul iubirii vorbit în familii: papa Francisc, în sărbătoarea Botezul Domnului
  • 08 Ian 2018
  • 2465

Papa Francisc a celebrat duminică, 7 ianuarie a.c., în Capela Sixtină, cu începere de la ora 9.30, Sfânta Liturghie cu ritul administrării botezului unui număr de 34 de copii. Tot duminică, la ora 12, de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic, Sfântul Părinte a recitat rugăciunea "Îngerul Domnului" împreună cu credincioșii prezenți în Piața Sfântul Petru.

Și mesajul papei Francisc postat pe contul de Tweeter @Pontifex, duminică, 7 ianuarie, când creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Crăciunul, a amintit că  «Numele Botezului este și "iluminare", deoarece credința iluminează inima și face ca lucrurile să fie văzute într-o altă lumină».

«La începutul acestei celebrări mă adresez vouă, părinților, și vouă nașelor și nașilor cu întrebarea specifică ritului Botezului. Ce nume dați copilului vostru?» În sărbătoarea ”Botezul Domnului”, care în ritul roman sau latin se celebrează în duminica succesivă Epifaniei, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie în Capela Sixtină. În cadrul ritului sacru, Pontiful Roman a botezat 34 de copii.  

«Dragi părinți», a spus papa Francisc în predica Sfintei Liturghii, «voi îi aduceți pe fiii voștri pentru a fi botezați iar acesta este primul pas în împlinirea îndatorii pe care o aveți, în misiunea transmiterii credinței. Noi avem nevoie de Duhul Sfânt pentru a transmite credința. De unii singuri nu putem. Posibilitatea transmiterii credinței este un har al lui Duhului Sfânt, de aceea îi aduceți pe fiii voștri pentru a fi botezați».

Subliniind importanța transmiterii credinței în sânul familiei, prin folosirea limbajului iubirii, Sfântul Părinte a atras atenția că «transmiterea credinței se poate face doar în dialectul tatălui și al mamei, în dialectul bunicilor», și abia mai apoi vor veni catiheții cu noțiunile lor, însă – a subliniat pontiful – «dacă acasă părinții nu vorbesc acea limbă a iubirii, transmiterea credinței nu este foarte ușoară, nu se poate face. Nu uitați: misiunea voastră este transmiterea credinței, însă prin dialectul iubirii de acasă de la voi, din familia voastră.»

Pontiful a explicat că și copiii au propriul dialect, spunând că ne face bine să-l ascultăm (…) «Să nu uităm că limba vorbită de copii îi place mult lui Isus», a amintit, Sfântul Părinte îndemnându-ne ca în rugăciunile noastre să fim simpli asemenea copiilor și să-i spunem lui Isus ceea ce avem în inimi așa cum o fac ei.

Botezul lui Isus să ne amintească de botezul nostru: papa Francisc, la Angelus
La cateheza rugăciunii "Îngerul Domnului" pontiful s-a oprit asupra sărbătorii Botezul Domnului, ce încheie timpul Crăciunului, sărbătoare care ne îndeamnă să ne gândim la botezul nostru, Sfântul Părinte evidențiind totodată  marea smerenie a lui Isus care, deși era fără de păcat, s-a așezat la rând cu penitenții, amestecându-se printre ei pentru a fi botezat în apele râului Iordan.  

Papa Francisc: «Sărbătoarea botezului lui Isus îndeamnă pe fiecare creștin să-și amintească de propriul botez. A-l uita înseamnă să te expui riscului pierderii memoriei a ceea ce Domnul a făcut pentru noi, sfârșind prin a-l considera doar ca pe un fapt care s-a petrecut în trecut și nu ca pe un Sacrament prin care am devenit creaturi noi și am fost îmbrăcați în Cristos, altoiți în relația lui Isus cu Dumnezeu Tatăl. Datorită Botezului suntem și în măsură să iertăm și să iubim pe cine ne jignește și ne face rău, și reușim să recunoaștem în cei din urmă și în cei săraci chipul Domnului care ne vizitează și ne este aproape.»

«Să invocăm protecția maternă a Maicii Preasfinte astfel încât toți creștinii să poată înțelege tot mai mult darul Botezului și să se angajeze să-l trăiască cu coerență, mărturisind iubirea Tatălui și a Fiului și a Duhului Sfânt.», a spus pontiful la încheierea catehezei rugăciunii Îngerul Domnului rostită împreună cu credincioșii adunați în Piața Sfântul Petru.

RV/AM



Sursa:ro.radiovaticana.va