Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Unde este mândrie și aroganță, Domnul nu poate să intre

 
Unde este mândrie și aroganță, Domnul nu poate să intre
  • 10 Dec 2017
  • 3837

Dumnezeu vrea să vină la noi, dar ”acolo unde este mândrie și aroganță, nu poate să intre”: a spus papa Francisc la alocuțiunea de la rugăciunea mariană ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 10 decembrie 2017, cea de-a treia din Advent, de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. În ciuda cerului plumburiu și a vântului deosebit de rece pentru clima mediteraneană, mii de romani și pelerini au venit să se roage al amiază împreună cu Sfântul Părinte.

Comentând lecturile biblice ale duminicii, pontiful a subliniat îndemnul la veghere care răsună cu insistență în această perioadă liturgică de pregătire la sărbătoarea Nașterii Domnului. Liturgia arată astăzi conținutul acestui timp de pregătire: ”este un timp în care să recunoaștem golurile de umplut în viața noastră, în care să acoperim asperitățile orgoliului și să-i facem spațiu lui Isus care vine”.

Profetul Isaia, în prima lectură a duminicii, se adresează poporului anunțând sfârșitul robiei din Babilon și întoarcerea la Ierusalim. El prorocește spunând (40,3): ”Un glas strigă: în pustiu pregătiți calea Domnului. Orice vale să fie înălțată”.

Papa Francisc: ”Văile de înălțat reprezintă toate golurile comportamentului nostru înaintea lui Dumnezeu, toate păcatele noastre de omisiune. Unul din golurile prezente în viața noastră poate să fie faptul că nu ne rugăm sau că ne rugăm puțin. Adventul este, de aceea, momentul prielnic pentru a ne ruga cu o mai mare intensitate, pentru a rezerva vieții spirituale locul important care îi revine. Un alt gol ar putea să fie lipsa de caritate față de aproapele, mai ales față de persoanele care au mai mare nevoie de ajutor, nu doar din punct de vedere material, dar și spiritual. Suntem chemați să fim mai atenți la necesitățile celorlalți, care sunt mai aproape de noi. Ca Ioan Botezătorul, în acest fel putem deschide căi de speranță în pustiul inimilor uscate ale atâtor persoane”.

Profetul cere mai departe ca ”orice munte şi orice deal să fie nivelate, iar ce este strâmb să fie îndreptat, și ce este colţuros să fie netezit” (cf. Is 40,4). Munții și dealurile care trebuie nivelate – a remarcat Sfântul Părinte - sunt mândria, orgoliul, prepotența.

Papa Francisc: ”Unde este orgoliu, unde este prepotență, unde este mândrie Domnul nu poate să intre pentru că inima aceea este plină de orgoliu, prepotență, mândrie. De aceea, trebuie să nivelăm acest orgoliu. Trebuie să ne asumăm atitudini de blândețe și smerenie, fără a ridica vocea, să ascultăm, să vorbim cu blândețe și, în acest fel, să pregătim venirea Răscumpărătorului nostru, a Celui care este blând și smerit cu inima (cf. Mt 11,29)”.

În același timp, a continuat Sfântul Părinte, ”ni se cere să eliminăm orice piedică pe care o punem în calea uniunii noastre cu Domnul. (…) Aceste acțiuni, însă, trebuie îndeplinite cu bucurie, pentru că sunt finalizate spre pregătirea sosirii lui Isus. Când așteptăm acasă vizita unei persoane dragi, predispunem toate cu grijă și fericire. În același fel vrem să ne predispunem pentru venirea Domnului: să-l așteptăm zi de zi cu atenție ca să fim copleșiți cu harul său când va veni”.

”Mântuitorul pe care îl așteptăm”, a încheiat Sfântul Părinte, ”are puterea de a transforma viața noastră cu harul său, cu tăria Spiritului Sfânt, cu puterea iubirii. Spiritul Sfânt, într-adevăr, revarsă în inimile noastre iubirea lui Dumnezeu, izvor inepuizabil de purificare, viață nouă și libertate. Fecioara Maria a trăit din plin această realitate lăsându-se ”botezată” de Spiritul Sfânt care a copleșit-o cu puterea sa. Ea, care a pregătit venirea lui Cristos prin întreaga ei existență, să ne ajute să-i urmăm exemplul și să conducă pașii noștri în întâmpinarea Domnului care vine”.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va