Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Familia are la bază uniunea dintre bărbat şi femeie

 
Familia are la bază uniunea dintre bărbat şi femeie
  • 13 Sep 2013
  • 3837
„Scoateţi în evidenţă legătura care uneşte binele comun cu promovarea familiei întemeiate pe căsătorie”, le-a scris Papa Francisc participanţilor la cea de-a 47-a Săptămână Socială a catolicilor italieni care are loc în aceste zile la Torino. În mesajul trimis preşedintelui Conferinţei Episcopale din Italia, card. Angelo Bagnasco, Papa a reamintit că familia este şcoala privilegiată a generozităţii în care se învaţă depăşirea mentalităţii individualiste care a pătruns în societăţile noastre.

Tema întâlnirii din acest an are la bază familia, speranţa şi viitorul societăţii, dar după cum aminteşte şi Papa, familia este mai mult decât un simplu subiect care trebuie dezbătut, „este un drum al generaţiilor care-şi transmit credinţa împreună cu iubirea”, „este efortul, răbdarea, dar şi proiectul, speranţa, viitorul”. Şi toate acestea devin ferment care face să crească întreaga societate pentru bine comun.

Viitorul societăţii îşi are rădăcinile în tineri şi în bătrânii care sunt memorie vie. „Un popor care nu se îngrijeşte de bătrâni, de copii, şi de tineri”, a spus Papa, „nu are viitor pentru că maltratează memoria şi promisiunea”. Concepţia Bisericii „asupra familiei este cea prezentă în Geneză, a unităţii în diversitate între un bărbat şi o femeie”, de aceea „merită să fie sprijinită în mod activ”.

Consecinţele alegerilor culturale şi politice care privesc familia influenţează întreaga societate: de la problema demografică şi a locurilor de muncă, până la „viziunea antropologică de la baza civilizaţiei noastre”.

În centrul mesajului Papei afirmă că familia trebuie promovată şi de aceea este necesară „o dezvoltare corectă şi solidară” a societăţii. De fapt, familia este „şcoala privilegiată a generozităţii, a responsabilităţii, şcoala care te învaţă să depăşeşti mentalitatea individualistă care a pătruns în societăţile noastre”.

Sfântul Părinte nu este indiferent în faţa „suferinţei atâtor familii” din cauza lipsei unui loc de muncă, a conflictelor interne sau a falimentului experienţei conjugale, şi este alături de toţi aceştia. De asemenea, el aminteşte mărturia simplă a nenumărate familii „care trăiesc experienţa căsătoriei şi a creşterii copiilor cu bucurie”, „fără să se teamă să înfrunte greutăţile vieţii care, trăite în unire cu crucea Domnului, nu împiedică drumul iubirii pe care, din contră, îl întăreşte”.

Papa Francisc l-a amintit în mesajul său şi pe Fericitul Giuseppe Toniolo care face parte din grupul catolicilor laici care, în ciuda dificultăţilor din timpurile lor, au ştiut să trăiască „căutând şi construind binele comun”. Exemplul lor „constituie o încurajare mereu valabilă pentru catolicii laici de astăzi”, a scris Papa, „pentru ca şi ei să încerce să aleagă căi eficiente pentru a ajunge la aceeaşi finalitate”.

Nu în ultimul rând, Papa Francisc speră ca Săptămâna Socială a catolicilor italieni să contribuie „în mod eficient la evidenţierea legăturii care uneşte binele comun de promovarea familiei întemeiată pe căsătorie, dincolo de prejudecăţi şi ideologii”.



Sursa:ro.radiovaticana.va